På jakt etter Oslo-leilighet under to millioner? Det er bare 19 av dem

Kristiansand har over syv ganger så mange boliger til salgs til under to millioner kroner enn Oslo. Norges Eiendomsmeglerforbund er bekymret for studentene som til høsten skal inn på boligmarkedet i hovedstaden.

HETT MARKEDET: Det er ikke lett å finne en leilighet til under to millioner i Oslo i dag.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
 • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:

For en drøy uke siden kom påminneren om den akutte boligmangelen i hovedstaden. Meglerbransjens nyeste fasit viser at boligprisveksten i Oslo har blitt enda brattere. I juni var snittboligen 13,4 prosent dyrere enn på samme tid i fjor.

E24 har nå gått gjennom annonsene på Finn i de største norske byene for å kartlegge hvor mange boliger under to millioner som er tilgjengelig på markedet. Slik ser det ut fredag formiddag:

** Kristiansand: 135

** Stavanger: 72

** Bergen: 56

** Trondheim: 44

** Tromsø: 38

** Oslo: 19

PS! Av praktiske hensyn har E24 kun sett på prisantydningen, og ikke skilt mellom selveier- og andelsleiligheter. Totalprisen kan være en annen på noen av boligene. Det kan også ha skjedd noen endringer i utbudet siden E24 sjekket.

Les også

Økonom mener boligkrise i Oslo er overdrevet

– Alvorlig problem

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving mener tallene, spesielt for Oslo, viser hvor prekær situasjonen er.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Foto: Norges Eiendomsmeglerforbund

– Et alvorlig problem er at utbyggere i Oslo kun får lov til å bygge et lite antall små leiligheter, fordi man vil ha flere familier inn til Oslo. Det gjør at tilbudet til blant annet unge og single blir dårligere, sier Geving.

Han tror man vil se et ekstra sterkt press når landets kommende studenter tirsdag 18. juli får beskjed om hvor de har fått skoleplass.

– På sommeren blir det normalt omsatt færre boliger, men denne sommeren tror jeg blir ganske het, tatt i betraktning de signalene vi fikk på forsommeren og studenter som nå skal inn på markedet.

Omtrent halvparten av boligene i Oslo selges for rundt fem millioner kroner, ifølge Geving. For å kjøpe en slik bolig, krever banken 15 prosent egenkapital, tilsvarende 750.000 kroner. For en leilighet til to millioner, trenger man 300.000.

– Det er ikke rart man hører om at folk tar opp forbrukslån for å komme seg inn på boligmarkedet. Men vi vet dessverre lite om omfanget av dette, sier Geving.

I Stavanger, hvor det nå ligger 72 boliger til salgs for under to millioner, har markedet begynt å stabilisere seg igjen.

– Boligprisene begynte å falle for to år siden på grunn av oljebremsen. Siden har også omsetningstiden gått dramatisk opp, til rundt 80 dager. Men i vår begynte det å stabilisere seg, selv om markedet fortsatt går langsomt. Stavanger er også en stor studentby, så det er interessant at det virker såpass lett å få tak i små leiligheter.

Enorme forskjeller

Oversikten E24 har laget, viser at det ligger over syv ganger så mange boliger til under to millioner for salg i Kristiansand, sammenlignet med Oslo.

– I Kristiansand er prisnivået mye mer behagelig, og det har å gjøre med at Kristiansand for noen år siden bestemte seg for å bygge mer for å dekke behovet. Politikere, utbyggere og meglere var flinke til å samarbeide, og resultatet har blitt et rolig marked i Kristiansand uten den voldsomme prisveksten vi har sett andre steder.

Men også prisene i Kristiansand ser nå ut til å stige, med en årsvekst på to prosent.

At Kristiansand kommer øverst på listen sjokkerer ikke daglig leder i DNB Eiendom i Kristiansand, Jøran Flakk.

– Det er disse objekttypene vi har mest av i Kristiansand. Men de er ikke veldig vanskelige å selge, sier Flakk.

Tar lengre tid å selge i Kristiansand

Han trekker frem statistikk som viser at hittil i år har det blitt solgt 583 leiligheter i Kristiansand, til en snittpris på 2.388.000 kroner.

– Leilighetene har tatt 62 dager å selge, og 61 prosent av dem har gått under prisantydning.

MYE BILLIGERE: DNB Eiendom i Kristiansand selger denne treroms-leiligheten på Slettheia i Kristiansand, til en prisantydning på 1,26 millioner kroner. Inkludert fellesgjeld er prisen 1,37.

Foto: DNB Eiendom Kristiansand

Sammenliknet med i fjor tar leiligheter i år 7 dager lenger å selge, og antall leiligheter til salgs har hittil i år vært noe høyere enn i fjor.

Av alle leilighetene som har blitt solgt, var 183 mellom 30-60 kvadratmeter. 20 leiligheter var inntil 30 kvadratmeter.

– De minste leilighetene går litt over prisantydning. Her er kvadratmeterprisen i snitt 47.000 kroner, sammenliknet med 34.583 for leiligheter generelt.

Ikke overrasket

Ved Aktiv Eiendomsmegling Grønland/Bjørvika er de ikke overrasket over at det finnes såpass få boliger til salgs i Oslo under to millioner.

– Vi har jo vært forberedt på det, gitt prisøkning i området. Som det største kontoret i Gamle Oslo er det primært sentrum og Gamlebyen vi jobber i. Her har prisøkningen vært vanvittig, i tillegg til at det er mange små boliger her, sier eiendomsmegler Marita Friis Stensland.

Les også

Her har boligprisene økt 15 prosent på ett år

Selv har de ingen boliger til salgs under denne prisen i nåværende øyeblikk. Hun kan heller ikke huske sist de solgte en leilighet med prisantydning under to millioner, til prisantydning.

Eiendomsmegler Maria Friis Stensland ved Aktiv Eiendomsmegling Grønland/Bjørvika.

Foto: Aktiv Eiendomsmegling

– De går som regel mellom 3-500.000 kroner over takst.

I fjor var det uten tvil et større antall boliger ute til under to millioner, ifølge Stensland.

– Men med en prisstigning på rundt ti prosent er det åpenbart at selv de minste leilighetene i dag er verdt mer.

– Det er mulig

Hun råder folk til å se litt utover kun sentrum av Oslo.

– Det er mulig å finne leiligheter til under to millioner dersom man slår seg til ro med å flytte et par minutter utenfor sentrumskjernen. Veitvet, Ljabru og Stovner er områder med betydelig lavere kvadratmeterpris og kun ti minutter med kollektivt inn til sentrum.

Meglerkontoret forventer flere desperate kjøpere etter en sommer med lite tilbud, og studiestart som nærmer seg.

– Vi opplever at de som for to år siden kunne kjøpe en to-roms til mellom 2,3 og 2,8 millioner, nå ikke lenger får en to-roms til prisen, sier Stensland.

Les også

Økonom om «overdrevet» boligkrise i Oslo: – Tar helt feil

Les også

Økonom mener boligkrise i Oslo er overdrevet

Les også

Flere studenter eier bolig tross rekordhøye priser

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aktiv Eiendomsmegling
 2. DNB Eiendom
 3. Norges Eiendomsmeglerforbund
 4. Bolig
 5. Boligmarkedet

Flere artikler

 1. Ny prisrekord i Stockholm

 2. Ny boligprisoppgang i juni

 3. – Det er skremmende

 4. Annonsørinnhold

 5. Åtte dukket opp på visning

 6. Her har leilighetene blitt 17 prosent dyrere