HERSKAPELIG PÅ KONGSVINGER: Her er Norges nye rikmannsstrøk

Denne åsen på Kongsvinger er i ferd med å bli blant landets mest fasjonable boligstrøk. Side om side bygger Terra-topp Stein-Ole Larsen, Plantasjen-arving Karl Erik Rimfeldt og IT-gründer Asger Jensby gigantvillaer.

SOLGT: Asgers Jensbys villa utenfor Kongsvinger er solgt.

Ole-Johnny Myhrvold, Glåmdalen
  • Marthe Skaar
Publisert:

På en høyde i Kongsvinger bygges det herskapshus i stor stil.

Ved juletider flyttet den danske It-gründeren Asger Jensby og hans norske kone Eva Snare Jensby inn i det første huset (til høyre i bildet i bunn av saken) i herregårdsprosjektet på Nesteby ved Vingersjøen. Området er i ferd med å bli Kongsvingers svar på Holmekollåsen hvor bygdas store menn blir naboer.

Les flere saker hos E24

Jensby-familiens hus er på hele 1.000 kvadratmeter og har vakt stor oppmerksomhet i lokalmiljøet på Kongsvinger. Rundt nyttår kan også Terra-topp Stein Ole Larsen (bygger boligen til høyre i bildet i bunn av saken) og eiendomsutvikler og Plantasjen-arving Karl Erik Rimfeldt (boligen i midten av bildet i bunn av saken) flytte inn i hver sine gigantvillaer. Sistnevnte er sønn av tidligere Plantasjen-eier Karl Ragnar Rimfeldt.

Området er foreløpig regulert for fem enorme tomter på mellom fem og femten dekar. Av disse er fire nå solgt.

- De har en tomtekostnad på rundt 400 kroner per kvadratmeter, sier styremedlem hos selger Nesteby utvikling og eier av det ene huset som er under oppføring, Karl Erik Rimfeldt til E24.

Det innebærer at tomtene koster fra rundt 2 til 6 millioner kroner. Herregårdene som bygges på tomtene er derimot langt dyrere.

Bygger herregårder

De fornemme boligene ved Vingersjøen leveres av svenske Gripsholmshus, som eies av arkitektparet Catharina og Claes Wallander i Stockholm. Arkitektparet tilbyr eksklusive villaer og herregårder etter folks ønsker og har halvparten av sin omsetning i Norge.

Hanne Hagen og ektemannen Per Pettersen har agenturet på hustypen her i landet og har levert flere store boliger til eiere på Nesøya i Asker og Oslo vest. Nå er de med på å gjøre Kongsvinger eksklusivt.

- Vi har tre herregårder under bygging i Kongsvinger. Hver av de herregårdene består av flere bygninger, sier Hanne Hagen til E24.

Hun ønsker ikke å gå ut med prisen på herregårdene, men innrømmer at det er snakk om en høy prisklasse. Det er likevel ingen tvil om at Gripsholmshus på denne størrelsen selges for tosifrede millionbeløp.

- Våre kunder ønsker gjerne flere bygninger på tomtene sine. Et prosjekt kan være veldig stort og tilsvarer flere eneboliger, sier hun.

I Sandefjord vil snart oppføringen av et Gripsholsmhus for den danske oljegründeren Brian Jepsen settes igang. Han kjøpte en bolig for 32 millioner kroner i fjor sommer, som nå er revet. Den nye boligen som bygges har et bruksareal på 660 kvadratmeter og består av et hovedhus, sidebygning, garasje og basseng hus, ifølge Sandefjords Blad. Og prisen på herligheten skal være 20 millioner kroner.

Kuttet ut butler

Herregårdsprosjektet ble opprinnelig tilbudt av Kongsvinger og Omegns Boligbyggelag (KOBBL). Planen var å bygge fjorten villaer i herregårdsstil og tilby butlertjenester med alt fra innkjøp, organisering av selskaper, vask og rens og hundepass.

Det slo ikke an blant beboerne i Kongsvinger og prosjektet ble lagt på is. Nesteby utvikling, som tok over prosjektet, driver derfor kun ordinært tomtesalg.

- Det var en måte som KOBBL valgte å markedsføre prosjektet, men vi fant ut at de som flyttet dit verken ønsket disse tjenestene eller ville ha det stempelet. Nå er det et helt vanlig byggeprosjekt med kanskje litt større tomter enn vanlig, sier Rimfeldt.

Terra-topp Stein-Ole Larsen la nylig ut villaen sin i Nygata på Konsgvinger til salgs for 4,4 millioner. Larsen er mannen som tok over ledelsen i Terra konsernet etter skandalen i Terra-securities. Boligen han nå selger er med sine 342 kvadratmeter blant de flotteste villaene på Kongsvinger, men kan altså ikke sammenlignes verken i størrelse eller pris med herregården Larsen snart flytter inn i.

Larsen herregård blir på 500 kvadratmeter inkludert gjestehus, i tillegg kommer et stort garasjeanlegg.

- Hvorfor velger du å bygge et så stort hus i akkurat dette området?

- Det er et helt bevisst valg fordi vi ønsker å bo på Kongsvinger. Barna går på skole her og det er helt uaktuelt å flytte, sier Stein-Ole Larsen til E24

- Hvor mye koster din nye bolig?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere.

Fjernstyrt teknologi

Hagen og Pettersen opplever økt popularitet for sine klassiske herregårder. Siden de fikk agenturet på Gripsholmshus i 2004 har de levert materialpakker og arkitekttjenester til rundt ti gigantboliger – og har fire til seks prosjekter på gang nå, avhengig av om de får tillatelse fra kommunene.

I enkelte kommuner har ekteparet opplevd at de er negative til de store boligene i herregårdsstil. I Sandefjord har det vært stor debatt i kommunen rundt byggingen av Jepsens herskapsbolig, men i Kongsvinger har kommunen vært svært positiv.

- I Kongsvinger er de glade for å se at den klassiske arkitekturen fortsetter og er opptatt av at den står i stil med den gamle gårdsbebyggelsen, sier Hagen.

Innbyggerne i Kongsvinger skal også være positive til herregårdene som føres opp ved Vingersjøen og synes det er litt stas at byen får sitt eget eksklusive område. Det har imidlertid vært motstand mot at området skal omfatte for mange gigantboliger.

Flere av Hagen og Pettersens kunder slår sammen tomter for å få plass til sine nye gigantboliger. Og flere fyller de miljøvennlige boligene med dyr teknologi.

- Mange av våre kunder bruker penger på intelligente hus. De er veldig hightech med fjernstyrte og intelligente løsninger.

Les flere saker hos E24

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Håper på 22 millioner for Jensbys palass

  2. - Dette har vært utrolig tøft

  3. Luftslott på Kongsvinger

  4. Karl Erik (33) gjør stor suksess som eiendomsutvikler

  5. - Alle må få spille påSpetalens tennisbane