Frykter straffetoll kan ramme Rec

Dårlig stemning mellom EU og Kina kan gi det norske selskapet trøbbel.

BLIR TOLLBELAGT: Solcellepaneler står i sentrum for striden mellom EU og Kina.
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

EU-kommisjonen bekrefter tirsdag at unionen innfører straffetoll på kinesiske solcellepaneler, tross protester fra blant andre Tyskland.

Straffetollen er et resultat av den pågående etterforskningen av mulig dumping av kinesiske solenergiprodukter i det europeiske markedet.

Samtidig er dette det siste utspillet i en gryende handelskrig mellom EU og Kina. I skuddlinjen står det norske solenergiselskapet Renewable Energy Corporation (Rec).

Opp mot 70 prosent av Recs silisumproduksjon går til Kina. Dersom kineserne svarer med tariff på denne importen, kan det være svært negativt for selskapet.

- Det mest bekymringsverdige i denne handelskrigen er primært muligheten for kinesisk toll på silisum. Kineserne har truet med å innføre en slik toll dersom EU innførte toll på moduler. For Rec er det verste som kan skje innføring av toll på silisium inn til Kina, fordi Kina er et stort marked for selskapet, sier analytiker Andreas Strand i ABG Sundal Collier til E24.

Les også: Rec-opptur på rykter om «fredsavtale»

I første omgang settes tollsatsen til 11,8 prosent, før den etter planen vil øke til 47,6 prosent den 6. august. Dette er et midlertidig tiltak. Satsen på 47,6 prosent vil vare fire måneder.

- Det ser ut som om Europa med dette ikke tar noen endelig avgjørelse, men spiller ballen tilbake til kinesernes banehalvdel og sier «det er opp til dere». Slik ligger det an, men bildet er fortsatt ganske uoversiktlig, sier Strand.

- Livreddende oksygen

EU bekrefter at det forhandles med kinesiske produsenter og myndigheter, med mål om å oppheve straffetollen og å komme til en løsning.

FORHANDLER: EUs handelskommisær Karel De Gucht.

- Denne gradvise tilnærmingen gir rom for en glidende overgang for markedene, og det er et engangstilbud til kineserne, som gir et veldig klart insentiv for forhandlinger, sier EUs handelskommisær Karel De Gucht til Bloomberg.

Samtidig understrekes det at straffetollen ikke har straff som formål - ifølge EU-kommisjonen er tiltakene iverksatt for å regulere markedsforholdene.

- Våre handlinger i dag er et krisetiltak for å gi livreddende oksygen til en industrisektor i Europa som sliter voldsomt med dumping, sier De Gucht.

Den påståtte dumpingen skyldes stor overproduksjon av moduler i det kinesiske markedet. EU anslår den kinesiske produksjonen til 150 prosent av det globale forbruket.

Rec steg noe på Børsen mot slutten av dagens handel, men endte ned 1,99 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. - EU foreslår straffetoll på kinesiske solcellepaneler

  2. Ny rapport: Amerikanske forbrukere og bedrifter tar regningen for Trumps handelskrig

  3. – Kall dette gjerne starten på en handelskrig

  4. Trumps toll senker Oslo Børs

  5. Kina innfører toll på amerikanske varer