Prisgaloppen fikk banken til å ta grep: – Dessverre tror folk boligen er verdt det de kjøper den for

Sparebank 1 SMN nekter å finansiere «ekstreme» budrunder i bolig-trykkokeren Oslo. Deres uvanlige lånekrav roses av meglertopp.

UVANLIGE TIDER; UVANLIGE GREP: Oslo-boliger har steget 15 prosent i pris på ett år. Sparebank 1 SMN vil ikke lånefinansiere boligkjøpere som byr langt over prisantydning.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:

– Det finnes en markedspris for en leilighet. Jeg tror mange av dem som gir 20 prosent over takst, vil oppleve at gleden blir kortvarig når de skal selge den videre, sier kredittsjef Endre Jo Reite til E24.

Allerede i mars lot han seg bekymre for det voldsomme prispresset på Oslo-boliger. Han så hvordan desperate boligkjøpere høynet om hverandre for å sikre seg tilslaget – og at boliger ble solgt flere hundre tusen over annonsert pris.

Da bestemte banken seg for å ta grep.

Les også

Ber bankene ta bolig-ansvar: Lånepolitikk forsteker «usunn» prisvekst der det koker, bremser der det går trått

Budkrav

De innførte en regel om at låntagere får by maks 10 prosent over prisantydning med lånefinansiering i ryggen. De som vil by mer, må bla opp de ekstra pengene selv.

Regelen ble innført på landsbasis, men Reite sier det var det elleville Oslo-markedet som var utslagsgivende – og der hvor de nå merker størst effekt.

– Vi så ekstreme budrunder i Oslo-området. Vi prøver ikke å stanse folk fra å delta, men synes de i så fall kan gjøre det med sine egne penger, sier han.

Han sier regelen også ble innført for å skape bevissthet om risikoen når man kjøper en bolig langt over prisantydning.

UVANLIG KRAV: Da prisgaloppen i Oslo tiltok denne våren, bestemte Sparebank 1 SMN og kredittsjef Endre Jo Reite seg for å ta grep.

Foto: Thor Nielsen

Ba bankene om hjelp – men de vil ikke

Bankens grep mot prisgaloppen har neppe blitt mindre aktuelt: Etter mars skulle prisveksten i Oslo bare bli brattere, og markedet har nå tilbakelagt en rekordsterk julimåned.

Tolvmånedersveksten, altså hvor mye dyrere boligene har blitt fra samme tid i fjor, har passert 15 prosent.

Det sterke prispresset de siste månedene har fått økonomene til å snakke om en mulig boligboble, slik IMF lenge har advart Norge om.

Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer gikk tirsdag ut og oppfordret bankene til å stramme inn sin liberale utlånspraksis i områdene med sterkest prispress, og hjelpe til med å få hjulene i gang i markedene som sliter, som Stavanger.

Men ingen av storbankene E24 var i kontakt med tirsdag så behov for å stramme inn i Oslo.

– Vi spekulerer ikke i om boligprisene skal opp eller ned, sa Nordea Norge-sjef Snorre Storset til E24.

Les også

Meglertopp advarer myndighetene: – Boligpris-medisin kan virke som gift

– Skaper bevisstgjøring

Men for Sparebank 1 SMN er risikoen for overprisede boliger altså høyst aktuell.

– Vi er enige med storbankene i at tapsrisikoen for banken er lav, så lenge betjeningsevnen er til stede. Men det er ikke av hensyn til oss, men til kundenes privatøkonomi vi gjør dette. Og vi opplever at regelen gjør flere mer bevisste på hvilke budrunder de går inn i, sier Reite.

– De aller fleste budrundene stopper heldigvis når prisen er 10–15 prosent over prisantydning, legger han til.

– Hvorfor kan ikke låntagerne selv få bestemme hva boligen er verdt, så lenge de holder seg innenfor lånerammen de får fra dere?

– De får bestemme helt selv hva de synes boligen er verdt, men vi bestemmer hvor langt opp vi ønsker å la dem by med våre penger.

Tror noen kan tape på videresalg

– Dessverre tror folk boligen er verdt det de kjøper den for. Men den er ikke verdt mer enn du får tilbake når du selger den videre, sier Reite.

– Frykter dere prisfall?

– Vi frykter ikke prisfall i Oslo, men vi tror mange av dem som nå strekker seg lengst, kan oppleve svekket egenkapital når de selger videre, med mindre de bor der lenge. Erfaringsvis bytter folk også leilighet raskt.

– VISER ANSVARLIGHET: Direktør Carl O. Geving i Norges eiendomsforbund roser Sparebank 1 SMN for budgrensen.

Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven og Audun Braastad/NTB Scanpix

– De andre bankene vi har snakket med, vil ikke stramme inn i Oslo. Er det ansvarlig?

– Vi har i hvert fall valgt å tenke litt annerledes i forhold til hva folk er tjent med i et så overopphetet marked. Kredittmessig er det ikke uforsvarlig av bankene – det er ikke vi som bærer risiko ved å låne ut. Det er kundene.

Roses av meglertopp

Sparebank 1 SMN høster ros av direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Det de har gjort, vitner om ansvarlighet, sier han til E24.

Selv om boligmangelen er hovedgrunnen til prisveksten, mener Geving bankene også har bidratt med enkel tilgang på kreditt.

– Når bankene i sine sikkerhetsvurderinger legger stor vekt på verdiøkningen for objektene som stilles for pant, vil man hele tiden kunne låne litt mer. Da er det legitimt å stille spørsmål ved om bankene bør bremse litt.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Boligmarkedet

Flere artikler

  1. Mener Oslo-prisfall mangler logisk forklaring

  2. Frykter Oslo-kjøpere går på en smell: – Før eller siden vil vi få en korreksjon

  3. Investorene løper ikke til banken for å skaffe finansieringsbevis

  4. Slik reagerer meglerne på boligprisfallet

  5. Her endres lånekravene med boligprisene