Sveriges boligprisras fortsetter

Et uvanlig sterkt boligprisfall fikk Nordea Markets til å snakke om «november noir» i Sverige. Nye desember-tall viser at prisfallet fortsetter med uforminsket styrke.

MER «NOIR». Boligprisene i Sverige fortsetter å falle like kraftig som i november, som fikk stor oppmerksomhet for å være den svakeste på seks år. Her fra Stockholm.

Foto: Jonas Ekströmer/tt NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:

Sverige har to ulike boligprisstatistikker som følges tett av økonomene. Begge ble oppdatert mandag morgen, med ferske desember-tall som viser få tegn til at korreksjonen bremser opp:

  • Ifølge den svenske meglerbransjen sank prisene på borettslagsleiligheter med nye 3,0 prosent. Det er like mye som i november, som var den svakeste på seks år.
  • Den såkalte HOX-indeksen viser 2,7 prosents prisfall i desember for de samme leilighetene, mens prisene for alle boligtyper sank 2,0 prosent for måneden. Også disse tallene speiler de svake november-utviklingen.

Etter publisering av sistnevnte statistikk klokken ni ble både den norske og svenske kronen umiddelbart svekket et par øre mot euro.

Les også

Undersøkelse: Nordmenn flest tror 2018 blir bra økonomisk

Største korreksjonen siden 2011

De siste tre månedene har leilighetsprisene falt syv prosent over hele Sverige i den offisielle meglerstatistikken. Over tolv måneder er prisene ned to prosent, og gjennomsnittlig kvadratmeterpris var 34.944 svenske kroner i desember.

– Desember er en litt svakere boligmåned i Sverige også, akkurat som den er i Norge. Samtidig er dette blitt den største boligpriskorreksjonen i Sverige siden 2011, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24.

Som i Norge har boligprisene i Sverige steget enormt i forkant av korreksjonen som startet i høst. I lys av dette mener meglertoppen det hele er relativt udramatisk. Han mener prisfallet dels er utlyst av regjeringens strengere boliglåns-regler som er gjeldende fra 1. januar.

– Dette var den siste måneden med boligprisfall før de nye kredittinnstrammingene. Tiden vil vise hvor mye av prisfallet som er tatt ut på forhånd, kontra hvor mye som nå gjenstår, sier Geving.

Nordea Markets: Kan synke mer

Les også

Norges Bank-rapport: Slik rammes norsk økonomi av boligprisfall

Nordeas svenske sjefanalytiker Andreas Wallström sier det er «klar risiko» for at korreksjonen fortsetter inn i 2018, men tror like fullt at boligprisene vil stabilisere seg på lengre sikt.

– Det er for tidlig å gi meningsfulle anslag for januar ettersom salgsvolumet har vært lavt i de første to ukene. Indikatorer tilsier imidlertid at tilførselen av både overliggere og nye salgsobjekter holder seg relativt høy, noe som kan dra ned prisene ytterligere i de neste par månedene, skriver Wallström i en oppdatering.

Så lenge renten holder seg lav synes han det er vanskelig å se for seg at korreksjonen vedvarer.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Sverige

Flere artikler

  1. Sverige spås verste boligmåned siden finanskrisen

  2. Derfor fnyser ekspertene av Sveriges boligras

  3. Historisk boligprisfall i desember

  4. 2017: En boligodyssé

  5. Boligprisfallet fortsetter i svenske meglertall