Sommerintervjuet: Sjefen i Norsk olje og gass husker godt da han forsøkte å beinflørte med sin kone og i stedet traff hennes bestemor.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, sjef i Norsk olje og gass, husker godt sitt flaueste ferieminne, men ferien ble langt ifra mislykket allikevel.

BILEN BRØT SAMMEN: På vei til Gotland brøt familiebilen sammen en sommer for Norsk olje og gass-sjef Karl Eirik Schjøtt Pedersen. Da ventet flere timer i kranbil for hele familien, og en relativt mislykket ferietur.
Publisert:

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen var lenge en av Jens Stoltenberg nærmeste medarbeidere på statsministerkontoret. Som sjef i Norsk olje og gass vil han prøve å få den nåværende regjeringen til å forstå at utviklingen i oljeindustrien er en nedjustering til et fortsatt svært høyt nivå.

I sommer har E24 spurt et knippe kjente personer om hva de skal bruke sommerferien sin på. Når får de feriefølelsen? Og hva de ikke kan leve uten i sommer?

– Jeg får feriefølelsen når jeg synker ned i solstolen på hytta med ei god bok. I år skal jeg tilbringe tid med familie og gode venner både på hytte ved Drøbak og hjemme i Finnmark.

– Hva står øverst på to do-listen når ferien er over?

– Norsk olje og gass har en rekke arrangementer under Arendalsuka. Olje- og gassnæringen står for hver femte krone av landets samlede verdiskaping og står bak hver fjerde krone av statens inntekter, og har derfor en naturlig plass i alle debattene om næringsutvikling i Norge. Med de ressursene som finnes langs kysten og de investeringene som nå igangsettes, vil olje- og gassnæringen være Norges dominerende fremtidsnæring.

– Hva irriterer deg mest om sommeren?

– Jeg nyter sommeren og har en høy terskel for å la meg irritere.

– Hva kan du ikke leve uten i sommer?

– Grillmat, is og solkrem.

– Hva er din mest mislykkede sommerferie – og hvorfor?

– Den mest krevende utfordringen var nok når vår fullpakkede Volkswagen Caravelle brøt sammen med ødelagt dynamo på vei til Gotland, måtte settes på redningsbil i flere mil med hele familien om bord og løftes med gaffeltruck på og av fergen …

– Hva drømte du om å kjøpe når du en gang ble voksen og fikk mye penger/begynte å tjene dine egne penger? Og hva var det første du kjøpte?

– Det var egen bil. Jeg kjøpte en oransje Peugeot 504 – med soltak – i Vardø!

Hvilket buzzord/medieord er du mest lei av?

– Det er «hva skal vi leve av etter oljen». Ja, det var nedgang i oljeinvesteringene fra 214 milliarder kroner i 2014 til et forventet nivå på 190 milliarder kroner i 2015 og 185 i 2016. Det gjør 2015 og 2016 til årene med de tredje og fjerde høyeste oljeinvesteringene i historien! Husk at nivået i 2010 var 124 milliarder. Det er besluttet investeringer med produksjon over femti år fram i tid. Når et av våre aller beste analyseselskaper Rystad Energy analyserer felt for felt, viser det en samlet økende etterspørsel fra oljenæringen fram mot 2040 etter en nedgang de aller nærmeste årene. Det er derfor i generasjoner fremover ikke et spørsmål om hva vi skal leve av etter oljen, men hva vi bør utvikle ved siden av oljen. I tillegg til å være den viktigste kilden til verdiskaping er oljenæringen også den viktigste driveren av innovasjon og teknologiutvikling. Dette spiller over til andre næringer og er en viktig kilde til utvikling også av annen næringsvirksomhet.

– Hvilke råd vil du gi regjeringen for å takle oljekrisen?

– Å forstå at dette i stor grad er en nedjustering fra de historisk høye nivåene i 2013 og 2014 til et fortsatt svært høyt nivå. Men samtidig forstå at endringene i deler av næringen og for de enkeltpersonene som rammes, er alvorlige. Selv om 9 av 10 kroner som ble investert i 2014 også blir investert i 2015, tilsvarer differensen om lag halvparten av nivået på årlige investeringer i fastlands-industrien. Dette viser ikke minst hvor viktig oljenæringen er for norsk økonomi. I tillegg er leverandørindustrien Norges nest største eksportnæring. Regjeringens viktigste bidrag er å sikre tilgang til arealer for videre utvikling slik et bredt flertall i Stortinget nå gjør gjennom 23. konsesjonsrunde, gi incentiver til økt utvinning i eksisterende felt og til ilandføring i nord slik regjeringen har varslet, legge til rette for innovasjon som bidrar til å utvikle leverandørindustriens internasjonale konkurransekraft, legge til rette for teknologisk utvikling slik at petroleumsnæringen ennå sterkere kan bidra til reduserte utslipp og endre permitteringsregelverket slik at færre ansatte i olje- og gassnæringen må sies opp. Dette er tiltak direkte overfor oljenæringen. Økningen i ledigheten vil imidlertid også kreve tiltak i andre deler av samfunnet.

– Hva er ditt flaueste sommerminne?

– Da jeg reise på mitt første sommerbesøk til min kones bestemor. Jeg kom dit ei uke etter kjæresten, og brukte muligheten under måltidet rett etter ankomst til litt beinflørting. Inntil jeg oppdaget at det var bestemorens bein ….

– Nytt på nytt spøkte lenge med å spørre hvor du er. Beskriv det stedet i verden du aller helst vil være, og hvorfor du vil være der.

– Akkurat nå: På hytta ved Drøbak. Det gir total avstressing å sløvt følge båttrafikken på Oslofjorden. Akkurat nå seiler et stolt tremastet svensk seilskip forbi …

Følg med på E24 for flere sommerintervjuer! Neste er investor Jens Ulltveit-Moe.

Les også

Sommerintervjuet: – Hvis noen ser meg bak rattet, bør de løpe

Les også

Sommerintervjuet: – Jeg hadde en sånn bikinioverdel som smeltet i Tyrkia

Les også

– Jeg blir sjelden irritert, og i alle fall ikke om sommeren

Publisert:

Her kan du lese mer om