Økonom mener boligkrise i Oslo er overdrevet

Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener boligsituasjonen i Oslo overdramatiseres og advarer mot «forenklede tall» og «mekaniske beregninger».

HETT MARKED: Boligprospekter i vindu hos eiendomsmegler i Oslo i begynnelsen av juli.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
  • NTB
  • Tobias Fredø
Publisert:,

Seniorøkonom Hov mener det fort blir snakk om krise og misforhold mellom nybygging og befolkningsvekst hver gang boligprisene stiger raskt. Selv mener han tilbudssiden i boligmarkedet fungerer godt, skriver Finansavisen.

– Når realprisen på boliger stiger, ser vi at det settes i gang flere prosjekter. Det er fordi dette er lønnsomt, og vi ser det motsatte når prisene dabber av, forklarer han. Han mener det fort kan bli misvisende å bruke det han kaller mekaniske beregninger av det fremtidige boligbehovet.

Les også

IMF med nye advarsler om norsk boligmarked

– Typiske påstander om at det bare bygges 3.000 boliger i året i Oslo, mens det egentlige behovet er 6.000-8.000. Det skulle bety at vi hvert eneste år får flere tusen nye hjemløse.

Hov mener en overdramatisering av situasjonen i Oslo kan bidra til å drive opp prisene ytterligere, basert på forventninger om videre vekst og at dette igjen skaper stor fallhøyde.

Ikke enig

Sjefsøkonomi i Samfun.Øk - analyse, Roger Bjørnstad, er enig i at tilbudssiden reagerer - men for sent.

– Det som preger markedet er at tilbudssiden endrer seg tregt, og da oppstår det lengre perioder med ubalanse mellom tilbud og etterspørsel.

– Vi ser at nyboligmarkedet tar seg opp når prisene stiger, men det tar lang tid, utdyper han.

– Skremmende

Tirsdag forrige uke kom boligtallene for juni måned. De viste at Oslo har hatt en prisoppgang på hele 13,4 prosent hittil i år.

Da E24 snakket med direktøren i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, var han av en litt annen oppfatning enn Hov.

– Det er ikke overraskende, men like fullt skremmende å se hvordan regionen utvikler seg. Nå har Oslo passert 13 prosents årsvekst, og alt tyder på at det går videre opp, sa han.

– Dersom ubalansen får vedvare i lang tid, vil vi få en stor fallhøyde. Ingen vet hva som skjer i fremtiden. Vi kan få et fall, og da kan vi i verste fall få et dramatisk tilbakeslag i Oslo-markedet. Det kan få utslag for resten av landet.

Geving mente også at politikerne måtte ta sin del av ansvaret, og tilrettelegge for nybygging av boliger i ett raskere tempo enn idag.

Vil ta tid

HETT MARKED: Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF håper at uendret rente fra Norges Bank kan dempe et opphetet boligmarked i Oslo.

Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven og Audun Braastad/NTB Scanpix

– Prisveksten i Oslo viser med all tydelighet at det må legges til rette for flere boliger i egen byggesone, sa leder for byutviklingskomiteen i Oslo, Victoria Marie Evensen (Ap), til E24 fredag formiddag.

Evensen sa da at de ikke likte utviklingen i boligmarkedet, og at de gjorde alt de kunne for å bedre dette.

Likevel var hun klar på at dette ikke er gjor over natten:

– Alle partiene i bystyret ønsker økt boligbygging, men det er også en virkelighet vi må forholde oss til. Å tro at man kan gå fra å regulere 3.000 til 6.000 boliger på ett år, er dessverre å ønske for mye.

Arbeiderpartiet gikk på valg med løfte om å doble byggetakten, slik at behovet møtes.

Les også

Flere studenter eier bolig tross rekordhøye priser

Les også

Sogndal har bare 7.839 innbyggere, men Oslo-priser på boliger

Les også

Her har boligprisene økt 15 prosent på ett år

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Oslo

Flere artikler

  1. Boligtopp mener Oslo svartmales

  2. Boligtopp frykter SVs forslag kan trigge en boligkollaps

  3. – Det er skremmende

  4. Annonsørinnhold

  5. Prisene opp 13,4 prosent: Slik vil Oslo møte boligkrisen

  6. – Ikke skremmende høye nivåer