Slik har bankene endret renten

Stadig forvirret om bankene faktisk setter opp eller ned boliglånsrenten? Dine Penger har sjekket 20 av landets største banker. Se hva din bank har gjort med renten hittil i høst.

Publisert:

I mange banker trer faktisk en

renteøkning

i kraft i disse dager, selv etter at Norges Bank har kuttet renten to ganger i løpet av oktober.
Det gjelder for eksempel i landets største bank, DnB NOR. Renten gikk opp med 0,3 prosentpoeng den 31. oktober, for eksisterende kunder.

OBS: Se tabell over bankenes rentebeslutninger nederst i saken.

Gammel rentebeslutning

Men dette er en rentebeslutning som ble tatt allerede i september. På grunn av kravet om 6 ukers varslingstid, trer den ikke i kraft for eksisterende kunder før nå.
I ettertid har DnB NOR både varslet en kraftig renteøkning og kansellert den igjen.
Det samme skjer i Nordea. Der øker renten den 6. november med 0,25 prosentpoeng. Også Nordea besluttet en renteøkning på 0,6 prosentpoeng i oktober. Den ble reversert.

Nordea kutter

I motsetning til DnB NOR,

som har fått kraftig kritikk for sin rentepolitikk den siste tiden

, har Nordea imidlertid varslet et ytterligere rentekutt på 0,5 prosentpoeng.
For nye kunder gjelder den lavere renten fra 3. november, mens eksisterende kunder må vente helt til 10. desember før de får glede av denne rentebeslutningen.

Flere kutter

De siste dagene har flere banker varslet at de kutter renten etter Norges Banks siste rentekutt. Pr 4. november kjenner Dine Penger til at følgende banker har vedtatt rentekutt:
Sparebank 1 Nord-Norge, Nordea, SpareBank1 SR-Bank, Sparebanken Pluss, BNP Paribas, Skandiabanken, Spareskillingsbanken, Fana Sparebank, Helgeland sparebank, Sparebank 1 Rygge-Vaaler og Sparebanken Hedmark.
Dine Penger tar forbehold om at flere banker kan ha vedtatt rentekutt.

Her er bankenes rentebeslutninger

Lurer du på hvilke renter som akkurat nå gjelder i din egen bank? Du er ikke alene. Dersom du er i tvil, må du ta kontakt med banken din for å få helt nøyaktige rentebetingelser, og når eventuelle endringer trer i kraft for deg.
Dine Penger har sjekket hvilke rentebeslutninger 20 av de største og mest kjente bankene i Norge har foretatt i høst, og når rentene gjelder for nye og eksisterende kunder.
Dette er en liten hjelp til deg for å holde litt oversikt i rentekaoset.

RENTEBESLUTNINGER I BANKENE SIDEN SOMMEREN 2008:

NB! Renter og datoer er sjekket mot bankenes prislister og meldinger. Med forbehold om mulige feil i bankens renteopplysninger/prislister.

OBS:

Renten gjelder for et lån på 1 million kroner, innenfor 60% sikkerhet. Mange banker skiller både på lånebeløp og sikkerhet. * betyr at vi ikke har opplysninger om dato.
Finner du ikke din bank? Dersom du ikke har fått nøyaktige rentebrev fra banken din, ta kontakt og be om å få det.
PS. Flere banker opplyser ikke om sine vanlige boliglånsrenter. Det gjelder blant annet Fokus Bank, Handelsebanken og Sparebank1 Midt-Norge.

Publisert:

Her kan du lese mer om