Feil gavekjøp koster samfunnet milliardbeløp

De fleste av oss setter pris på gaver til jul, og mange av oss føler oss beriket når kvelden er over. Men samfunnet taper milliardbeløp på ineffektive gavekjøp.

DYRE GAVER: Selv om gaven du kjøper er billig kan den ende opp med å koste samfunnet mye penger, viser nye undersøkelser.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Alle ting som gis bort medførere et effektivitetstap, med mindre det er nøyaktig det mottakeren ønsker seg, kjøpt til akkurat den prisen vedkommende selv ville betalt, skriver trd.by og viser til en litt annerledes juleartikkel, som er republisert på gemini.no.

Bruker du en hundrelapp på å kjøpe en gave, kan det fort tenkes at du kjøper noe annet enn mottakeren selv ville gjort om hun hadde fått kontanter i stedet. Og det kan tenkes at hun bare ville kjøpt den samme tingen dersom hun kunne få den for 80 kroner. I begge tilfeller ville det vært mer effektivt – men kanskje ikke like morsomt – å rett og slett gi mottakeren pengene.

For hver enkelt er det kanskje ikke så mye å «tape» på å få en gave som ikke er akkurat som man ønsket seg, men når man legger sammen effektivitetstapet for alle som får «feil» gave, blir det store beløp.

– Basert på amerikanske undersøkelser kan vi anslå at dette tapet ligger på 1 til 1,5 milliarder kroner i desember i Norge, sier NTNU-professor Fredrik Carlsen, før han legger til et annet viktig poeng med gaveutveksling:

– Gaver har en sosial verdi som må trekkes fra dette beløpet.

Les også

Nordmenn bruker flere tusen kroner på julegaver til familiebikkja

Les også

Julegavestopp i oljebedrift: Fra iPad til ingenting på to år

Les også

Thatchers eiendeler solgt for sjokkpriser

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    15 grep for å spare penger på tampen av året

  2. Slik kan du tjene tusenvis av kroner i ferien

  3. Betalt innhold

    Bloomberg-kommentar: Derfor blir meme-aksjer verdifulle

  4. Frustrert over boligprisene: – Det virker umulig

  5. Nordmenn kutter i feriebudsjettet