Her er boligmeglernes nye triks

Vervepremier, barnepass og skiopplæring. Det er noen av tilbudene meglere lokker med for å få oppdrag og folk på visninger i det beinharde eiendomsmarkedet.

Publisert:

Tåsen Eiendomsmegling i Oslo kjørte nylig en kampanje hvor de lovte å utbetale 3000 kroner kontant for hver kunde man vervet. Beløpet skulle utbetales etter at oppgjøret for salget av eiendommen var fullført.

– Det er for å få inn nye oppdrag, sier Vidar K. Akse, fagansvarlig hos Tåsen Eiendomsmegling som sendte ut vervemailen til over 1000 av firmaets kontakter. Enn så lenge har de ikke utbetalt noen slike vervepremier.

Les flere nyheter på E24.

Sparket fra kjeden

Akse, som nå tar en pause fra eiendomsmeglerbransjen for å komponere musikk, mener markedet er blitt så tøft at meglerne må bli stadig mer offensive og kreative.

Langt fra alle er like begeistret for kreativ markedsføring. Denne uken sa Ring Eiendomsmegling opp franchiseavtalen med Tåsen Eiendomsmegling.

– De har brutt retningslinjene for markedsføring i Ring, derfor har vi brakt franchiseavtalen til opphør, sier Hans Christian Børresen, administrerende direktør i Ring Eiendomsmegling, til VG. Hovedkontoret reagerte blant annet på en annonse i Aftenposten hvor det sto "Du bestemmer provisjonen" for 4-roms og større. Børresen var ikke klar over at Tåsen-kontoret også hadde vervepremier.

– Dette er en litt desperat måte å skaffe kunder på. Nå som bransjen er inne i en tid da kompetansen og kvaliteten er økende på grunn av den nye eiendomsmeglingsloven, føler jeg at denne typen stunts er en krampetrekning, et gufs fra fortiden, mener Børresen. Han vil ikke utdype hvorfor Tåsen-kontoret er kastet ut av kjeden.

Linda Tran, daglig leder i Tåsen Eiendomsmegling, mener kontoret ikke har handlet i strid med god meglerskikk.

Per første halvår i fjor hadde hele 35 prosent av eiendomsmeglerforetakene negativt driftsresultat.

Ulovlige vervepremier

– Det er kamp på kniven om oppdragene. Det har etablert seg for mange meglere og nå er det kamp på kniven inntil noen ligger blodige igjen på slagmarken, sier Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Ifølge Kredittilsynet er det etter alt å dømme ulovlig å utbetale vervepremier som er avhengig av boligsalg siden det da er snakk om deling av vederlag – noe som er forbudt.

Det er også kamp om å få folk på visning.

Skikurs

I Rauland har ABCenter Telemark gått opp nye spor. Sist helg tilbød eiendomsmeglerfirmaet rundtur til forskjellige leiligheter og hytter som er til salgs kombinert med opplevelser i skibakken.

Her kunne alle som meldte sin interesse få skredkurs og offpistekjøring med instruktør uten at det kostet dem en krone. Eller en rask omvisning i områdets mange langrennsløyper. ABCenter sørget også for gratis barnevakt i bakken mens mor og far testet skiene.

– Det er første gang jeg har supplert visningen med aktiviteter. Målet var å vise fram hva Rauland kan tilby, sier Terje Strømmen, eiendomsrådgiver i ABCenter.

– Dette er en konkurransebransje. Det gjelder å tilby visninger som er litt annerledes, sier Strømmen.

Les også: Konkursfrykt i meglerbransjen

Publisert:

Her kan du lese mer om