Samboere likere ektepar etter forslaget til statsbudsjett: Fortsatt arvefelle for samboere

Med statsbudsjettsforslaget gjør regjeringen Solberg forskjellen mellom ektepar og samboere enda mindre. Men en viktig forskjell må samboere passe på, advarer ekspert.

Pass på arven: I statsbudsjettet forsvinner arveavgiften. En fordel for samboere som har bodd kort tid sammen. Men advokat Birgitte Schjøtt Christensen i Help advarer samboere: – Det hjelper ikke å slippe arveavgift hvis man ikke har arverett. Tegn testament og samboeravtale, er hennes råd.
Publisert:

Endrer reglene. I forslaget til statsbudsjett er det to forslag som gjør at samboere i lovverket blir behandlet enda mer slik ektepar gjør.

  • Forslaget om å fjerne arveavgiften gjør at alle samboere slipper arveavgift hvis den ene dør. Samboere med felles barn og samboere som har bodd sammen i mer enn to år har allerede hatt fritak for arveavgift, når slipper alle samboere.
  • Forslaget om å fjerne skatteklasse 2 for familier der den ene forsørger den andre, gjør også at en annen liten fordel med å være ektepar forsvinner.

Pass på arvefellen. Men selv om arveavgiften forsvinner, kan ikke samboere gå rundt og tro at de får arve den andre hvis samboeren dør.

– Det hjelper ikke om arveavgiften faller bort, om en ikke har arverett, presiserer advokat Birgitte Schjøtt Christensen hos Help.

Det er bare samboere som har, har hatt eller venter felles barn, som har lovbestemt arverett etter hverandre og da bare til 4 ganger grunnbeløpet = 340.980 kroner i år. Dette er i mange tilfeller lite:

– Disse – og alle andre samboere – vurdere å tilgodese hverandre ved gjensidig testament, sier Schjøtt Christensen.

Med testamentet vil man kunne øke arveretten.

Du finner maler på testament her:Slik sikrer samboere arven

Husk samboeravtale. Samtidig råder advokaten samboere til å skrive samboeravtale også.

Avtalemal: Dine Penger har utarbeidet en samboeravtale for å sikre samlivet mellom samboerne. Avtalen kan lastes ned her som utfyllbar PDF, og dere få gode tips til hva dere skal tenke på når avtalen skal fylles ut. Les mer her

– Da er det er klart hva avdøde etterlater seg og hva gjenlevende samboer eier. Samlivboeravtelen er like nødvendig ved dødsfall som ved samlivsbrudd, sier Schjøtt Christensen til Dine Penger.

Les om samboeravtale, og last ned mal her.

Christensen forteller at hun heldigvis bare har hatt én sak der en samboer døde i toårsperioden, uten barn.

Samtidig minner hun om at arveavgiftsloven også gjelder forsikringsutbetalinger:

– Bortfallet av arveavgift gjelder ikke gjelder arv, men også forsikringsutbetalinger som utløses ved dødsfall. Når unge foreldre dør er kanskje ikke arven så stor, men forsikringsutbetalingene til barna kan være betydelige, sier Birgitte Schjøtt Christesen.

Fortsatt noen forskjeller mellom ektefeller og samboere

Det er fortsatt noen forskjeller mellom samboere og ektefeller. Dette er de viktigste:

Arverett: Samboere får bare arverett når de har felles barn, og bare til 4G.

Kapitalvarer: Ektefeller får felles eiendomsrett til gjenstander de kjøper når de er gift, samboere må avtale dette i samboeravtale – eller ta vare på kvitteringer.

Rådighetsrett over felles bolig: Ektefelle som heleier felles bolig alene kan ikke selge eller pantsette denne uten at den andre skriver under. Samboere kan selge uten samtykke (men banker vil ofte si fra hvis lånet står på begge.)

Innsynsrett: Ektefeller har innsynsrett i hverandres økonomi, samboere har ikke-

Gjeldsrenter i selvangivelsen: Ektefeller kan fritt flytte gjeldsrenter mellom hverandre i selvangivelsen. Samboere får 50/50 deling automatisk, annet må avtales.

Sjekk om du bør gifte deg eller sikre samboerskapet

Hvis du er i en av disse gruppene bør du gifte deg eller sikre samboerskapet med kontrakt og gjensidig testament. Link til mal for samboerkontrakt finner du i boksen under.

  • Dere har felles barn
  • Dere eier boligen felles
  • Dere eier dyre gjenstander felles
  • Den ene eier boligen, men den andre betaler på boliglånet
  • Den ene (eller begge) er selvstendig næringsdrivende

Kilde: Birgitte Schjøtt Christensen og Dine Penger

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om