Meglerforeningen gjør kraftig oppjustering i anslaget for boligprisvekst

Ekspertenes 2016-spådommer er allerede gjort til skamme. Nå tror Eiendom Norge norske boliger vil stige inntil dobbelt så mye i pris som de først anslo.

– UNDERVURDERTE: Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer sier de tok feil av hvor lav både tilbudssiden og rentene ville være i år, og justerer opp boligprisanslaget sitt.
  • Karl Wig
Publisert:

– Vi begrunnet prognosen fra desember med at året startet med en liten tilbudsside, spesielt i Østlands-området, som ville gi en prisvekst i 2016. Selv om dette har slått til, så har vi undervurdert kraften i den lave tilbudssiden i kombinasjon med historisk lave renter, sier Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer i en uttalelse.

Meglerforeningen, som tirsdag slapp den nyeste boligprisstatistikken for juni, trodde egentlig norske boliger ville bli mellom tre og fem prosent dyrere i 2016.

Les også

Ny boligprisoppgang i juni

Kraftig oppjustering

Det ville medført en mer moderat utvikling enn de siste par årene, hvor prispresset har vært sterkt. Det ville også tatt høyde for virkningene av oljebremsen, som har gitt et kraftig boligprisfall rundt Stavanger.

Men for landet samlet har det forsiktige anslaget forlengst slått sprekker. Allerede i mai lå årsveksten på syv prosent, drevet av en usedvanlig sterk prisutvikling i Oslo-området. Boligtilbudet i hovedstaden har vært rekordlavt denne våren.

Nå foreligger juni-tallene, og tolvmånedersveksten har steget noe videre til 7,3 prosent. Da er det ikke lenger mer å lure på for meglerforeningen, som reviderer sine anslag for samlet prisvekst i 2016 til mellom syv og åtte prosent – mer enn en dobling av anslått minimumsvekst. Anslaget er for gjennomsnittlig salgspris for 2016 målt mot fjoråret.

KRAFTIG BOM: Sjeføkonom Øystein Dørum og analytikerne i DNB Markets trodde boligprisene i 2016 bare ville stige to prosent på årsbasis. Per juni er årsveksten 7,3 prosent.

Trodde boligene ble to prosent dyrere

Men meglerforeningen er langt ifra alene om å ta feil av hvordan dette boligåret skulle fortone seg – ei heller de som (sannsynligvis) bommer best.

Før nyttårsrakettene ble skutt til værs, forventet DNB Markets en boligprisvekst på kun 2,0 prosent i år.

– Det er ingen tvil om at boligprisveksten har blitt mye sterkere enn vi så for oss. I mai jekket vi anslaget opp til 4,4 prosent, sier sjeføkonom Øystein Dørum til E24.

Dét vil trolig også vise seg for knapt innen DNB Markets legger frem sine neste boligprisprognoser etter sommeren.

– Jeg vil ikke love at vi jekker anslaget opp ytterligere nå, for vi ønsker å se an månedene i mellomtiden først. Men for å si det slik: Sannsynligheten er ekstremt liten for at det anslaget blir justert ned, sier Dørum.

Les også

Selvaag Bolig med rekordkvartal: Aldri solgt flere boliger

Tror ytterpunktene forsterkes

I Eiendom Norge spår de at at den såkalte tredelingen av boligmarkedet vil forsterke seg ytterligere.

– Oslo og Østlandet får ytterligere prisvekst, mens veksten blir mer moderat i Bergen, Trondheim, Kristiansand og Tromsø. I Stavanger venter vi at boligprisene vil fortsette å falle noe, men med en mer moderat takt, sier Dreyer.

Oslo og Stavanger danner to ekstreme ytterpunkter, og prisutviklingen i byene skiller seg fra hverandre med nær 20 prosent: I Oslo er prisveksten det siste året på 13,4 prosent, mens boligene i Stavanger har falt 7,3 prosent i pris i samme periode.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Ny boligprisoppgang i juni

  2. Så mye bommet ekspertene på boligprisveksten

  3. – Håper høsten ikke blir like voldsom

  4. Dreyer: - Historisk høy boligprisvekst

  5. Overraskende boligprisfall i juli