Salget doblet i oppsiktsvekkende rapport: – Nyboligflommen har kommet

Det ser ut til å løsne skikkelig for utbyggere i hovedstaden: Denne vinteren har salget av nye boliger økt hele 109,7 prosent, viser en fersk rapport fra DNB Eiendom.

OSLO-DOBLING: Oslo-utbyggere kan gni seg i hendene etter storstilt salgshopp i vinter. Her pågår utbygging i Bjørvika.
  • Karl Wig
Publisert:

– Sammenlignet med i fjor er det en totalforvandling, sier nybyggsjef Jørn Are Skjelvan i DNB Eiendom til E24.

Mandag legger han frem en ny rapport som viser den oppsiktsvekkende utviklingen:

Det totale nyboligsalget i Oslo økte med 109,7 prosent i desember og januar, målt mot samme tomånedersperiode i fjor.

Til sammenligning opplever hele Østlandet en salgsøkning på 15 prosent, mens det «bare» ble omsatt 3,2 prosent flere nyboliger på landsbasis, ifølge rapporten.

– 2019 ser ut til å bli et meget godt år for nybygg i hovedstaden, sier Skjelvan.

Les også

Obos-prisene steg 1,8 prosent fra januar til februar

– Nyboligflommen har kommet

Han tror flere faktorer booster salget samtidig:

For det første vektlegger nybyggsjefen at økningen skjer fra en lunken periode i fjor, hvor det ikke ble lansert ett eneste prosjekt i Oslo.

– Men nå har utbyggere hatt salgsstart i flere prosjekter med svært god respons. Men det som er enda hyggeligere, er at salget også har tatt seg betydelig opp i eksisterende prosjekter. Og dette skjer samtidig som vi har tidens høyeste salgsvolum i bruktmarkedet, sier Skjelvan.

Nyboligflommen som har blitt varslet fra enkelte økonomer ser ut til å være her nå?

– Ja, boligflommen har kommet, og den blir absorbert. Og for kjøpere er det jo en stor fordel å ha så mye å velge i, fremholder nybyggsjefen.

GIR NORMALT PRISBREMS: Men prisene på nye boliger stiger tross høyt volum i Oslo-området, ifølge nybyggsjef Jørn Are Skjelvan i DNB Eiendom.

Andre steder på Østlandet har tilførselen av nye boliger derimot blitt lavere, ifølge rapporten, og salgsveksten her kommer dermed fra eksisterende prosjekter.

Ingen prisbrems hittil

Boligåret 2019 startet med et prishopp i bruktmarkedet i januar, og ifølge Eiendom Norge var salgsvolumet rekordhøyt på landsbasis.

Februar-fasiten legges frem tirsdag klokken 11. På forhånd har det kommet tegn på mer prispress: Fredag meldte Obos at deres boliger ble 1,3 prosent dyrere i forrige måned.

Men også prisene på nye boliger har klatret, ifølge DNB Eiendom-rapporten:

PRISEN PÅ NYTT VS. BRUKT: I Oslo har prisene på nye boliger (blå linje) økt inn i 2019, mens bruktmarkedet gikk noe tilbake i fjor høst. Snittpriser per kvadratmeter.

Skjelvan synes det er interessant å registrere at tilbudsboomen så langt ikke har satt prisutviklingen i revers.

– Normalt sett kan et høyt tilbud av boliger ha en prisdempende effekt på etterspørselen. Det vi ser nå er motsatt – vi har god prisstigning samtidig som det er rekordmange omsetninger, sier han.

I Oslo har prisene på ny boliger steget 4,3 prosent de siste tolv månedene, ifølge bransjetall. Andre steder på Østlandet er prisveksten høyere.

I Akershus er salgsprisene 7,4 prosent høyere siden februar i fjor, mens årsveksten i Buskerud er på 11,8 prosent. Dette er samtidig områder hvor tilførselen av nye boliger har gått tilbake, ifølge rapporten, noe som kan ha bidratt til sterkere prispress.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Rapport: Opphoping av usolgte nyboliger i Norge

  2. Tror prisene bykser på fall i «vanvittig» boligtilbud

  3. Rapport: Opphopningen av usolgte nyboliger fortsetter

  4. Uventet boligprisfall i juli

  5. Boligsalget hoppet: – Villeste jeg har opplevd på 25 år