Øivind betalte ferien med kredittkort - ble krevd 125 kroner i gebyr

Det er fortsatt dyrt å betale reisen med kort, men de store charterselskapene tilbyr nå et gratis betalingsvalg. Det valget får du ikke alltid.

DYRERE ENN VENTET: Øivind Hagen (innfelt) måtte betale 125 kroner for å betale turen til Kroatia med kredittkortet sitt og dermed sikre seg reiseforsikring. Charterselskapene gir som regel et gratis betalingsvalg, men ikke alltid, viser Dine Pengers sjekk.

Foto: Gjermund Glesnes/VG og privat
  • Karl Wig
Publisert:

Charter-gebyrer. - Jeg synes det er dyrt for å få lov til å betale med kredittkortet mitt, sier Øivind Hagen til Dine Penger.

I februar var Ålesund-mannen tidlig ute og bestilte sommerens sydenreise fra charterselskapet Apollo.

I juni går turen til Kroatia i to uker sammen med kona.

Da han betalte oppfattet han prisen til å være 20.766 kroner.

125 kroner ekstra. Det var først da Øivind skulle gjennomføre betalingen denne uken, at han skjønte at det ble dyrere.

Da han tok frem kredittkortet fra VISA kom nemlig kalddusjen: Det kostet 125 kroner ekstra.

- Jeg trodde disse selskapene hadde ryddet opp etter Dine Pengers artikkel i fjor. Jeg burde fått beskjed om hva reisen totalt koster meg tidligere i bestillingsprosessen, inkludert kortbetaling, mener Øivind.

Les også:Apollo og Star Tours kortgebyrer brøt loven

Brøt loven. Det har lenge vært etablert praksis at reiseselskap tar seg ekstra betalt for å la deg betale sydenturen med kort – også uten at det er lov.

Kortgebyrene er utelatt fra totalprisen reisene markedsføres med. Det er ikke ulovlig i seg selv, men da skal gebyrene også være mulige å slippe, ved at du kan betale gratis på andre måter.

Når kortgebyret ikke er med i totalprisen og du heller ikke gis noe annet reelt gratis betalingsvalg, er det ulovlig.

Og flere reiseselskap har brutt loven ved å ikke gi et slikt alternativ. Det var Forbrukerombudets konklusjon i en kartlegging september i fjor, etter at Dine Penger skrev om kortgebyrene hos Apollo, Star Tour og Ving.

Har endret seg. Ombudet fastslo at betaling via selskapenes egen «feriekonto» – som var eneste valg hos Star Tour – ikke var et godt nok alternativ til å slippe kortgebyret.

Apollo, som ikke ga noe gratis betalingsvalg overhodet i Dine Pengers sjekk, lovet raskt opprydning og forklarte at det hele skyldes tekniske begrensninger med nettsiden.

DEN GANG: Ingen av betalingsvalgene fristet særlig da Dine Penger forsøkte å kjøpe chartertur på Apollos nettsider i fjor sommer. Nå gir Apollo flere gratis betalingsalternativ.

Skjermdump: Apollo.no juli 2013

Endret systemet. I dag har Apollo vraket det faste kortgebyret på 85 kroner. I stedet kommer et påslag på 0,6 prosent av reisens totalpris ved kortbetaling når det er mer enn 10 dager til avreise.

Det ble altså 125 kroner i Øivinds tilfelle.

Kortgebyret kan slippes ved å betale med BankAxess (direkteoverføring fra nettbank med kodebrikke).

NYE TIDER: Det er i dag alltid mulig å betale reisen kostnadsfritt, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo.

Johnny Syversen

- At all betaling ga gebyr når Dine Penger sjekket i fjor, kom av tekniske begrensninger i systemet. Nå er systemet vårt endret, og det er alltid mulig å betale gratis, sier informasjonssjef i Apollo Helen Begby til Dine Penger.

Les også:Hundrevis av leger tar ulovlig gebyr for å la deg betale

- Kan ikke tro det. Øivind forteller at han foretrekker å bruke kredittkortet, som har innbakt reiseforsikring.

- 0,6 prosent høres jo veldig lite ut, før man faktisk regner ut hva det blir. Hadde vi tatt med oss familien, hadde det fort blitt 250-300 kroner i gebyr for å betale med kredittkortet. Det er suspekt. Jeg kan ikke tro at én korttransaksjon koster dem så mye penger, sier Øivind.

KORTGEBYR: Star Tour tar gebyr for betaling med alle kort – og når det er under 35 dager til avreise, får du ikke andre gratisvalg. Star Tour lover rask opprydning.

Faksimille: Star Tour

Men det gjør det faktisk, ifølge Apollo.

- Det er veldig dyrt for oss å ta imot betaling med kredittkort, og det vi får inn fra kundene dekker ikke inn kostnaden. Men det viktige her er at folk får gebyrfrie valg, og det gjør de, sier Begby.

Slipper ikke unna. Også Star Tour og Ving tar gebyr for alle kort.

ENDRER: Det skal alltid være mulig å betale reisen gratis, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour.

Foto: Pressefoto

Hos Ving er gebyret 50 kroner, men det er alltid mulig å betale gratis med BankAxess, opplyser talsperson Sophie Frisholm i en epost til Dine Penger.

Hos Star Tour koster betaling med Visa og Mastercard et påslag på 0,44 prosent, mens American Express koster 1,44 prosent.

