Husk kvitteringen i julehandelen: 2 av 3 kan ikke byttereglene

Bytteretten er på butikkens nåde, så du må passe på å få med kvitteringene! Slik kan mottagerne bytte enkelt.

Husk byttelappen: Bytteretten kommer ikke av seg selv. Uten byttelapp eller kvittering vil det være vanskelig for mottageren å få byttet julegaven.

Foto: Sara Johannessen
 • Carsten Henrik Pihl
 • Anne Lise Stranden
Publisert:

Kan den byttes? I Forbrukerrådets undersøkelse ble tusen nordmenn spurt om norsk lov gir dem rett til å bytte en vase de har fått til jul.

Hele 42 prosent svarte ja, og tror altså at de har lovbestemt rett til å bytte. 25 prosent visste ikke, mens 34 prosent svarte at det ikke hjelper å smelle Norges lover i disken hvis de vil bytte noe.

– Dette er verre enn fryktet, sier Ingeborg Flønes, som er direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet. Og det er desto viktigere at de som nå skal ut og kjøpe julegaver, er bevisste. De må nemlig passe på å få med et bevis for at det er greit å bytte, understreker hun i en pressemelding.

Ikke lovpålagt. Du har nemlig ingen lovbestemt rett til å bytte. Ingen lov pålegger butikker å ta imot varer det ikke er noe i veien med. Forbrukerkjøpsloven gir deg kun rett til å bytte varer med feil eller mangler.

Likevel har vi i praksis bytterett etter jul, fordi de aller fleste butikkene i en årrekke har tilbudt kundene å bytte inn julegaver.

Butikken bestemmer. Det er butikken som velger å gi rett til å bytte. I tillegg er det så vanlig å kunne bytte bøker, tekstiler og gullsmedvarer, at du kan regne med å få lov - det er såkalt sedvane.

Ingeborg Flønes, direktør for forbruker-service i Forbruker-rådet

Foto: CF-Wesenberg

– Det kan være ubehagelig å spørre den som har gitt gaven, om å få kvitteringen. Samtidig har ingen lyst til å gi gaver som aldri blir brukt, så pass på å få med byttelapp. Da gjør du det lettere for mottakeren, og i tillegg er det mer miljøvennlig å bytte enn å la det hope seg opp med ting vi ikke trenger eller liker, påpeker Ingeborg Flønes.

Hvor lang tid? Spør gjerne i butikken om det er greit å få byttet varen, og få med kvittering – eller aller helst et byttekort som kan legges med varen.

Flønes i Forbrukerrådet minner om at byttefristen bør stå på byttelappen.

De som ønsker å bytte varer, bør gjøre det så snart de kan – helst i romjulen.

En del større kjeder lar deg også gjøre et åpent kjøp. Det betyr at du ikke bare kan bytte den spraglete genseren fra grandtante inn i en annen, men faktisk velge få pengene tilbake.

Undertøy byttes ikke. Som hovedregel kan ikke undertøy byttes. Men undertøy som selges som gaver, blir ofte forseglet, og da vil det være greit å bytte.

– Det er vi vel alle takknemlige for av hygieniske årsaker. En mobiltelefon skal være helt grei å bytte, men den må selvfølgelig ikke være skadet eller brukt, advarer Forbrukerrådets Ingeborg Flønes.

Bøker kurant. Bøker er enklest å bytte. De aller fleste bøkene kan byttes i hvilken som helst bokhandel, og du trenger ingen byttelapp.

Dette gjelder ihvert fall bestselger-bøkene som selges i de fleste velassorterte bokhandler. Bokhandlerne kan avvise å ta imot bøker de ikke selv selger.

Bokhandlerbransjen er en liberal bransje, som ofte godtar at du bytter inn bøker på tvers av kjedene i forhold til hvor bøkene er kjøpt.

Det er heller ikke uvanlig at du kan bytte CD-er og DVD-er i andre butikker enn der de er kjøpt.

Behold emballasjen. Dersom du skal bytte sko, så behold esken. Det er fordi sko skal selges videre i esken, og mye informasjon står på esken, som skostørrelse og denslags.

Mange butikker krever at forseglingen som var rundt varen ved salg, ikke er brutt.

Varene skal som regel byttes i forretningen hvor de ble kjøpt, selv om mange butikkjeder tillater at du bytter varen i en annen av kjedens butikker.

Angrerett på nettet. Kjøper du julegavene over internett, postordre, telefon eller ved dørsalg, gjelder Angrerettloven.

Det skal alltid følge med et angrefristskjema, som gjør at du kan angre kjøpet innen 14 dager. Følger det ikke med et slikt skjema, gjelder angreretten i tre måneder.

Er ikke opplysninger om angrerett gitt, har du angrerett i ett år.

Slik får du byttet

De som handler

 • Husk kvittering eller byttelapp. Det øker sjansen for å få byttet julegaven.
 • Husk at enkelte kjeder har åpent kjøp i 30 dager, mens andre kan ha 10 dager eller ingen dager. Spør om lengden!
 • Salgsvarer byttes sjelden.
 • Undertøy byttes som oftest kun dersom det ligger i forseglet forpakning.

De som får gaver de vil bytte

 • Ikke bryt forpakningen, klipp av merkelapper eller ta vare i bruk på noen måte.
 • Vær tidlig ute. Husk at hvis du skal bytte til en annen modell eller størrelse, kan disse raskt bli utsolgt.
 • Bytt før salget starter. Mange butikker har 10 dagers åpen retur. Det betyr at du må bytte i romjulen for å rekke det.
 • Gå rett til disken med varen når du kommer til butikken for å bytte. Særlig dersom du ikke har kvittering.
 • Du har ikke krav på å få pengene tilbake, men kan de fleste steder få en tilgodelapp.

Kilde: Forbrukerrådet, Virke, Dine Pengers forbrukerjus-skole

Om undersøkelsen: Undersøkelsen gjennomført i oktober av Norstat for Forbrukerrådet. 1000 intervjuer er foretatt pr e-post/web i et landsrepresentativt utvalg.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

 1. Du har ingen rett til å bytte julegaven

 2. - Merker at folk har fått med seg byttereglene

 3. – Du har ikke bytterett om gaven er kjøpt i en nettbutikk

 4. 4 av 10 beholder julegaver de ikke liker eller trenger

 5. Retter prøvepakke-advarsel: - Det er få ting som kommer gratis