Meglertopp til unge boligjaktere i Oslo: – Flytt til Drammen!
Er du ung og fast bestemt på å bosette deg i Norges hovedstad? Flere bør løsrive seg fra den dyrekjøpte drømmen og heller løfte blikket, mener sjefen i Eiendomsmeglerforbundet.
Nesten 70 prosent av oss velger å kjøpe ny bolig i det samme området vi allerede bor i. Det viser en ny kartlegging av trender i boligmarkedet fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).
Problemet? I pressområder som Oslo har valget en stadig stivere pris. Den er nå på 57.000 kroner per kvadratmeter i snitt.
Kombinasjonen lav boligbygging og at «alle» vil bo i Oslo har gitt kraftig prispress i flere år på råd. Bare de siste 12 månedene har prisene økt 9,5 prosent.
Disse 10 tingene må du sjekke på visning
Gjeldsbekymring
Det gjør at unge som vil inn på boligmarkedet må svelge store låneavdrag – og gjerne lite plass.
– Jeg synes mange pådrar seg i overkant mye gjeld for å presse seg inn i det opphetede Oslo-markedet, sier NEF-direktør Carl O. Geving til E24.
– Vi ser med en viss bekymring på boliggjelden og betalingsforpliktelsene mange påtar seg, og da særlig unge. Flere har lav egenkapital og er avhengig av sikkerhet i foreldrenes bolig for å i det hele tatt få innvilget lånet, sier han.
Slik er det «hemmelige boligmarkedet»
– Flytt til Drammen, Moss eller Ski!
Medianprisen for en Oslo-bolig er 3.250.000 kroner, ifølge meglerstatistikken.
En slik kjøpesum gir 57 kvadratmeter boltringsplass i snitt.
Geving mener det er langt tryggere å jakte bolig i et område hvor prisene ikke allerede har vokst seg så høye.
– Det er naturlig å være glad i området man allerede bor i, men flere ville tjent på å tenke utenfor boksen. Det finnes utrolig mange gode alternativ for den som løfter blikket, sier Geving, og fortsetter:
– Flytt til Drammen, Moss, Lillestrøm eller Ski! Der får du mye mer for pengene.
Eiendom Norge: – Det blir dyrere å kjøpe bolig neste år
– Urealistisk å forvente
Meglertoppens oppfordring får støtte av forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.
– Det er urealistisk for mange unge å forvente å ha råd til leilighet i Oslo sentrum med dagens prisnivå. Utenfor er boligdrømmen langt mer realistisk. Da kan man også komme inn på boligmarkedet på en tidligere tidspunkt, sier Reitan til E24.
Forbrukerøkonomen sier hun stadig oppfordrer unge til å sette seg på trikken eller T-banen og oppsøke områdene utenfor byen.
– Det er utrolig hvor fort kvadratmeterprisene da faller. Jeg vet at mange vil bo sentrumsnært, men jeg tror mange vil bli positivt overrasket over hvor enkelt det er å bo i områder utenfor med god kollektivtilknytning, sier hun.
Desember ble en knallmåned for nyboligsalget
Flere fordeler
Geving i NEF viser til en rekke fordeler ved å bosette seg utenfor Oslo:
- I byer og tettsteder 30–40 minutter unna Oslo er kvadratmeterprisene så lave som 33.000 kroner i snitt – halvparten av hva du må betale i flere av sentrumsbydelene i hovedstaden.
- Det betyr vesentlig mer bolig for de samme pengene – eller like bra bolig for mindre. Det betyr at disse stedene kan være inngangsbilletten for dem som sliter med å finne bolig til budsjett i Oslo-markedet.
- Kollektivtilbudet til Oslo er godt utbygd på de fleste av de nærliggende byene. Fremover er det planlagt å bygge ut enda mer effektive kommunikasjonslinjer.
- Det er ventet at befolkningsøkningen over tid gjør at prisveksten i Oslo bred seg utover. Derfor kan stedene utenfor vise seg som en bedre investering på sikt.
Fra 52 til 90 kvadrat
I Drammen har boligene doblet seg i verdi de siste ti årene. Den foreløpig siste meglerstatistikken viser 101 prosents prisvekst fra desember 2005 til desember 2015.
For drammenserne koster hver kvadratmeter like fullt «bare» 33.296 kroner.
Det betyr at du kan boltre deg på 90 kvadratmeter om du har egenkapital og lån for til sammen tre millioner kroner.
I Oslo får du kun 52 kvadrat for den samme kjøpesummen.
– Over hele verden ser vi det samme i de store byene: Folk sentraliseres stadig mer, og grensene flytter seg utover. Det er egentlig bare et spørsmål om tid før Drammen nærmer seg Oslos prisnivå. Det skjer ikke i morgen, og det skjer ikke om ett år, men det vil etter all sannsynlighet skje, mener Geving.
5 eksperttips for boligkjøp utenfor byen
1. Flere kommuner har laget planer for hvordan de skal utvikle infrastruktur og bygge boliger fremover. Sjekk gjerne reguleringsplanene i områdene du er interessert i.
2. Sjekk også kollektivtilbudene inn til Oslo. Er det planlagt utbedringer de neste årene? Klarer du å forutse utviklingen, kan du oppleve å bo i et «up market»-område få år fram i tid. Da får du med deg verdistigningen som følger med økt attraktivitet.
3. Orienter deg før du byr i et marked du ikke kjenner. Opparbeid deg hode prisantenner: Forhør deg med både bekjente og meglere om hva lignende boliger nylig har blitt solgt for. På Finn.no kan du sjekke gjennomsnittlige kvadratmeterpriser.
4. I flere områder nær Oslo er det faktisk kjøpers marked. Det er ikke unormalt at boliger ligger ute i flere måneder før de selges. Bud flere hundre tusen under prisantydning kan da være fullt akseptabelt. Bruk det til din fordel. Og husk: Har selger hastverk, kan forhandlingsrommet ditt øke ytterligere.
5. Kjøp bolig for å bo, ikke for å tjene penger – også med utsikter til at området kan bli mer attraktivt. Selv om norske boligpriser har steget mye de siste årene, er det vanskelige tider for norsk økonomi, og ingen kan garantere for fremtiden.
Kilder: Administrerende direktør Carl O. Geving i NEF, forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea og Dine Penger boligkjøperguide (krever abonnement).