Slik tenker en boligstylist

- Rydde, rydde og rydde. Men ikke så mye at det virker tomt.

Publisert: Publisert:

Det er et av rådene fra boligstylist Merete Tharem Sundby.

Hvite vegger, åpen romløsning, store takvinduer. Leiligheten er et blankt lerret som snart skal fylles med trendy interiør som skal lokke folk til å åpne lommeboka.

Vi er med boligstylist Merete Thranem Sundby for å style to helt nybygde loftsleiligheter i Helgesensgate på Grünerløkka i Oslo.

En lastebil full av møbler er plassert på utsiden, og Thranem Sundby har med seg kompanjongen Kjetil som bærehjelp. Alt skal nemlig opp fem etasjer og det er ingen heis.

- Vanligvis bruker vi 2 – 3 timer på å style en leilighet som denne, men når den ligger i femte etasje uten heis, bruker vi nesten dobbelt så lang tid, sier Thranem Sundby.

Siden hun startet selskapet M Boligstyling i 2008, har boligstyling gått fra å være litt tabubelagt til å bli noe "alle" gjør, mener hun.

Les også

Dette bildet er fra en boligannonse

Merete Thranem Sundby startet M Boligstyling i 2008 og har opplevd kraftig vekst siden den gang.

Tilpasser etter målgruppe

- I starten hadde vi kanskje to fulle stylinger i uka, hvor vi ga råd om hvordan man burde klargjøre boligen for salg. Nå har vi stort sett to fulle boligstylinger om dagen.

- Vi styler alle slags boliger. Gammelt og nytt, store eneboliger og små leiligheter.

Hun forteller at de stort sett møblerer etter målgruppe.

- Er vi i en villa på vestkanten, så går vi for en klassisk stil - gjerne fra butikker som Slettvoll. I denne leiligheten på Grünerløkka, går vi imidlertid for en mye mer trendy stil som passer til unge kjøpere.

Hun trekker frem noen gule stoler som skal stå ved spisebordet. - Disse hadde vi for eksempel aldri satt inn i en Frognerleilighet, sier hun.

Les også

Her er prisoversikten over boligstyling

Saken fortsetter under bildet.

URBANE STOLER. Disse gule stolene ville ikke blitt brukt til styling av en leilighet på Frogner, ifølge Merete Thranem Sundby.

- Praktisk og kult

Leilighetene hun skal møblere i dag, består hovedsakelig av ett stort rom med skråtak og åpen kjøkkenløsning.

- Da er det viktig å få vist frem hvordan man kan møblere i ulike soner. Vi setter inn et langt og smalt spisebord og under skråtaket bruker vi lave møbler, sier hun.

- Det skal være praktisk og kult, slik at folk kan forestille seg hvordan det vil være å bo her.

Selskapet, som har fire ansatte, har et lager av møbler og interiør som skal holde til å møblere rundt 40 boliger til enhver tid.

Thranem Sundby, som er utdannet dekoratør, understreker at de er kommersielle i måten å innrede på.

- Vi gjør jo dette for at flest mulig skal like boligen og ha lyst til å kjøpe den, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Et langt og smalt spisebord gir inntrykk av en romslig spisestue med plass til mange gjester.

Selges ofte etter første visning

Stort sett har de et møte med megler og selger/utbygger på forhånd, hvor de lager en plan for hvordan boligen skal styles.

Hun mener det er vanskelig å si akkurat hvor mye boligstyling har å si for prisen.

- Men ofte kommer folk til oss etter at de har prøvd å selge boligen sin i lang tid. Så ber vi dem om å male og vi fullstyler og så har vi eksempler på at blir boligen solgt etter første visning.

Et konkret eksempel som hun mener beviser at det fungerer, er fra noen nye boliger i Kongens gate i Oslo som nylig ble lagt ut for salg:

- Det var 26 nye leiligheter som skulle selges. Vi hadde stylet noen få av dem - de med dårligst beliggenhet og minst lys. Etter første visning var halvparten av leilighetene solgt og de som var stylet ble solgt aller først, sier hun.

Les også: Kjøperne går i flokk: Disse boligene vil vi ha

Denne typen "pynt" har det blitt mer av de siste årene. - Det skal være ting som hører hjemme på et kjøkken, slik at man kan se for seg hvordan det vil være å bo der.

Fra 10.000 kroner

Hos M Boligstyling koster en full boligstyling fra 10.000 kroner for en liten leilighet. En enebolig på 200 kvadratmeter, vil koste mellom 20-28.000 kroner.

- De fleste meglere anbefaler styling. De ser at det fungerer, sier hun. Ofte skal det ikke mer til enn ett ekstra bud for å tjene inn kostnadene ved styling.

- Og bare så det er sagt: Boligstyling handler ikke om å skjule feil og mangler! Om det er et hull i gulvet, så legger vi ikke teppet akkurat der for å skjule det, sier hun.

Stylisten merker ikke så mye til svingningene i boligmarkedet som en kanskje skulle tro.

- Nei, folk styler både når prisene går opp og ned. Men det vi merker, er de ulike sesongene. Vår og høst er høysesong for boligsalg og det er da vi har absolutt mest å gjøre.

Saken fortsetter under bildet.

TUNG LAST: Det blir mye bæring når man skal møblere to fulle leiligheter i femte etasje uten heis.

Stylistens tips til boligstyling du kan gjøre selv:

- Rydde, rydde, rydde. Det gjelder også skuffer og skap. Det skal se ordentlig ut, men ikke rydd bort for mye. Det skal fortsatt se koselig ut.

- Tenk på at det skal være en sammenheng i bildeserien som legges ut på Finn.no. Det ser fort rotete ut om du har ett rødt rom, et blått rom osv. Vi anbefaler å satser på tre gjennomgående farger.

- Be gjerne med deg en venninne eller andre som kan se på boligen med nye øyne. Det er lett å se seg blind på sin egen bolig.

- Å male er noe som absolutt kan lønne seg. Det er enkelt og noe de fleste har råd til.

- Vi anbefaler aldri å pusse opp store ting som kjøkken eller bad før et salg.

- Kjøp et interiørmagasin og kopier stilen.

- Det viktigste er at kjøperen får en god følelse når de kommer inn. Om leiligheten er et tomt skall og ser kald og steril ut, kan det være vanskeligere og se potensialet og få en fin bildeserie på nettet.

MØBLER: Et lass med møbler skal gjøre leilighetene fristende for fremtidige Grünerløkka-beboere.

Les også:

Kjøperne går i flokk: Disse boligene vil vi haBy for by, sjekk boligprisveksten: Denne byen drar ifra alleBoligprisvekst i septemberRekordlave innskuddsrenter hos bankene: Her bør du sette sparepengene nåHer er prisoversikten over boligstylingDette bildet er fra en boligannonse

Publisert:

Her kan du lese mer om