Økonom mener boligkrise i Oslo er overdrevet

Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener boligsituasjonen i Oslo overdramatiseres og advarer mot «forenklede tall» og «mekaniske beregninger».

HETT MARKED: Boligprospekter i vindu hos eiendomsmegler i Oslo i begynnelsen av juli.
Publisert:

Seniorøkonom Hov mener det fort blir snakk om krise og misforhold mellom nybygging og befolkningsvekst hver gang boligprisene stiger raskt. Selv mener han tilbudssiden i boligmarkedet fungerer godt, skriver Finansavisen.

– Når realprisen på boliger stiger, ser vi at det settes i gang flere prosjekter. Det er fordi dette er lønnsomt, og vi ser det motsatte når prisene dabber av, forklarer han. Han mener det fort kan bli misvisende å bruke det han kaller mekaniske beregninger av det fremtidige boligbehovet.

Les også

IMF med nye advarsler om norsk boligmarked

– Typiske påstander om at det bare bygges 3.000 boliger i året i Oslo, mens det egentlige behovet er 6.000-8.000. Det skulle bety at vi hvert eneste år får flere tusen nye hjemløse.

Hov mener en overdramatisering av situasjonen i Oslo kan bidra til å drive opp prisene ytterligere, basert på forventninger om videre vekst og at dette igjen skaper stor fallhøyde.

Ikke enig

Sjefsøkonomi i Samfun.Øk - analyse, Roger Bjørnstad, er enig i at tilbudssiden reagerer - men for sent.

– Det som preger markedet er at tilbudssiden endrer seg tregt, og da oppstår det lengre perioder med ubalanse mellom tilbud og etterspørsel.

– Vi ser at nyboligmarkedet tar seg opp når prisene stiger, men det tar lang tid, utdyper han.

– Skremmende

Tirsdag forrige uke kom boligtallene for juni måned. De viste at Oslo har hatt en prisoppgang på hele 13,4 prosent hittil i år.

Da E24 snakket med direktøren i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, var han av en litt annen oppfatning enn Hov.

– Det er ikke overraskende, men like fullt skremmende å se hvordan regionen utvikler seg. Nå har Oslo passert 13 prosents årsvekst, og alt tyder på at det går videre opp, sa han.

– Dersom ubalansen får vedvare i lang tid, vil vi få en stor fallhøyde. Ingen vet hva som skjer i fremtiden. Vi kan få et fall, og da kan vi i verste fall få et dramatisk tilbakeslag i Oslo-markedet. Det kan få utslag for resten av landet.

Geving mente også at politikerne måtte ta sin del av ansvaret, og tilrettelegge for nybygging av boliger i ett raskere tempo enn idag.

Vil ta tid

HETT MARKED: Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF håper at uendret rente fra Norges Bank kan dempe et opphetet boligmarked i Oslo.

– Prisveksten i Oslo viser med all tydelighet at det må legges til rette for flere boliger i egen byggesone, sa leder for byutviklingskomiteen i Oslo, Victoria Marie Evensen (Ap), til E24 fredag formiddag.

Evensen sa da at de ikke likte utviklingen i boligmarkedet, og at de gjorde alt de kunne for å bedre dette.

Likevel var hun klar på at dette ikke er gjor over natten:

– Alle partiene i bystyret ønsker økt boligbygging, men det er også en virkelighet vi må forholde oss til. Å tro at man kan gå fra å regulere 3.000 til 6.000 boliger på ett år, er dessverre å ønske for mye.

Arbeiderpartiet gikk på valg med løfte om å doble byggetakten, slik at behovet møtes.

Les også

Flere studenter eier bolig tross rekordhøye priser

Les også

Sogndal har bare 7.839 innbyggere, men Oslo-priser på boliger

Les også

Her har boligprisene økt 15 prosent på ett år

Publisert:

Her kan du lese mer om