Eiendomsmeglerforeningen: - Vi har ikke høydeskrekk

Til tross for skyhøye boligpriser frykter ikke eiendomsmeglerforeningen at «boblen» sprekker.

NY OPPGANG: Boligprisene fortsetter å stige. Terje Buraas i Eindomsmeglerforetakernes forening(øverst) frykter ikke et krakk i markedet. Christian Dreyer i Norges eiendomsmeglerforbund mener veksten skyldes boligmangel.

JAN PETTER / BERIT ROALD/ NORGES EIENDOMSMEGLERFORBUND
  • Ole Martin Skaug
Publisert:,

Onsdag ble boligprisstatistikken for april lagt frem. Den viste en fortsatt sterk prisvekst, og overrasket eiendomsmeglerforeningene.

- Prisveksten er sterkere enn det jeg hadde forventet meg, og også sterkere enn det jeg hadde håpet på, sa Terje Buraas, styreleder i Eiendomsmeglerforetakernes forening (Eff) under onsdagens pressekonferanse.

Overfor E24 utdyper Buraas kommentaren.

- Når boligprisene stiger vesentlig raskere enn lønnsveksten, vil det bli et gap over tid. Og det er klart at hvis det går over lang tid, vil faren for det man kaller en boble bli større, sier han.

- Forventet utflating

Avtroppende styreleder i Norges eiendomsmeglerforbund (Nef), Christian Dreyer, ble også tatt på sengen av boligprisstatistikken:

- Jeg er overrasket over det de sterke tallene april viser. Det var i min bok mer forventinger om trend til utflating og en mer moderat prisutvikling, sa Dreyer på pressekonferansen.

- Ikke høydeskrekk

Men til tross for at boligprisene når stadig nye høyder frykter ikke Buraas i Eff et krakk i markedet:

- Nei, vi gjør ikke det. April er april og påsken er påsken. Det er litt skummelt å legge for mye vekt på tallene for aprilmåned, men at det var en større oppgang enn det vi hadde håpet på, er det ikke noe tvil om, sier han til E24.

- Vi har ikke høydeskrekk, sier Buraas.

- Helt riktig at foreldrene hjelper til

Den betydelige oppgangen i boligprisene fører til at markedet blir tøffere for førstegangskjøpere, og da særlig unge.

Snittprisen på en tre-roms nærmer seg tre millioner kroner og egenkapitalkravet kan bli knallhardt for mange, mener Buraas.

- Det har vært stort mediefokus på at foreldre må inn å hjelpe sin barn til å komme inn i boligmarkedet - og det er helt riktig. Skal man klare 15 prosent egenkapital må foreldrene, og alle trå til. Det er kanskje mer normalt at man har 450.000 kroner i studiegjeld enn på bok, sa Buraas under pressekonferansen.

- Foreldrene må være kritiske

Men styrelederen rettet samtidig en pekefinger mot foreldre som blindt stiller kontoen til disposisjon for at deres kjære skal komme seg inn på boligmarkedet.

- Mitt lille poeng er at hvis foreldrene skal være med, skal de også være litt kritiske og ikke bare ukritisk åpne lommeboken. Grunnen til det er at de som nå er i boligmarkedet og som man ser er villig til å by vesentlig mer enn det boligen er lagt ut for er ganske stresset og legger mer penger på bordet når de går glipp av boliger, sa Buraas.

Styrelederen mener foreldrene bør være bevisste når de sammen med sine barn kjøper bolig.

- Foreldrene bør kanskje være korrektivet. Holde igjen og diskuterer om dette er fornuftig. Hvor høyt vil man være med å gå, dette korrektivet tror jeg dagens unge trenger. For det er tøft der ute og det viser tallene, sa han.

- Jeg skal ikke stoppe foreldrene med å hjelpe sine barn inn i boligmarkedet, men jeg mener de skal være litt bevisst. Det kan bli dyrt å kjøpe feil.

LES OGSÅ:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. - Flatere enn vi harsett på mange år

  2. Nå kan du ikkeforvente samme prissom naboen

  3. Varsler nytt boligprishopp i Oslo

  4. Annonsørinnhold

  5. Eiendomsmeglerne:- Regjeringen fører
    en nei-politikk

  6. Sjekk boligprisene der du bor