Disse vil lempe på egenkapitalkravet: Vil gjøre det lettere for unge å kjøpe bolig

Unge uten egenkapital sliter i boligmarkedet. De borgerlige partiene vil senke egenkapitalkravet ved kjøp av bolig fra dagens 15 prosent. Regjeringspartiene vil at kravet består.

Kun drøm hvis du ikke har penger: Egenkapitalkravet på 15 prosent gjør at mange unges boligdrøm stoppes brått. Selv om de tjener godt nok til å betjene lån. Dette vil de borgerlige partiene gjøre noe med.
Publisert: Publisert:

Vil senke. I dag må de som skal kjøpe bolig betale minst 15 prosent av kjøpesummen fra sin egenkapital. Dette kravet rammer særlig unge som ikke har oppsparte midler.

– Dette egenkapitalkravet handler ikke om dem som har en bolig å selge, fordi de har nytt godt av en verdistigning i markedet og har derfor egenkapital. Det rammer bare nyetablerere, sier Michael Tetzchner i Høyre til Aftenposten i dag.

Michael Tetzschner

Tetzchner og Høyre går derfor inn for at egenkapitalkravet settes ned til 10 prosent, slik det var før Finanstilsynet hevet det i 2011.

Det samme vil Venstre og KrF. Fremskrittspartiet vil fjerne kravet helt. Se gjennomgang lenger ned i saken.

Les også:Advarer foreldre som hjelper barna med boligkjøpet

Reduserer risiko. Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen mener økningen i egenkapitalkravet var nødvendig:

Finanstilsynets sjef, Morten Baltzersen

– Det er viktig å risikere risikoen for at folk låner for mye, slik at de senere ikke klarer å betjene lånet, kommenterer Baltzersen til Aftenposten.

Han peker også på at egenkapitalkravet i seg selv vil ha en prisdempende effekt.

Rasjonering. Det siste er ikke bankenes organisasjon Finans Norge (FNO) enig i. De mener egenkapitaltkravet minner mer om rasjonering:

Fagdirektør Erik Johansen i Finans Norge

– Vi finner ikke klar støtte for at regelen virker. Når bankene foretar kredittvurdering, er betjeningsevne det sentrale kriteriet. Belåningsgrad kommer i andre rekke, kommenterer fagdirektør Erik Johansen.

Fagdirektøren mener at Baltzersens argumentasjon halter, og peker på at på at bankene nesten ikke har tap på boliglån til ungdom.

Les også:Så mye dyrere blir boliglånet med De Grønne

Fire av fem trenger hjelp. En undersøkelse gjort av TNS Gallup på vegne av Nordea i sommer, viser at halvparten av unge mellom 18 og 29 år fikk hjelp av foreldre da de kjøpte sin første bolig.

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea

Av de som befant seg på leiemarkedet, svarte 80 prosent – fire av fem – at de måtte hatt hjelp av foreldrene om de skulle kjøpt bolig i løpet av de neste tolv månedene.

Tung bør. – Antallet som vil trenge hjelp vil bare øke. Jeg ser med bekymring på denne utviklingen. Det er en tung økonomisk bør å bære, å skulle hjelpe ett eller flere barn inn på boligmarkedet, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea, til Dine Penger.

Dette vil partiene gjøre med egenkapitalkravet

FrP: Vil ikke ha noe egenkapitalkrav

Høyre: Vil sette ned kravet til 10 prosent

Venstre: Vil sette ned kravet til 10 prosent

Krf: Vil sette ned kravet til 10 prosent

SP: Vil beholde kravet på 15 prosent

Arbeiderpartiet: Vil beholde kravet på 15 prosent

SV: Vil beholde kravet på 15 prosent

Rødt: Vil ha lavere grense enn i dag, men ikke tallfestet

Miljøpartiet De grønne: Ikke tallfestet, men er bekymret for konsekvensene av dagens krav

Tips: Slik kan dere oppfylle egenkapitalkravet

Egenkapitalkravet på 15 prosent betyr at du i utgangspunktet får maksimalt 85 prosent av det boligen koster i boliglån, og må skaffe resten av pengene selv. Her er fire gode måte å få hjelp fra foreldre og besteforeldre:

Forskudd på arv: Hver forelder/besteforelder kan gi 470.000 kroner arveavgiftsfritt som engangsgave. Passer godt som egenkapital til bolig. Les også: Slik sparer du arveavgift

Arveavgiftsfri årlig gave: Hver forelder (besteforelder) kan gi inntil 1/2 G årlig i arveavgiftsfri gave. (Beløpet inkluderer bursdagsgaver etc.)

Studiestøtte: Foreldre (og besteforeldre) kan gi støtte til studenter. Støtten må gis jevnlig, og må brukes opp.

Familielån: Den som skal kjøpe kan låne av familiemedlemmer, til gunstig rente. Les mer her: Familien: Din nærmeste bank

Les også på DP+:Kjøp bolig til barna


Dette skal dere ikke gjøre:

Låne sammen med foreldre: Dårlig ide, fordi dette blir for risikabelt for foreldre. Usikkert om barna betaler sin del.

Eie sammen med foreldre: Dårlig ide av skattemessige årsaker. Foreldrene må betale 28 prosent gevinstskatt når dere del selges.

Kilde: Dine Penger

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om