Skrinlegger offentlig gjeldsregister

«Alle» er enige om at et gjeldsregister er viktig, men regjeringen holder igjen.

FORBRUKSGJELD. Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) vil ha et gjeldsregister i privat regi, men møter motstand fra bransjen.

Håkon Mosvold Larsen
 • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:,

Stadig flere nordmenn sliter med dyr forbruksgjeld og totalt har vi i dag 72 milliarder kroner i kredittkortgjeld. Bankene har imidlertid ingen virkemidler for å fange opp kredittkortgjeld som er tatt opp nylig.

Den rødgrønne regjeringen vedtok å innføre et offentlig gjeldsregister for å få oversikt over det økende opptaket av forbrukslån, men dette ble stanset i siste liten av regjeringen med barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne i spissen.

Begrunnelsen fra Horne, var at forslaget ikke var godt nok og at de skulle utrede det nærmere.

I revidert nasjonalbudsjett, som ble lagt frem denne uken, ble det imidlertid klart at regjeringen har valgt å omdisponere pengene som var satt av til et gjeldsregister til andre formål.

Det betyr at nordmenn kan se langt etter et offentlig gjeldsregister – i hvert fall med det første.

Les også

Nordmenn har 70 milliarder i inkassogjeld

– Ikke skrinlagt

Gry Nergård, Forbrukerombud

Cf-wesenberg

– Regjeringen har ikke skrinlagt gjeldsregisteret, men vi skal se nærmere på formen på det, sier Solveig Horne til E24.

– Det forslaget som var fremmet av den forrige regjeringen, og som vi trakk, inneholdt ikke all gjeld. Det er flere og flere som tar til orde for at dersom vi skal ha et gjeldsregister, så må all gjeld ligge der.

Nå tar statsråden til orde for et gjeldsregister i privat regi – uten kostnader for det offentlige.

– Vi har vært tydelig på at det ikke er sikkert at det er det offentlige som skal drive det, men at det kan være et privat register etter modell fra Sverige. Så må vi vurdere hva som eventuelt skal ligge inne i et slikt register, sier Horne.

– Hvem ser du for deg at skal drive et privat gjeldsregister?

– Dette kan bransjen selv drive. Det har de sagt at de kan gjøre. Samtidig må vi ikke tro at et gjeldsregister kan løse alt. Vi må også jobbe med flere andre tiltak.

Les også

- De som får økonomiske problemer, får dypere problemer

– Veldig beklagelig

Leder Bård Bratsberg i Norske inkassobyråers forening.

Knut Erik Knudsen

Onsdag morgen var en rekke aktører samlet hos ministeren for å legge frem sitt syn på saken og komme med innspill til hvordan man kan forebygge gjeldsproblemer.

Der var det stor enighet om at et gjeldsregister er nødvendig for å få bukt med de økende gjeldsproblemene i befolkningen.

– Vi synes det er veldig beklagelig at regjeringen velger å bruke midlene som var satt av til gjeldsregister på andre formål, sier forbrukerombud Gry Nergård til E24.

Les også

Norske ungdommer har 1 milliard i inkassogjeld

– Et gjeldsregister vil kunne gjøre prosessen rundt innvilgning av kreditt sikrere og dermed redde enkelte fra å havne i en økonomisk hengemyr, mener

Nergård.

– Ikke minst ser vi at dette kan bidra til å hindre at så mange unge voksne havner i betalingsproblemer. Slike problemer tidlig i livet gir et dårlig økonomisk utgangspunkt og kan få store ringvirkninger, påpeker Nergård.

Trond Bentestuen leder for privatmarkedet i DNB.

CF - Wesenberg@kolonihaven.no

- Gjeldsregister er alfa og omega

Bård Bratsberg leder i Norske inkassobyråers forening, mener det viktigste er å se på tiltak for å hindre at folk kommer i gjeldsproblemer.

– Vi mener at det er helt alfa og omega at vi får på plass et gjeldsregister. Det er kun et gjeldsregister som kan hindre de som allerede har forbruksgjeld i å ta opp mer lån, sier Bratsberg.

Han påpeker at også Finansdepartementets kommende tiltakspakke for å begrense boliglån, vil kunne føre kundene over til andre steder der kreditten er tilgjengelig.

– Derfor er det helt avgjørende at vi får på plass et gjeldsregister, sa han.

– Bør være offentlig

Trond Bentestuen, leder for privatmarkedet i DNB, tror også at aktører som Finans Norge eller bransjeforeningene kunne tatt på seg å lage et gjeldsregister, men mener at et offentlig register er en bedre løsning.

– Legitimiteten til et offentlig gjeldsregister er å foretrekke, sier han.

Direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland.

– Et offentlig register vil også kunne påvirke hva som skulle inn i et sånt register. Dersom for eksempel ikke all gjeld blir regnet med, eller at den blir registrert tre måneder etter at den er tatt opp, så hjelper det ikke, sier Bentestuen.

Riktige premisser

Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet, mener at det er veldig viktig at premissene for et gjeldsregister blir riktig:

– Vi vil ha et gjeldsregister. Det skal være offentlig og det skal fange opp all gjeld. I revidert ligger det et forslag om et privat gjeldsregister. Det er bedre enn ingenting. Det er premissene rundt et gjeldsregister som er veldig viktig.

Her kan du lese mer om

 1. Pensjon
 2. Solberg-regjeringen
 3. Solveig Horne
 4. Bank
 5. Forbrukerombudet
 6. Forbrukerrådet
 7. DNB
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Regjeringen trosser Forbrukerrådet og DNBs råd: Nå vil de ha privat gjeldsregister

 2. Horne vil ha gjeldsregister på plass fra høsten av

 3. Regjeringen tar grep mot aggressiv forbrukslån-reklame

 4. Annonsørinnhold

 5. Nå kan dette bli forbudt

 6. Strengere tiltak mot forbrukslån