Prishopp på bredbånd: – Det høres brutalt ut

Økte kostnader veltes over på norske husstander denne høsten: Telenor krever nå 50 kroner ekstra fra alle med ADSL-abonnement – mens flere tusen Nextgentel-kunder snart får jekket opp månedsprisen med over 100 kroner.

JEKKER OPP PRISEN: Telenor er blant selskapene som velter økte kostnader over på kundene.

Telenor
Publisert:,

Og prisøkningene er kanskje bare en forsmak på hva som er i vente for mange bredbåndskunder i Norge:

For etter hvert som internett levert via fasttelefonlinjene gradvis fases ut til fordel for fiber og nestegenerasjons 5G-nett, blir «vanlig» bredbånd stadig mer kostnadskrevende å levere til norske husstander, ifølge selskapene.

De sier økte kostnader er en direkte årsak til at kundene nå serveres høyere regninger:

– Kapasitetsbehovet øker hele tiden, og med færre og færre kunder og økte vedlikeholdsbehov på nettverket, har vi ikke noe annet valg enn å øke prisene, sier Roy Børsheim, direktør for NextGenTel privat, til E24.

– Kundemassen på kobbernettet har gått dramatisk ned over flere år, samtidig som vedlikeholdskostnadene er konstante. Dermed blir det færre kunder til å dele på kostnadene, og prisene må økes, sier informasjonssjef Magnus Line i Telenor.

Les på E24+ (for abonnenter)

Harvard Business Review: Slik skaper du et nettsamfunn folk vil betale for

Inntil 140 kroner mer i måneden

1. september økte Telenor månedsprisen med 50 kroner for alle kunder med «tradisjonelt» bredbånd – altså ADSL eller VDSL som bruker det aldrende kobbernettet.

Få uker etterpå har nå mange Nextgentel-kunder blitt varslet om enda høyere prisøkninger.

Bredbåndstilbyderen opplyser til E24 at de øker prisene med ulike beløp for kunder som har hatt bredbåndsabonnement lengre enn 18 måneder – mens nyere abonnementstegninger «fredes».

Børsheim kaller det en «harmonisering» av de svært sprikende prisene som i dag betales blant deres totalt 85.000 bredbåndskunder – hvor kunder med eldre abonnement nå må belage seg på en oppjustering til «dagens markedspris».

I en e-post sendt fra NextGenTel til en kunde, som E24 har sett, varsles en total prisøkning på 140 kroner i måneden – hvorav 40 kroner er økt linjeleie, og resten er økning av selve abonnementsprisen.

Les også

2.000 har tatt i bruk Telenors kobbererstatning

– Blir litt sjokk for enkeltkunder

– Det er en kraftig prisøkning?

– Ja, det høres brutalt ut, og det blir litt sjokk for enkeltkunder. Men dette er resultatet av at flere kunder har vært hatt eldre avtaler som lenge har stått uendret, svarer Børsheim.

– I ettertid burde vi nok ha justert opp prisene for disse fortløpende, i stedet for at det nå blir veldig bratt, vedgår Nextgentel-sjefen.

Han opplyser at rundt 2.000 kunder får abonnementsprisen økt med over 100 kroner.

Mange av disse rammes i tillegg av økt linjeleie, og det er dermed flere enn 2.000 som får økt sin totale månedsregning med over 100 kroner – uten at Børsheim har tall for dette. Han understreker imidlertid at prisene økes mindre for flertallet av kundene.

– Er det noen som får lavere priser?

– Nei, men prisene økes bare for dem som har hatt lavere priser enn dagens markedspris, og som har vært kunde lenger enn 18 måneder, svarer Nextgentel-sjefen.

Han sier hele bredbåndsbransjen tynges av høyere kostnadsnivå.

– Er det sånn at alle bredbåndstilbydere nå skrur opp prisene?

– Ja, det er mitt klare inntrykk, svarer Børsheim.

Kan komme flere prisøkninger

Telenor, som allerede har gjennomført sin prisøkning, sier kundene ble varslet i sommer.

Informasjonssjefen understreker at prisene ikke økes på fiber og internett levert via mobilnettet, men kun ADSL og VDSL levert via kobbernettet.

– Du sier nedgangen i kundemassen gjør at det bare blir dyrere og dyrere å levere bredbånd via fasttelefonnettet. Betyr det at nordmenn må belage seg på enda dyrere ADSL-abonnement fremover?

– Vi har ikke planlagt flere prisøkninger, men skal jo fase ut hele nettet innen 2023. De som har kobberbaserte tjenester i dag bør absolutt vurdere å bytte, hvis de har mulighet til å skaffe fiber eller bredbånd via 4G-nettet, svarer Line.

Telenor har for tiden 5G-piloter gående flere steder i landet flere steder, og planlegger at Trondheim skal bli første norske by som får det nestegenerasjons mobilnettet.

Les også

Nextgentel-sjefen går av etter 12 år

Her kan du lese mer om