Økonom: – Boligmarkedet friskmeldt i løpet av året

Økonomene tror boligprisfallet vil flate ut etter januar-tallene.

FLATER UT: Boligprisstatistikken for januar er som forventet, mener økonomene. Nå venter de en utflating i løpet av året.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
  • David Bach
Publisert:

Boligprisene i Norge falt med 0,4 prosent i januar korrigert for sesongvariasjoner, viser nye tall fra Eiendom Norge. Nominelt steg prisene med 2 prosent.

Det er som ventet, sier økonom Jeanette Strøm Fjære i DNB.

– Nå har jeg ikke sett alle detaljene, men i hovedsak var fallet på 0,4 prosent sesongjustert omtrent som ventet. Vi ventet 0,3, så det er i tråd med vårt syn på at boligprisfallet ikke er helt over ennå, sier Fjære til E24, like etter at Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer presenterte boligprisstatistikken for januar.

Friskmeldt i år

Hun påpeker at grunnen til at DNB forventer fall en stund til er at det fortsatt er mange usolgte boliger.

Økonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets.

Foto: Berit Roald NTB scanpix

– Men nå ser man tegn til at det avtar, både for Oslo, som har ganske bra nedgang av usolgte boliger i januar, og for Norge som helhet. Det kan tyde på at falltakten har begynt å avta, og at vi ser en litt mer positiv utvikling enn det vi har sett i store deler av 2017.

Fjære synes det er Bergen og Oslo som utmerker seg positivt i dagens tall, men påpeker at det fortsatt er mange nyboliger som er under bygging i hovedstaden, med ferdigstillelse i 2018.

– Når kan vi snakke om en friskmelding av Oslo-markedet?

– Jeg tenker i løpet av året. Men vi har ikke prognoser på Oslo, så det er litt vanskelig å si. Vi har i våre prognoser at det kommer til å falle gjennom året for Norge som helhet, og i det ligger det en nedgang også i Oslo. Men den nye statistikkberegningen gir en oppsiderisiko, det vil si at ting kan snu litt raskere enn vi tror. Så jeg tror i løpet av året.

Les også

Gulv som knirker, bad som lekker og blokkert utsikt: Slik klager vi på nye boliger

Risikoen for fall forsvinner

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Norge tror markedet vil flate ut i løpet av året.

– Jeg er ikke så overrasket av disse tallene. Det er fortsatt et marked preget av at det er mange boliger til salgs, som presser prisene. Når det er sagt ser vi både at antall boliger til salgs avtar og at omsetningen av boliger samtidig øker. Det indikerer at det blir bedre balanse i markedet.

Jullum mener derfor at risikoen for et større fall i markedet nå er i ferd med på forsvinne.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

Foto: Danske Bank

– Frykten for en kollaps ser ikke ut til å prege markedet. Det vi ser nå er rett og slett at det korrigeres ned fra et høyere nivå. Sånn som vi vurderer tallene er vi nære bunnen i prisene nå. Etter hvert vil det svinge mer fra måned til måned etter at man la om statistikken. Dermed vil det flate ut i løpet av året.

Jullum på sin side er ikke helt klar for å datofeste friskmeldingen av Oslo-markedet, men gjentar at han tror faren for et stort fall nå er forsvinnende liten.

– Selv om overskuddet av boliger går nedover, er det fortsatt høyt, og det vil nok begrense muligheten for en kraftig oppgang. Men fare for et veldig kraftig prisfall er det ikke. Vi ser at aktive kjøpere har kommet litt mer ned fra gjerdet, og da vil vi gradvis utover våren se at det stabiliserer seg. Vi mente da dette startet at det ville være 15 prosents reduksjon, og nå er vi på 12-13. Så vi er nok i rute til det scenarioet, sier Jullum.

VGTV: Se Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer fremlegge boligprisstatistikken for januar:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Boligmarkedet

Flere artikler

  1. Boligprisene falt med 0,6 prosent i oktober

  2. Oslo svakeste i 2017 med 6,2 prosent nedgang

  3. Flat utvikling for boligprisene i Norge, ifølge meglerbransjens fasit

  4. Nye tall: Boligprisfallet stoppet i september

  5. Boligprisfall i juni