Det er gratis å betale med BankAxess, men denne muligheten får du kun når det er mer enn 35 dager til avreise.

Er det ikke det, må du betale med kort. Gebyr for å betale blir dermed umulig å unngå.

Varsler ny gjennomgang. Det får fagdirektør Jo Gjedren i Forbrukerombudet til å stusse.

KRITISK: Fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet varsler ny gjennomgang av charterselskapenes gebyrpraksis.

Forbrukerombudet

- Det er alvorlig hvis reiseselskapene ennå ikke har innrettet seg etter at vi reagerte i fjor, sier Gjedrem til Dine Penger.

Han varsler at de snart vil gjøre en ny gjennomgang av reiseselskapenes gebyrpraksis.

- Dette vil vi sjekke opp i nær fremtid. Obligatoriske gebyrer som ikke er med i totalprisen er lovstridige. Vi har ikke tidligere tatt stilling til tiden frem til avreise, men min umiddelbare vurdering er at det ikke har betydning, sier Gjedrem.

Les også:Krever grep for å stanse gebyr-legene

Kan bruke laveste reelle pris. Han påpeker at det er svært vanlig å bestille sydenreiser når det er mindre enn 35 dager til avreise.

- Hvis man da ikke slipper unna kortgebyret, vil ikke den oppgitte totalprisen være riktig, sier Gjedrem.

Når det oppgis totalpriser har reiseselskapet mulighet til å bruke den laveste prisen som er reelt tilgjengelig for deg – inkludert betaling.

- Er det for eksempel høyt gebyr på Mastercard, men du kan bruke Visa gratis, trenger de ikke ha med gebyret i totalprisen. Men å ta ekstra gebyr utover totalpris er ulovlig når det ikke kan unngås, sier Gjedrem.

Retter opp. Informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour lover rask opprydning.

- Det viser seg at det er en mangel på nettsidene våre. Bestiller du 35 dager eller kortere til avreise, skal det være mulig å betale gratis med BankAxess. Dette retter vi opp i omgående. Det skal alltid finnes et kostnadsfritt alternativ, sier Larsen-Vonstett til Dine Penger.

Sjekk når det koster å betale sydenreisen

Apollo har kun gebyr for kredittkort når det er over 10 dager til avreise. Star Tour og Ving har gebyr for alle kort. Alle tilbyr gratis betaling med BankAxess, men hos Star Tour finnes ikke alltid denne muligheten - noe selskapet sier de skal endre omgående.

Apollo

Under 10 dager til avreise: Visa (kr 0,-) eller kredittkort (kr 0,-)

Over 10 dager til avreise: Visa (gebyrpåslag 0,6 prosent), kredittkort (gebyrpåslag 0,6 prosent), BankAxess (kr 0,-) gavekort, (kr 0,-) eller feriekonto (kr 0,-)

Star Tour

Under 35 dager til avreise: Visa (gebyrpåslag 0,44 prosent), Mastercard (gebyrpåslag 0,44 prosent) eller American Express (gebyrpåslag 1,44 prosent).

Over 35 dager til avreise: Visa (gebyrpåslag 0,44 prosent), Mastercard (gebyrpåslag 0,44 prosent), American Express (gebyrpåslag 1,44 prosent), overføring fra nettbank (kr 0,-) eller BankAxess (kr 0,-)

Ving

Under 35 dager til avreise: Visa (kr 50,-), Mastercard (kr 50,-), MyHolidayCard (kr 0,-) eller BankAxess (kr 0,-)

Over 35 dager til avreise: Visa (kr 50,-), Mastercard (kr 50,-), MyHolidayCard (kr 0,-), BankAxess (kr 0,-) eller overføring fra nettbank (kr 0,-)

Slik var de påtvungne gebyrene

Dagens gebyr-situasjon er helt forskjellig fra i fjor sommer. Da viste Dine Pengers gjennomgang at charter-gigantene Star Tour og Apollo ga begrenset eller ingen mulighet til å slippe betalignsgebyr:

  • Apollo tok kortgebyr på 85 kroner uansett korttype, og hadde ingen andre gratisvalg.
  • Star Tour krevde 50 kroner i kortgebyr uansett korttype. Eneste gebyrfrie alternativ var fra deres egen «feriekonto».
  • Ving krevde også 50 kroner i kortgebyr uansett type, men tilbød gratis kontooverføring.

Oppdatering 26. mai kl 13.35: I den opprinnelige artikkelen skrev vi at Apollo kun hadde gebyr for kredittkort og ikke vanlig bankkort, noe reiseselskapet opplyste om. Dette medfører ikke riktighet. Apollo tar 0,6 i påslagsgebyr for alle kortbetalinger når det er over 10 dager til avreise, mens BankAxess (direkte bankoverføring med kodebrikke) alltid er et gebyrfritt alternativ. Dine Penge beklager feilen, og artikkelen er nå endret.

Publisert:

Flere artikler

  1. Måtte betale 620 kroner for å betale flyreisen

  2. Pakkereiseselskapene må rydde opp i prisene: Tar fortsatt ulovlig gebyr for å betale sydenturen

  3. Sjekk dette før du bestiller flybillettene på nett

  4. Annonsørinnhold

  5. Ti tips i siste liten for næringsselvangivelsen

  6. Vekkelsesmøte i å få ting gjort