Kan bli vanskeligere å få forbrukslån: Thorkildsen vil innføre gjeldsregister

Regjeringen la i dag frem et forslag om etablering av et offentlig gjeldsregister for forbrukslån og kredittkort. – Det vil forebygge gjeldsproblemer, sier Inga Marte Thorkildsen.

VIL INNFØRE GJELDSREGISTER: Idag la barne- og familieminister Inga Marte Thorkildsen frem lovforslag om at gjeldsregister skal innføres fra 2014.

Foto: Jo Straube
  • Anne Lise Stranden
Publisert:

Gjeldsregister: Regjeringen la i dag frem et lovforslag for etablering av et offentlig gjeldsregister i statsråd. Forbrukerministeren tar sikte på at registeret skal være på plass i løpet av 2014, dersom det blir vedtatt.

Det nye stortinget samles 1. oktober, og det er for tidlig å si når lovforslaget eventuelt blir behandlet. Som kjent er det ventet at regjeringen leverer sin avskjedssøknad etter fremleggelsen av statsbudsjettet.

Forebygge. Kredittytere får i dag ikke tilgang på alle opplysninger om kredittsøkers eksisterende gjeld, annet enn det vedkommende selv oppgir og det som fremgår av siste års selvangivelse.

– Registeret skal bidra til å forebygge gjeldsproblemer hos enkeltpersoner ved å gjøre det enklere for banker og andre som gir kreditt å vurdere lånesøknader, sier Thorkildsen.

Les også:– Banker må slutte å pushe forbrukslån

Verre å få mange forbrukslån. Registreringen skal gjelde kreditter som ikke fremgår av andre etablerte registre, og vil typisk gjelde kredittkort og usikret forbrukslån.

Dagens ordning uten slikt register medfører at personer lett kan søke om og få forbrukslån flere steder samtidig i løpet av kort tid, uten at kredittytere har oppdatert informasjon om søkerens samlede gjeld.

Les også: - Unge må ta ansvar selv

Vil hindre uhåndterlig gjeld. I mange tilfeller fører dette til at enkeltpersoner pådrar seg uhåndterlige gjeldsforpliktelser. Regjeringen ønsker å endre dette, ved at gjeldsopplysninger gjøres tilgjengelig i et register til bruk ved vurdering av enkeltpersoners kredittsøknader.

– Når kredittyter får opplysninger om kredittsøkers etablerte gjeld, kan de gjøre en bedre vurdering av om personen kan klare å håndtere ytterligere kreditt. Dette kan bidra til å forebygge gjeldsproblemer i husholdningene.

Les også:- Ikke push kredittkort på unge

150.000 har betalingsproblemer. Om lag 150 000 norske husholdninger har i dag betalingsproblemer og antall personer under offentlig gjeldsordning er på sitt høyeste nivå noensinne. For mange av disse er kredittkort og store forbrukslån hovedårsaken til gjeldsproblemene.

Samtidig får kredittyter nå et større ansvar for at de som har for mye lån ikke får enda mer, sier forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen.

Les også:- Kunne hindret finansieringen av Breiviks terror

Det foreslås å etablere registeret i Brønnøysundregistrene. Finansforetakene skal pålegges en plikt til å rapportere inn enkeltpersoners gjeldsopplysninger til registeret.

De fleste europeiske land har på plass lignende ordninger som gir kredittyteren tilgang på gjeldsopplysninger i lånesituasjoner.

Les også:Finansminister Sigbjørn Johnsen var i mot

Følg oss på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Kritiske til nytt gjeldsregister

  2. **Gjeldsoffer-Alliansen skuffet **Horne: – Vi har et nytt forslag: Stanser de rødgrønnes gjeldsregister

  3. Trekker forslag om gjeldsregister

  4. Skrinlegger offentlig gjeldsregister

  5. Inkassosjef mener dagens regler er for slepphendte: - Langt flere nordmenn bør svartelistes