Sveriges regjering annonserer strengere boliglåns-krav
Den svenske regjeringen skjerper nå kravet til nedbetaling av boliglån. Det skjer ikke uten motstand – selv om det er helt i tråd med rådet fra Finansinspektionen.
Låneinnstrammingen ble annonsert av regjeringen torsdag formiddag, etter lang tids spekulasjoner.
– Den økende gjeldsbyrden har gjort at det har bygget seg opp en stor risiko for svensk økonomi, sier den svenske finansministeren, Per Bolund, i sin begrunnelse.
Han kaller det «rimelig» at det nå stilles tøffere krav til de som tar opp høye boliglån.
Helt konkret skjerpes nedbetalingskravet med ytterligere én prosent for dem som har over 4,5 ganger sin bruttoinntekt i boliglån.
I praksis tvinges mange svensker dermed til å kvitte seg med boliggjelden sin raskere.
Skjerper meglerkrav for omstridte boligsalg: – Det må reduseres til et minimum
Møter kritikk
Bakteppet for det nye grepet er en skarp boligprisvekst som de siste årene har skapt stor bekymring, ikke minst for den stadig høyere gjelden svenskene pådrar seg.
Innstrammingen er egnet til å bremse denne utviklingen.
Det hele kan høres ut som et speilbilde av Norge, men en viktig forskjell er at innstrammingen kommer etter at boligprisene i Sverige allerede har falt i flere måneder.
Her i Norge fikk vi strengere boliglånsregler i januar, mens prispresset var på sitt sterkeste.
Derfor møtes ikke denne innstrammingen bare med hurrarop i Sverige. Flere frykter boligprisfallet nå blir for kraftig. Regjeringen har blant annet måtte tåle kritikk fra opposisjonen.
– Det er klart timingen virker litt mindre ideell nå, sier DNB Markets-sjeføkonom Kjersti Haugland til E24, og poengterer at boligprisene fortsatt var stigende da Finansinspektionen forslo grepet som regjeringen nå går god for.
Finanstilsynet: – Kan ikke utelukke en lengre periode med fallende boligpriser
Norske eksperter ser argumentene
Innstrammingen ble like fullt tatt for gitt og var bredt ventet. Haugland forklarer at regjeringen neppe kunne gått imot anbefalingen fra sitt eget finanstilsyn. Hun poengterer også at boligprisene kun har falt i et par måneder.
Dessuten har Sverige hatt negative renter som har fyret opp boligprisene i såpass lang tid, at det trolig er rom for å utløse en sterkere priskorreksjon uten at det innebærer dramatikk, poengterer direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).