– Ikke uvanlig med 15 – 20 prosent rabatt: Slik får du rabatt på byggevarer
Planlegger du å fikse opp hjemme i høst? På større byggeprosjekter kan du få rabatterte priser hos de store byggevarekjedene.
Realt å be om god pris. Øystein Solberg har fått rabatt på byggevarer ved flere anledninger, og antar at han har spart flere tusen kroner på å være prisbevisst og be om en lavere pris.
VG møter han på Byggmakker Brobekk i Oslo hvor han kjøper inn byggematerialer som skal brukes for å reparere en fuktskade i huset.
– Det jeg kjøper i dag er ikke nok til å få noe rabatt på, men jeg har prøvd å få rabatt på byggevarer andre steder før – og det har jeg fått. Jeg tror ikke det er uvanlig å kunne få mellom 15 til 20 prosent rabatt på prisen når man kjøper mye og spør om det, sier Solberg.
Har konto. Han eier en del av en bygård i Oslo, og har derfor en konto hos Byggmakker med det han selv mener er en god pris. Solberg betegner seg selv som prisbevisst, og undersøker ofte priser før han kjøper.
– Jeg pruter ikke på melk altså, men jeg har prutet på blomster. Jeg mener det er en real sak å spørre om en bedre pris. Hvis jeg velger å handle hos en forhandler fremfor en annen – selv om de er litt dyrere – ber jeg dem gjerne om å matche prisnivået. Og noen ganger kan du finne tilbudsvarer som du tjener mer på enn med «vanlig» rabatt, hvis du er villig til å undersøke litt, sier han.
Ifølge Solberg kan hvorvidt du får rabatt eller ikke avhenge av hvem du treffer i butikken:
– Mange ekstrahjelper har ikke beslutningsmyndigheter til sånt, så det kan være lurt å spørre etter avdelingssjefen eller kundeansvarlig, råder han.
Spør først! – Det viktigste du kan gjøre er å spørre om å få rabatt når du skal handle mye. Da kan du kanskje få en god pris på den samlede summen, sier redaksjonssjef Carsten Pihl i Dine Penger.
Han har selv spurt om rabatt på byggevarer tidligere – og lyktes.
– Selv har jeg vært med på å få opp til 30 prosent rabatt på lister til en hel etasje, bare ved å spørre. Da er det viktig at man spør noen som har mulighet til å gi rabatt, sier han.
Dette kan du få i rabatter
VG har sjekket med seks av de største byggevarekjedene i Norge om de er villig til å gi rabatt til privatkunder, og hva som skal til for å få det.
Tidligere i år var det Bauhaus som kom best ut i VGs store byggevarebørs.
Her kan du også få opptil 10 prosent i avslag på byggevarer, avhengig av hvor mye du kjøper:
Prisløfte. – Vi har prisløfte om å ha bransjens laveste priser. Hvis en kunde fanger opp at en annen kjede har lavere pris enn oss, så vil vi matche den prisen og i tillegg gi 12 prosent avslag ut over denne.
– I tillegg har vi Plus Card som alle kan få, sier varehussjef Ragnhild Pettersen ved Bauhaus Liertoppen.
Ved å bruke kortet får du rabatt basert på hvor mye du handler.
– Rabattene går fra null til ti prosent. Handler du for over 50 000 kroner i løpet av tolv kalendermåneder får du ti prosent i rabatt fra første krone over dette, sier Pettersen.
Også hos de andre kjedene er det gode muligheter for avslag i prisen, men hvor stor rabatten er avhenger som regel av hvor mye du kjøper.
Hos Montér kan du avtale en pris gjennom kjedens selvbyggerservice:
– Her har vi kundebehandlere som jobber mot de større selvbyggerprosjekter. Basert på omfanget av prosjekter man skal i gang med kan man da avtale en pakkepris, sier kategori og markedsdirektør Erik Tønnesen i Optimera, som eier byggevarekjeden Montér.
Hvor stort må prosjektet være for å få rabatt?
– Jeg vil ikke generalisere prosjektstørrelsen, men på store prosjekter innenfor kategoriene rehabilitering, oppussing, nybygg og tilbygg vil vi gi våre kunder en selvbyggerkonto med spesialpriser avhengig av hvor mye man kjøper, sier han.
Villige til å forhandle. Også hos Bygger'n er det mulig å få rabatt på større prosjekter:
– Vi er opptatt av å gi mest mulig lik pris til alle forbrukerne, men hvis det er et stort prosjekt kan vi gi et eget tilbud på det, sier kjededirektør Christine V. Holm i Bygger'n Norge.
