Mente naboen trengte mer lys: Kuttet naboens trær – krevd for 90.000 kroner

Naboen fikk lov til å stusse litt av toppene på trærne. Istedet ble bjørkealléen kraftig snauklipt. Den sjokkerte eieren har sendt regning på 90.000 kroner.

RASERT ALLÈ: Da kvinnen i Fauske kom hjem, var den frodige bjørkealléen hennes kraftig barbert av naboen.
Publisert:

Skamferte trær. Eieren av en bjørkeallé i Fauske fikk sjokk da hun kom hjem. De 21 høye bjørketrærne på hennes eiendom var blitt skamklipt i hennes fravær.

90.000 kroner. Kvinnen har nå sendt et krav om 90.000 kroner i erstatning til naboen, via sin advokat.

Kravet omfatter de 21 trærne i bjørkealléen som ble stusset, samt åtte andre trær på eiendommen som også ble beskåret.

– Naboen spurte om han kunne få ta litt av toppene, og det fikk han lov til. Men den fine bjørkealléen med 21 trær er rett og slett skamfert, uttaler den sjokkerte naboen til Avisa Nordland som omtaler saken.

Trengte sol. Ifølge den sagelystne naboen som utførte snauklippingen, ville han bare hjelpe naboen til å få mer sol på terrassen hennes.

– Jeg så at naboen satt mye på terrassen i sommer, men hadde ikke særlig mye sollys. Det hadde ikke vi heller. Jeg syntes synd på henne som kanskje ikke hadde noen til å hjelpe seg, så jeg spurte om å få kutte litt slik at sola kom til, uttaler mannen til Avisa Nordland.

Les også:De beste rådene til høstens boligjakt

ERSTATNING: – Beløpet er basert på vanlige erstatningsrettslige prinsipper, og er utregnet fra gjenopprettelseskostnaden, sier advokat Jens-Kristian Hansen.

Dyr gjenoppretting. Erstatningskravet på ca 90.000 kroner er begrunnet i kostnaden ved å bringe eiendommen tilbake til den stand den var i, forklarer eierens advokat.

– Det vil blant annet påløpe kostnader ved fjerning av røtter, planting av trær og opparbeidelse av plen.

Erstatningsutmålingen følger av den alminnelige erstatningsrettslige regel ved tingskade, sier advokat Jens-Kristian Hansen til Dine Penger.

Sinnsykt krav. Dette pengekravet er helt sinnsykt, mener mannen som sagde ned trærne. Han akter ikke å betale, men sier til Avisa Nordland at han satser på et forlik.

Til avisen viser han også til at han er en kristen mann, og mener naboen bør tilgi ham.

I ettertid innser han at det ble litt snaut i forhold til utgangspunktet, innrømmer han overfor avisen. Men tilføyer at buskene har fine skudd, og mener at dette kommer til å vokse seg fint allerede til neste år.

Les også:Dette koster ferdigplen

GLISSENT: De høye trærne mellom naboene ble redusert til en rad med stammer, mens eieren var bortreist.

Trekutterens advokat Sigurd A. Refvik mener kravet er altfor høyt. Ifølge hans klient dreier dette seg om noen busker som han har funnet i skogen.

– Min klient er bror av nå avdøde tidligere eier av naboeiendommen, og har også tidligere kuttet disse trærne for å få mer lys.Min klient fikk i utgangspunktet klarsignal om å stusse trærne, men senere angret eieren seg og sendte min klient en sms om dette, men da var det for sent, sier Refvik til Dine Penger.

Mye rettspraksis. Eierens advokat viser på sin side til at dette temaet har vært prøvd for domstolen flere ganger.

I 2008 ble en mann fra Arendal som hadde felt to trær som tilhørte naboen, selv felt i Aust-Agder tingrett.

Trehuggeren ble dømt til å betale 80.000 kroner i erstatning for to eldre trær, et hundre år gammelt asketre og et 50 år gammelt oretre. I tillegg måtte han dekke naboens saksomkostninger, totalt 165.00 kroner, ifølge Agderposten.

I sommer ble en mann som hadde felt 14 nabotrær i Søgne for å få utsikt til sjøen, dømt til å betale 1 million kroner i erstatning i Kristiansand tingrett.

Les mer om denne saken her:Kuttet 14 trær, må betale én million

Kan senke eiendomsverdien. Partene skal nå forsøke å bli enige. Grunneierens advokat sier at beløpet henger sammen med hvor mye som er kuttet:

– Beløpet i saken i Fauske vil selvsagt bero på en konkret vurdering. Og hvis eiendommen forringes i verdi, vil også dette tapet skjønnsmessig kunne bli idømt. Dette er fordi det vil ta svært lang tid å å tilbakeføre eiendommen til den stand den var.

– Moralen må være at en bør rådføre seg med en god sag(k)fører før en feller trær på annen manns grunn, kommenterer Hansen til Dine Penger.

Blir ikke partene enige seg i mellom, kan behandling i rettsapparatet være siste utvei.

Hugge trær? Gjør det lovlig!

Det kan bli dyrt å hugge ulovlig. Dine Penger fortalte i sommer om trekutting som ga en million kroner i erstatning.

Tre muligheter: Hvis du vil fjerne trær hos naboen har du tre muligheter. Les hvordan du kan gå frem for å gjøre det lovlig her. (DP+)

Mer for boligeiere: Dette kan du bygge uten søknad

Bygg uten papirer:Dette kan du bygge uten papirer, men pass på så du ikke går i fellene. Du finner hele saken her.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om