Snart får du ikke bot om du er to minutter for sen

Fra 1. januar trer den nye parkeringsforskriften i kraft. Disse endringene bør du vite om.

KOMMER FELLES REGLER FOR PRIVAT OG OFFENTLIG PARKERING: Det skal bli enklere å klage på parkeringsbøter etter den nye parkeringsforskriften trer i kraft fra nyttår.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

– Det er bra at vi med ny parkeringsforskrift på mange måter kommer ut av parkeringsjungelen. Forbrukerrådet har ventet i en årrekke på nye regler som gjelder uansett hvem som eier parkeringsplassen, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Guro Birkeland Tangen, til E24.

Arbeidet med et felles parkeringsregelverk for privat og offentlig parkeringsvirksomhet startet opp i 2005. Tolv år senere trer parkeringsforskriften i kraft.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sendte ut forslaget til parkeringsregelverk til høring i 2014.

Les også

Dro inn 2 millioner i bøter på 12 parkeringsplasser

Slik er de nye reglene

Dette er blant de største endringene:

** Du blir ikke straffet om du er tilbake i bilen under fem minutter etter at parkeringsbilletten går ut. Inntil nyttår kan du få bot om du er ett minutt for sent ute.

– Du skal få tid til å områ deg slik at du ikke skal få bot før du har rukket å finne parkeringsautomaten og kommer deg tilbake til bilen med parkeringslappen, sier Birkedal Tangen.

** Den nye forskriften inneholder makssatser for parkeringsbøtene, uansett selskap, og satsene er vurdert ut ifra hvor alvorlig forseelsen er.

** Det opprettes en ny obligatorisk klagenemnd, som man kan klage til uavhengig av om det er et kommunalt eller et privat selskap som har skrevet ut boten.

Les også

P-vakten mente denne billetten ikke var synlig, nå har Tone (69) vunnet i retten

Slipper synlighets-bøter

Et stort irritasjonsmoment blant bileiere, er at man er blitt bøtelagt selv om man har trukket gyldig billett. Årsaken er at parkeringsbetjenten mener billetten ikke ligger «godt synlig».

Dette hadde også Frp-toppene bak forslaget om endringer, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og daværende statssekretær Bård Hoksrud, bitt seg merke i da de jobbet med den nye parkeringsforskriften.

– Jeg irriterer meg over at man kan få bot til tross for at man i ettertid kan dokumentere at man hadde trukket billett, for eksempel hvis parkeringslapper har glidd litt i ruten, eller at den er med hodet ned, sa Hoksrud til E24 i 2014.

Parkeringsbilletten må etter nye forskriften ligge «godt synlig» bak frontruten, men nå slipper man å betale boten hvis man i etterkant kan dokumentere at parkeringen er betalt i det aktuelle tidsrommet man ble bøtelagt.

Det har oppstått mange konflikter mellom parkeringsselskap og bøtelagte på grunn av uenighet om billettens synlighet. E24 og Dine Penger har omtalt flere tilfeller hvor bileiere med gyldige billetter er blitt bøtelagt. I 2015 ble en slik sak behandlet i Lagmannsretten.

Disse konfliktsituasjonene blir ikke direkte regulert i den nye parkeringsforskriften, men at bilisten skal slippe å betale, kan leses ut av høringsnotat II fra 2014, bekrefter Carsten Horn-Hanssen i Samferdselsdepartementet.

«Med utgangspunkt i at man i disse tilfellene har betalt og forbrukeren kan dokumentere at man selv har betalt på det aktuelle sted den aktuelle tid, gir dette ikke større utfordringer for bransjen enn at det foreslås at der billetten ikke ligger synlig ved kontroll, men at det i ettertid kan dokumentere at eier/fører har betalt for parkeringen, så bør sanksjonen frafalles. Dette foreslås imidlertid ikke uttrykkelig forskriftsregulert, jf. omtale i punkt 26.1. Retningslinjene som Vegdirektoratet nå arbeider med forventes å inneholde nærmere informasjon om dette.»

Les også

Derfor vil Frp-toppene rydde opp i parkeringsbransjen

Private selskaper kan ikke gi skyhøye bøter

Forbrukerrådet er særlig fornøyd med at det kommer på plass en ny obligatorisk parkeringsklagenemd.

– Alle som har fått parkeringsbot har nå rett til å klage i en mer ordnet prosess. Det blir pliktig for parkeringsselskaper å delta i den nye klageordningen, kommunal vilkårsparkering blir omfattet og nemndas avgjørelser blir bindende, sier Birkedal Tangen i Forbrukerrådet.

– Forbrukere vil oppleve det som mer rettferdig at prisen de må betale, avhenger av hvor alvorlig feilparkeringen er. Det hjelper også at bilistene kan kjenne igjen satsene uavhengig av hvor de parkerer.

De standardiserte bøtesatsene vil føre til at de fleste brudd på reglene gir en bot på 600 kroner, mens bilistene må bla opp 300 kroner for mindre overtredelser. Sistnevnte er for eksempel om du glemmer å trekke billett på gratisparkering, ifølge Statens vegvesen.

Grovere overtredelser, som feilparkering, gir bot på 900 kroner.

Det er dyrere enn bøtesatsene enkelte kommunale selskaper operer i dag, mens enkelte private selskaper gir dyrere bøter enn den nye standarden tilsier.

Les også

Slik får vi bot med gyldig p-billett

Må varsle deg før borttauing

Fra og med nyttår vil det også bli vanskeligere å fjerne kjøretøy som står feilparkert.

Nå vil det kun være i de tilfeller der bilen er parkert ulovlig og står til hinder, at det bli aktuelt å fjerne bilen. I slike tilfeller skal bileieren først bli forsøkt varslet og bli gitt en «rimelig frist» for å flytte bilen.

Men hvis man har utestående bøter på over 6.000 kroner i det samme parkeringsselskapet som vurderer borttauing, er det ingen kjære mor. Da kan bilen fjernes uten varsel.

Les også

Lagmannsretten: Feil å avvise Tones parkeringsbot-strid

Les også

– Forstår sinnet bilistene føler av å bli bøtelagt feil

Les også

**Professor: Underlig **Forbrukerrådet: Bør være uavhengig: Avslår klager på p-bøter – får betalt av parkeringsbransjen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Parkering
  2. Statens vegvesen

Flere artikler

  1. Geir jobber gratis for frustrerte flykunder: Varsler konkurser med millionkrav

  2. Betalt innhold

    Avbestilt hytte, hotell eller reise i påsken? Dette har du krav på

  3. Over 4,5 millioner brukt på skilt under sykkel-VM i Bergen

  4. Disse skattegrepene kan du gjøre før nyttår

  5. Nå får vi tidenes høyeste bensinpris