Eksakt hvor mye rabatt det er snakk om, eller hva som kvalifiserer som et stort prosjekt kan hun ikke si eksakt.
Også Byggmakker er villig til å forhandle om prisen på større prosjekter.
– Ja, på større prosjekter kan vi forhandle om en lavere pris, men det avhenger av situasjonen og omfanget av prosjektet.
– Vi har prosjektavdelinger som håndterer større prosjekter på forespørsel. Der prises forespørselen avhengig av hva vi betaler for produktene og om det er ekstra marginer, mens enkeltvarer går til hyllepris, sier administrerende direktør Knut Strand Jacobsen.
Rabatten vil variere. Administrerende direktør Bengt Heggertveit i Byggeriet Norge AS, bekrefter at det gis rabatter på større prosjekter hos dem, men kan ikke si noe om hvor mye det er snakk om i eventuelt prisavslag.
– Det varierer fra butikk til butikk, og fra vare til vare.
– I stor grad vurderes det på skjønn hvorvidt et prosjekt er stort nok til å kvalifisere til et tilbud, sier han.
Hos Maxbo gis det rabatter på enkeltprodukter som en del av større bygge – eller oppussingsprosjekter.
– Rabatten vil variere ut fra prosjektets omfang og størrelse.
– Eksempelvis i forhold til totalrenovering av bolig eller større utbygginger, sier markedsdirektør Tina Karp i Løvenskiold Handel AS, som eier Maxbo.
Tips for billigere byggevarer
- Spør om rabatt!
- Det er viktig å ha god oversikt over hva man skal gjøre og hva man trenger, og man bør ta en runde til de ulike byggevarehusene i nærheten.
- Regn ut hva du skal kjøpe rom for rom. Da vil butikkene se omfanget av hva du skal kjøpe.
- Ta kontakt på forhånd, det er lettere å avtale rabatter på forhånd enn å ta det over disk når du handler. Det kan også være lurt å sjekke litt utenfor «allfarvei» for å se om det er bedre priser å hente der.
- Snekkerfirmaer og håndverkere har ofte såkalte «proffkontorer» hos byggevarekjedene. Be snekkeren kjøpe materialene for deg.
- Ikke spør om rabatt hos ekstrahjelp eller lørdagshjelp. Be om å få snakke med en avdelingsleder e.l.
- Ikke noe argument er bedre enn at konkurrenten tilbyr den samme varen til en lavere pris.
- Borettslag og boligbyggelag har ofte avtaler med rabatt. Sjekk om dette er en rabattavtale du kan benytte deg av.
- Sjekk om du kan benytte deg av en rabatt gjennom organisasjoner du er medlem i.
Slik pruter du:
- La din grunnleggende holdning være at du aldri skal betale full pris på annet enn bussen. Men gjør det med godt humør.
- Skap fortrolighet. Er du en hyggelig kunde som selgeren setter pris på, er veien til prisavslag kortere. Gi kompliment til selgeren for produktene.
- Bestem deg på forhånd, og hold deg til fraser som «jeg bare kikker».
- Ikke let etter eller påpek usynlige feil ved produktet for å presse ned prisen. Det skaper fort en dårlig stemning og bør bare brukes som siste utvei.
- Kjøper du mye, går selgerne lett kraftig ned i pris per stykk. Spør hva du må gi for 10 stykker av samme vare.
- Spør hvor mye du kan få for en stor seddel (for eksempel 10 eller 20 Euro), og be om litt ekstra.
- Kjenn markedet og innhent priser når du skal forhandle om dyre varer. Ikke noe argument er bedre enn at konkurrenten tilbyr den samme varen til en lavere pris.
- Hvor mye rabatt du skal kreve, avhenger helt av hva slags produkt du kjøper og hva slags butikk du er i.
- Finner du noe skikkelig fint, skjul det. Du må prute før selgeren forstår at du har bestemt deg for å kjøpe varen.
- En feil mange ofte gjør er å begynne prutingen på vei mot kassen. Da har man allerede tapt. Da vet selgeren at han/hun kan tyne deg for mer enn varen er verdt.
- Det beste er å handle midt på dagen når det er få mennesker i butikken. Det er ikke lett å få rabatt når kundene står i kø foran kassaapparatet med bugnende lommebøker. Rett før stengetid er også mange selgere ekstra medgjørlige.
- Gå ut av butikken. Er prisen akseptabel for selgeren, roper hun etter deg at du skal få viljen din. Gjør hun ikke det, har du prutet for hardt.
Les mer:Slik pruter du!