De 30 rikeste under 30 år: Andresen-søstrene må vike plass for laksearving

Medieskye Gustav Magnar Witzøe tyvedoblet formuen fra 2014 til 2015, og passerer nå både Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten på rikingstoppen.

NORGES YNGSTE MILLIARDÆRER: Gustav Magnar Witzøe, Katharina og Alexandra Andresen, og Knut Nikolai Tønnevold Ugland.
Publisert: Publisert:

Hvis Salmar-arvingen Witzøe i likhet med de fleste andre nordmenn er fristet til å sjekke sin egen formue i skattelistene, vil et tisifret beløp pålydende 9,8 milliarder kroner møte ham.

Han er nemlig den rikeste nordmannen under 30 år, og den nest rikeste i Norge, ifølge Skattelistene for 2015.

Da Skattelistene for 2014 ble sluppet i oktober i fjor, var han langt fra topplistene med en formue på 414 millioner kroner.

Formuesfallet på nesten tre milliarder fra året før skyldtes restrukturering av familiens investeringsselskap Kverva.

Sjekk listen over de 30 rikeste under 30 år nederst i saken.

Lite jetsett

Nå passerer 23-åringen langt eldre og mer erfarne næringslivsprofiler som Kjell Inge Røkke og Christen Sveaas.

Witzøe var 19 år ble familieformuen overført fra hans far, Salmar-gründer Gustav Witzøe, for å slippe arveskatt.

Men det er fortsatt senior som har siste ordet med sine stemmeberettigede A-aksjer.

Hva Witzøe junior tenker om familieformuen som har havnet i hans hender, er det få som vet. Witzøe snakker sjeldent med media, men ga et intervju til Adressa i 2013.

– Det er jo ikke sånn at jeg har så mye penger på bok, selv om folk kan komme til å tro det, sa han den gang til Adresseavisen.

I motsetning til de mest profilerte milliardarvingene i landet, som er i synlig i sosiale medier, er det lite som tyder på at annengenerasjon gladlaks har fått smaken på champagne og jetsett.

Den unge trønderen har nemlig blant annet jobbet som røkter i familiebedriften på Frøya etter videregående og tatt opp fag. Nå driver han eiendomsselskapet Solsiden AS sammen med en partner.

Les også

23-åring har nesten ti milliarder i formue

Andresen-søstrene falt av tronen

Arven til tobakksarving Johan H. Andresen er i stor grad ført videre til døtrene Katharina Andresen (21) og Alexandra Andresen (20), som begge står oppført med hver sin formue på 7 milliarder kroner, hvilket til sammen er en økning på 2,4 milliarder fra 2014.

Familiearven er dermed større enn i Witzøe-familien, men formuen fordeles på to arvinger.

I fjor var søstrene landets rikeste under 30 år, og lillesøster Alexandra fikk i år stor oppmerksomhet som verdens yngste dollarmilliardær, ifølge Forbes rangering.

Mesteparten av familieformuen ligger i investeringsselskapet Ferd, som er ett av landets største privateide konglomerater.

Selskapet eier Swix, Mestergruppen, Elopak, Aibel og Interwell – blant annet. Selskapets verdijusterte egenkapital var på 26,8 milliarder kroner per juli.

FØDT I ÉN AV LANDETS RIKESTE FAMILIER: Katharina Andresen er ikke bare én av Norges rikeste, men også blant de rikeste unge i verden. Her er Andresen avbildet i forbindelse med et VG-intervju med gründer Simen Vatne (17).

Butikk- og rederarvinger

Nummer fire på listen er Ugland-arving Knut Nikolai Tønnevold Ugland (30) som er oppført med en formue på 1,7 milliarder kroner, etterfulgt av Norgesgruppen-arvingene Karl Edvard Johannson (20) med 1,04 milliarder i formue og Finn Hartvig Johannson (22) med 957 millioner kroner.

På syvende og åttendeplass finner man arvingene til redermilliardær Anders Christopher Garmann Wilhelmsen, sønnene Carsten Christopher (26) og Oscar Alexander (25) med henholdsvis 957 millioner og 880 millioner kroner i formue.

Tekstilkonsern-arvingene Julie (23) og Alexander (20) Varner nyter godt av familieformuen som er bygget opp gjennom Varner-gruppen, som har klesbutikker som BikBok, Carlings og Cubus i porteføljen.

Julie Varner er oppført med 856 millioner i formue, mens lillebror Alexander har den tiende største formuen blant de unge, med en formue på 853 millioner kroner.

Les også

Mohn tjente dobbelt så mye som nummer to

Les også

Milliardæren Stordalens ligningsformue på «bare» 130 millioner

Les også

Femdoblet formuen

Publisert: