– Det blir invasjon av svensker

Fallet i den norske kronen får flere svensker til legge skiferien til den norske fjellheimen.

WINTER IS COMING: Flere svensker kan ta turen over grensen som følge av at den norske kronen har blitt billigere.

Magnar Kirknes
  • Maren Løhre
Publisert:

Den svake norske kronen styrker turistlandet Norge, og gjør at de norske skistedene kan få rekordmange svensker på besøk, skriver Dagens Industri.

Like før jul kostet én norsk krone det samme som én svensk. Ikke siden år 2000 hadde man sett denne likevekten på nabovalutaene. Siden da har den norske kronen styrket seg og en svensk hundrelapp koster nå 95 norske kroner. For tre måneder siden, den 2. oktober, kostet den 89 kroner.

– Både på Hafjell og Kvitfjell er det en voldsom økning i antall svensker. Det blir faktisk rekordmange svensker, sier markedssjef Jordi Somers i Alpinco.

Mellom jul og påske har det vært en 120 prosents økning i antall forhåndsbestilte overnattinger til Hafjell, ifølge Somers.

– Denne økningen startet allerede i høst, men kurven ble enda brattere etter kronesvekkelsen. I julen har vi sett høyere etterspørsel, sier Somers som etter en grov kvalifisert gjetning tipper vi vil møte på mellom 20.000 og 25.000 svenske turister på Kvitfjell og Hafjell mellom jul og påske.

Det blir en invasjon av svensker, sier han.

Les også

Kronefallet gir prishopp på barnevogner

– Svenskene «passer på pengene sine»

- HVIS NORDMENN VIL HA PLASS... Vil nordmenn få plass i den norske fjellheimen i påsken bør de booke allerede nå, sier pressesjef Linda Morell i Skistar som blant annet eier Hemsedal.

Robert S. Eik

Direktør for reiseliv Hilde Charlotte Solheim i hovedorganisasjonen Virke forteller at svenskene har et rykte på seg for å «passe på pengene sine»:

– Svenskene er kjent for å tenke «value for money» og de er en prisbevisst gruppe, så valutafallet vil absolutt ha betydning, sier hun.

Svenskene er en viktig turistgruppe for Norge:

– Svenskene er den aller største gruppen. Noe skyldes åpenbart at det er en stor gruppe svenske arbeidere i Norge som får besøk, og også en del yrkestrafikk. Men vi regner med at det vil gi en effekt også til alpindestinasjonene.

– Billigere i Norge enn Sverige

– Nå er det billigere å feriere i Norge enn i Sverige for svenskene. I tillegg synes de det er hyggeligere og bedre, sier Somers og sier en forklaring er billigere billetter når svenskene har sin vinterferie.

Dagens Industri skriver at Forex Banks reiseindeks for året viser at Hemsedal og Trysil har blitt billigere enn det svenske skianlegget Åre. I tillegg har norske skisteder har blitt billigere for svenskene de siste tre årene.

Les også

Kjøpmann på grensen: – Jeg er mer bekymret for snøværet vi hadde på morgenen enn for kronekursen

– Nordmenn bør booke allerede nå

Det svenske selskapet Skistar eier skianleggene i Trysil og Hemsedal. Pressesjef Lina Morell sier t svenskene tradisjonelt booker veldig tidlig:

– Det er for tidlig å se valutaeffekten, men vi tror vi vil se en positiv effekt allerede i januar. Vi tror også at flere nordmenn vil være på hjemmeplass så det er to positive effekter for skiferie i Norge. Svenskene bestiller påsketuren allerede, og har historisk vært mye tidligere ute enn nordmenn å bestille ferietur. Vil nordmenn få plass i den norske fjellheimen i påsken bør de booke allerede nå, sier Morell til E24.

– Reiselivet smiler

– Svenskene blir viktige med tanke på kanselleringer fra Russland. Reiselivet smiler når kronen svekker seg, sier Solheim i Virke.

Reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge sier reisebransjen ser lyst på 2015:

– Vi har gjennomført en prognose for denne vinteren som ble klar før jul. Der sier 86 prosent av et panel på 127 bestående av hoteller, transportselskaper og turoperatører at de tror 2015 blir bedre eller like bra som 2014. Dette gjelder ikke bare for svenskene, men også for andre reisende og nordmenn.

Les også:

Slik er nyttårsforsettene til 2.213 nordmenn– Mer lønnsomt å selge hytta si nå enn på lengeNyhetsåret fra A til ÅSvir av tusenlapper på reisegavekort før julSå lang tid tar det før charterprisene skrus opp

Flere artikler

  1. Disse ukene er det billigst å reise på skiferie

  2. Her er det ikke en eneste hytte ledig i påsken

  3. – All time high i skibakkene

  4. Annonsørinnhold

  5. Russerne avlyser norsk vinterferie

  6. 8 av 10 velger norsk påskeferie