Nordmenns USA-ferie er ikke truet

USA strammer inn avtalen om visumfrihet, men justisminister Anders Anundsen (Frp) lover at nordmenn fortsatt kan feriere fritt.

LOVER FÅ KONSEKVENSER: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) tror ikke det vil bli vanskelig for nordmenn å ta tuden til USA selv om landet nå vurderer kraftige visuminnstramninger.
Publisert:

– De signalene vi har fått i dag er at Norge fortsatt vil være et av landene som omfattes av avtalen om visumfrihet, sier Anundsen.

Justisministeren har tirsdag hatt møter med blant annet statsadvokat Loretta Lynch, FBI-sjef James Comey og minister for nasjonal sikkerhet, Jeh Johnson, i Washington.

«Visa Waiver»-avtalen omfatter i dag Norge og 37 andre europeiske land.

Kongressen vurderer avtalen

Kongressen har de siste månedene vært svært opptatt av avtalen som gir nordmenn mulighet til å søke om ESTA-adgang. I desember vedtok den innskjerpinger i avtalen. Enkelte sterke røster i Kongressen har ønsket å gå så langt som å kaste hele avtalen. Det ville innebære at alle nordmenn som ville på ferie til USA måtte søke om visum ved personlig oppmøte på ambassaden. Den prosessen kan ta uker eller måneder.

– Avtalen om visumfrihet er USAs egen avtale. Derfor står de selvsagt fritt til å gjøre som de vil med den. Men det er absolutt ingenting fra de møtene jeg har hatt som tyder på at det blir ytterligere innstramminger i avtalen. Det er viktig for de hundretusener av nordmenn som reiser til USA hvert år, sier Anundsen.

I 2014 reiste 300.000 nordmenn til USA med ESTA. 25.000 reiste med et mer permanent visum.

Rammer hjelpearbeidere

Terrorhendelsene i Paris presset fram krav om restriksjoner i avtalen om visumfrihet. Det påvirker blant annet dem som har foretatt reiser til land som av USA er ansett som hjemsted for terrorisme. Iran, Irak, Syria og Sudan er for tiden på denne listen.

Personer som har vært i disse landene siden mars 2011 må nå gjennom en mer omfattende visumsøknad for å få innvilget innreise til USA. Restriksjonen omfatter blant annet hjelpearbeidere, journalister eller andre som har reist til disse landene i jobbsammenheng. Bare soldater som har tjenestegjort i disse landene er fritatt.

– Innstrammingene truer ikke avtalen om visumfrihet, men de vil ramme noen få nordmenn. Det vil ikke hindre dem i å reise til USA, men de må søke om et visum. Det er ingen dramatisk endring, men det var viktig å ha disse møtene nå, sier Anundsen.

Europeisk kritikk mot innstramminger

29 europeiske ambassadører til USA har undertegnet et brev der de ber USA droppe restriksjonene i Visa Waiver-programmet. De mener innstrammingene vil ramme spesielt hjelpearbeidere og andre som har jobbet i land som er uglesett av amerikanerne.

– Jeg forstår engasjementet fra for eksempel forretningsmiljøer som har hyppig reisevirksomhet, blant annet til landene som er på denne listen. Men jeg mener den virkelige dramatikken først ville oppstått hvis Kongressen ville forkaste hele avtalen om visumfrihet, og det anser jeg som svært lite sannsynlig, sier justisministeren.

Les også

Nordmenns feriebudsjett i 2016 vekker bekymring

Les også

– Mange vil nok avbestille ferien

Les også

Kjos gir ikke opp planene: Har søkt ny USA-lisens med nytt selskap i Storbritannia

Publisert:

Her kan du lese mer om