Nå kan du pusse opp badet selv - på eget ansvar

(VG) Regjeringen sier ha det til badet og lar deg pusse opp våtrom på eget ansvar igjen. Dermed vil selvbyggerne kunne spare titusener av kroner på offentlige gebyrer.

SKYLLER NED: Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) opphever søknadsplikten for våtrom, som hun selv innførte i fjor sommer. Foto: Knut Erik Knudsen, VG

  • Alf Bjarne Johnsen
Publisert:

Ett år etter at kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) innførte søknadsplikt og krav om ansvarshavende for våtrom, snur hun og opphever den utskjelte regelen.
- Det ble for tungvint, for kostbart og for mye byråkrati. Vi tar tilbakemeldingene vi har fått på alvor og lar folk ta ansvar selv, sier Sp-lederen til VG.

Grove gebyrer

I mars avslørte VG at flere kommuner krevde flere titusen kroner i gebyrer for å behandle søknader om nytt bad eller oppussing av bad, og godkjenning av ansvarshavende.

Mange selvbyggere fikk sjokk når de skulle følge de nye reglene til punkt og prikke. Flere kommuner delte godkjenningen opp i flere saker og tok seg grovt betalt med egne gebyrer for hver enkelt godkjenning.
Reaksjonene mot den nye «badeskatten» som ble innført fra 1.juli i fjor, var så rasende at Navarsete midlertidig opphevet regelen i slutten av mars.

Ferdigattest

I går sendte Navarsete ut et nytt høringsnotat: Regjeringen vil nå gjøre hele søknadsprosessen frivillig for de som vil pusse opp badet, eller søke nytt bad.

Vilkåret er imidlertid at man ikke bryter eksisterende brannskiller mellom ulike boligenheter.

- Folk kan nå velge selv om de vil søke kommunen om godkjenning, eller om de vil ta ansvaret selv. Men det er viktig å få fram at det kan være bra å ha en ferdigattest på badet dersom man i fremtiden skal selge boligen, sier Navarsete.

Har fullt ansvar

Hun legger nå til grunn at selvbyggerne vil være så kvalitetsbevisste at de bruker seriøse håndverkere og sørger for at jobben blir gjort skikkelig.

«Tiltakshaver har det fulle ansvar overfor kommunen dersom brannskiller brytes eller andre regelverksbrudd skjer», skriver Navarsete i høringsnotatet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Bolig

Flere artikler

  1. Strømkutt kan krympe skatten din

  2. Navarsete skal se nærmerepå startlånordningen

  3. Fortsatt ikke helt fritt frem, men: Enklere å bygge på egen tomt

  4. - Vi mer enn dekkerutgiftsøkning

  5. Høysesong for å fikse boligen: Slik pusser du opp smart og billig