Ferske boligtall tirsdag: Derfor varsles kortvarig prisbyks

2019 startet med dyrere boliger, og mer prisvekst ventes i tirsdagens februar-rapport. Men tre ting kan få pilene til å snu igjen raskt, varsler sjeføkonom.

SPÅS OPP IGJEN: Men økonomer ser flere grunner til at årets boligprisvekst kan være over før snøen har smeltet.

Foto: Stella Bugge VG
  • Karl Wig
Publisert:

Årets første måneder er vanligvis også de sterkeste i boligmarkedet. Januar bød tradisjon tro på markant nominell prisoppgang – og positiv underliggende prisvekst etter sesongkorrigering.

Analytikere venter mer av det samme når meglerbransjen legger frem februar-statistikken tirsdag klokken 11 – men tror også at årets boligprisvekst kan være over før snøen har smeltet.

Både Prognosesenteret og DNB Markets anslår 0,2 prosents februar-vekst etter sesongjusteringer. Det vil i så fall bety at den nominelle prisoppgangen blir høyere, fordi februar regnes blant de sterkere bolig-månedene.

– Det vil ikke overrasket meg om de nominelle prisene stiger én prosent, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret til E24.

– Optimismen er tilbake

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

Foto: Fredrik Bjerknes E24 Dine Penger

På forhånd er det meldt om februar-prisvekst for Obos-boliger, og en oppsiktsvekkende sterk salgsøkning for nyboligprosjekter i Oslo-området.

– Det at nyboligmarkedet går så bra igjen, er et tydelig uttrykk for at tryggheten er tilbake i boligmarkedet, sier Carl O. Geving, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, til E24.

– Det er mange år siden markedet har vært så velfungerende som nå. Tilbudet har økt og kjøpere har mye å velge, men nesten alt tas unna i pressområdene. Folk tør å kjøpe. Vi hører om flere interessenter og travlere budrunder enn på denne tiden i fjor. Jeg forventer høye omsetningstall i februarfasiten, sier Geving.

– Og så er det bare å håpe at prisene ikke vokser for mye fremover, legger han til.

– Gitt økende boligtilbud er sterk prisvekst kanskje heller ikke sannsynlig?

– Nei, det bør normalt gi moderat prisutvikling. Samtidig er optimismen tilbake i markedet, og det er alltid vanskelig å spå hvordan psykologi spiller inn.

Les også

Obos-prisene steg 1,8 prosent fra januar til februar

Tror ny prisbrems kommer raskt

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets sier boligmarkedet ser ut til å være i bra driv etter en lengre periode med uvanlig svak utvikling i fjor.

Men han tror det kan bli kortvarig:

– Prisene steg litt mer enn ventet i januar, og vi tror prisveksten fortsetter i februar. Men deretter tror vi markedet vil flate mer ut. Fremover vil det fortsette å komme mange nyboliger ut i markedet, og det vil utløse flere salg i bruktmarkedet, sier Aamdal til E24.

Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Enn så lenge ser sterk etterspørsel ut til å absorbere den økte boligtilførselen, men dette kan neppe vedvare fremover, mener Aamdal.

Han får følge av Prognosesenterets sjeføkonom.

– Februar-rapporten vil nok både vise prisvekst og høye omsetningstall, og kanskje får vi en prisøkning også i mars. Men deretter tror jeg det enten blir flat utvikling, eller prisfall, sier Macic.

Ser tre grunner

Hun ser tre grunner til at årets boligprisvekst snart møter veggen – hvor en prisdempende tilbudsøkning er én av dem.

– Med mindre det skjer noe veldig negativt med norsk økonomi, får vi med stor sannsynlighet en renteøkning fra Norges Bank på 0,25 prosentpoeng i mars. Og den renteøkningen tror jeg vil sende negative impulser inn i boligmarkedet og svekke etterspørselen, slik at boligtilbudet ikke lengre tas unna, sier Macic.

Les også

DNB-megler tilbakeholdt boligrapport: Skjulte utgiftsbombe på 11 millioner

I tillegg tror hun de nye og mye omtalte gjeldsregistrene kan bli en større prisdemper enn flere har tatt høyde for, når de innføres i sommer.

– Jeg tror flere i lavere inntektsgrupper vil få strupet mulighetene til å kjøpe bolig etter innføringen, sier Macic.

Advarte om mørketall

Gjeldsregistrene vil kort fortalt gi banker oversikt over all gjeld som nordmenn har i andre banker. I dag er bankene i stor grad prisgitt av vi selv rapporterer om eksisterende gjeld når vi søker lån.

Les også

Boligselger anker milliondom i skjeggkre-sak

Men andelen nordmenn som «sminker» på sine lånesøknader er skyhøy, ifølge BN Bank.

I helgen gikk de ut i E24 og advarte om store mørketall for «råtne» forbrukslån som aldri skulle vært utbetalt, men som har sluppet igjennom hos banker med sviktende kontrollrutiner.

– Utbredelsen er usikker, men det kan virke som at mange banker har lånt ut til folk som absolutt ikke skulle ha fått lån. Vi vet ennå ikke hvor mange dette er, men når gjeldsregistrene innføres og disse fanges opp, tror jeg det kan bidra negativt til boligprisutviklingen, sier Macic.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. – Ser litt dårligere ut for hele året

  2. Sjeføkonom: – Boligtallene kan overraske igjen

  3. – Hadde aldri forventet den reaksjonen

  4. Sjeføkonom rister på hodet av boligpris-varsku

  5. – Tror fortsatt på prisnedgang i 2019