Fersk undersøkelse: Dette skal vi bruke feriepengene på

Ferie og sparing  topper listen over hva vi skal bruke pengene på. Flere planlegger også å nedbetale gjeld. 

EFFEKT AV LAV RENTE: Finansrådgiver Hanna Folkvord i DNB mener rentenivået har vært med på å påvirke nordmenns sparevaner og nedbetaling av gjeld. – Folk har fått en romsligere økonomi, og og planlegger hva de skal bruke pengene på.
Publisert: Publisert:

I juni starter utbetalingene av feriepenger, og flere kan vente seg en gledelig sum på konto i løpet av sommermånedene.

Forbrukerbarometeret Ipsos har gjennomført en undersøkelse for DNB, som viser at 22 prosent ikke vet hva de skal bruke feriepengene på enda.

– Hovedessensen er at man bør sette av penger til sparing allerede før feriepengene kommer inn på konto. Da er det også viktig med noen konkrete sparemål før du setter i gang. Hvis ikke går pengene fort bort på annet forbruk, sier Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB.

Få mest mulig ut av feriepengene

Undersøkelsen fra DNB viser imidlertid at flere velger å bruke pengene allerede i ferien, hvor reising topper listen. Her svarer 36 prosent at feriepengene i år skal brukes på reise.

– At det heter feriepenger tror jeg er med på å påvirke folk til å tenke at du ikke kan bruke pengene på noe mer fornuftig, som å nedbetale gjeld eller sette av penger til pensjon, sier Folkvord til E24.

Folkvord oppfordrer til at man skal bruke feriepengene til å få fart på sparingen, og ikke la de forsvinne inn i daglig forbruk eller impulsive kjøp.

– Det kommer jo an på hvilke sparemål man har. Men sparing i samråd med tidshorisonten avgjør hvilken investering du bør ta, sier Folkvord, som peker på sparekonto som et alternativ for kortsiktig sparing.

– Forventer du å få mest mulig ut anbefaler vi at du kommer deg ut på aksjemarkedet. Det er også muligheter for å få bedre avkastning på pengene dine enn å ha de på sparekonto nå som renten er så lav. Men det kommer jo an på hvor mye risiko du ønsker å ta, og hvor lang tiudshorisont du ser for deg.

Les også

Studie viser at nordmenn ønsker å spare mer

Vi sparer mer

Undersøkelsene fra DNB viser også et oppsving i andelen som ønsker å spare eller bruke pengene på å nedbetale gjeld.

Det mener forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea ikke er overraskende.

– Mitt inntrykk er at stadig flere har fått øyene opp for langsiktig sparing, og ser verdien av å legge av midler til fremtiden.

Reitan mener også at det er naturlig at nedbetaling av gjeld er en prioritet for mange.

– Rekordhøye boligpriser har bidratt til at mange har svært høy gjeldsgrad. For å gjøre økonomien mer robust er det naturlig at man ønsker å kvitte seg med noe av denne gjelden, sier Reitan.

Reitan er også tydelig på at det sikreste er å legge en slagplan for hvordan pengene skal fordeles.

SPARETIPS: Forbrukerøkonom Elin Reitan mener den lave innskuddsrenten har gjort flere nordmenn nysgjerrige på aksje- og fondssparing, og mener det kan være en god mulighet i forbindelse med investering av feriepengene som nå kommer ut.

– Noe av det viktigste du gjør i forhold til både skatte- og feriepenger er å legge en plan for hvordan du skal bruke dem. Gjør du ikke det er det lett å bruke dem opp litt bevisstløst. Med en velfylt bankkonto er det lett å la seg friste til å sløse bort pengene, for det er jo gjerne slik at penger brenner i lomma. Da forsvinner pengene ut av kontoen, nesten uten at du merker det.

Og hun legger til:

– Sparing bør også komme høyt på prioriteringslisten. De lave innskuddsrentene har bidratt til at mange nordmenn har fått øynene opp for aksje- og fondssparing. Dette kan være noe å vurdere for deg som har litt ekstra penger til overs.

Les også

Slik kan du tjene tusenvis av kroner i ferien

Slik regnes feriepengene

Når du har rett på fem ukers ferie, så beregnes feriepengene av 12 prosent feriegrunnlag for fjoråret. Det vil si at tjente du 450.000 i fjor, og hatt en lønnsøkning på 2,5 prosent i år, kan du forvente å få utbetalt nærmere 43.000 kroner i feriepenger.

– Hvor mye du får utbetalt avhenger av inntekten din, hvor lang ferie du har lov til å ta, samt alderen din. Har du rett på fire uker ferie får du 10,2 prosent av feriegrunnlaget ditt, og har du rett på fem uker er det 12 prosent, sier Folkvord.

Er du over 60 år gjelder egne satser.

– Flere opplever nok at feriepengene forsvinner fort. Men det gjelder å sette seg konkrete mål slik at du blir motivert, peker Folkvord på.

Dette er ekspertenes sparetips

** Betal ned gjeld eller start en spareavtale.

** Sett inn et fast beløp i måneden som trekkes automatisk, da får du bedre struktur på sparingen.

** Sliter du med nye kreditter er det lurt å benytte anledningen til å kvitte seg med disse.

** Sett av penger til både buffer og boligsparing.

** Bufferen bør du imidlertid ha tilgjengelig på en vanlig sparekonto, slik at du kan tære på beholdningen ved behov.

** Er det lenge til pengene skal brukes kan du tørre å bevege deg ut på aksjemarkedet. Her er det muligheter for å få bedre avkastning på pengene dine enn å ha de på sparekonto nå som renten er så lav. Det kan være kombinasjonsfond, indeksfond, aksjefond eller enkeltaksjer, avhengig av hva slags risiko du vil ta og tidshorisont på pengene.

** Bruk tiden før pengene er på konto til å planlegge hva de skal gå til.

** At feriepengene også brukes til å finansiere ferien er viktig. Da vil du unngå å feriere på lånte penger.

Les også

Snart kan du handle aksjer som en proff

Les også

– Håper de ikke har gitt opp boligdrømmen

Les også

– En uting at egenkapitalen finansieres med forbrukslån

Publisert:
Gå til e24.no