– Tenk deg godt om før du setter «Birken» på cv-en

E24s jobbeksperter er usikre på om du har større sjans til å sikre deg drømmejobben om du går «Birken» - men god nettverksbygging kan det være.

KAN SLÅ BEGGE VEIER: Idrettsprestasjoner er ikke nødvendigvis alltid lurt å sette på cven, men sport kan være en god nettverksbygger, mener jobb ekspertene.

Geir Olsen (E24)
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

De siste årene mener mange at Birkebeinerrennet er blitt en konkurranse for næringslivstopper og de som tjener godt i samfunnet.

Likevel er jobbekspertene usikre på om skirennet er veien til drømmejobben.

– I enkelte yrker hvor det er kultur for intern konkurranse blant de ansatte, for å drive selskapet fremover, kan det være et pluss å ha gjort det bra i «Birken» eller andre idretter, da dette viser en konkurranseevne, sier jobbekspert og advokat Thor-Arne Wullum i advokatfirmaet Hjort.

Les også

Birkebeinerne åpner lommeboken før årets renn – Bruker gjerne mellom 7.000 og 10.000 kroner på en langrennspakke

Han legger imidlertid til at dette kommer veldig an både på hva slags jobb du søker på, så vel som hvem som skal intervjue deg.

– For en lærer, eller sykepleier har jeg liten tro på at å gå «Birken» hjelper noe særlig på om du får jobben eller ikke. Men innenfor bransjer hvor konkurranse er viktig, som for eksempel enkelte deler av finansbransjen, og advokatbransjen kan deltagelse i «Birken» veie positivt, sier Wullum.

KRITISK: E24s jobbekspert Thor-Arne Wullum.

Ida Hanstad

Bør få godt resultat

Men dersom du skal sette Birken på cv-en må resultatet du oppnådde også være verdt å nevne, mener Wullum.

– Om det står på cv-en vil du definitivt bli spurt om hvor raskt du gikk, og det er klart at om du da svarer seks timer så er ikke det spesielt imponerende. Da er det bedre å si at en er generelt interessert i sport.

– Jeg vil anbefale folk å tenke seg godt om før de setter idrettsprestasjoner på cv-en, for det kommer veldig an på den som skal ansette deg om de oppfatter det som positivt eller provoserende, sier Wullum.

Han legger til at dersom du vet at den som ansetter selv er aktiv er det selvfølgelig et pluss å vise at du er det samme.

– Kunne like gjerne spilt sjakk

Hodejeger Lars Esholt sier han aldri i sin lange karriere ha opplevd at idrettsprestasjoner har hatt noe å si for om du blir ansatt eller ikke.

– Å gå Birkebeineren er selvfølgelig en hyggelig ting å gjøre, men jeg tror ikke det vil sikre deg en jobb om andre er bedre kvalifisert, sier Esholt.

Han legger imidlertid til at dersom det står mellom deg og en annen kan det være positivt å ha samme interesser som den som ansetter, men det kan like gjerne være en hvilken som helst sport.

– Om du går Birkebeinerrennet, eller spiller sjakk er det akkurat det samme når det gjelder jobbsøking. Det kommer bare an på hva personen som ansetter er interessert i. det kunne like gjerne vært sjakk som skisport, sier hodejegeren.

Les også

– Forberedelsene til Birkebeinerrennet bør allerede være gjort

Kan bli lagt merke til

De siste årene har flere medier publisert resultatlister for ulike bransjer. E24s jobbekspert Thor-Arne Wullum understreker at dersom du jobber innenfor disse bransjene kan «Birken» føre til at andre firmaer legger merke til deg.

– Mediene lager gjerne lister over hvordan deltagere fra enkelte bransjer gjorde det i «Birken». Dersom du jobber innenfor disse, og får navnet ditt på listen er det klart at andre i bransjen også vil legge merke til navnet ditt, sier Wullum til E24.

Nettverksbygger

Selv om hverken Wullum eller Esholt er overbevist om at å sette «Birken» på cv-en gir deg et fortrinn når du søker jobb har de stor tro på at rennet er en god nettverksbygger for dem som ønsker å gjøre karriere i for eksempel finans, eller advokatbransjen.

– I enkelte bransjer kan kanskje «Birken» være en god nettverksbygger, men det gjelder som sagt ikke alle, sier Wullum.

Esholt mener det relativt lille miljøet innenfor skisport i Norge åpner for gode muligheter.

– Når en møtes i løypene, og deler slike opplevelser er det klart det er gode muligheter for nettverksbygging. Jeg tror absolutt «Birken» er en effektiv måte å komme i kontakt med andre på. Når det er sagt kan også dette sies om de fleste idretter, sier Esholt.

Les også

Kronprinsen går Birken

Les også

– Bruker gjerne mellom 7.000 og 10.000 kroner på en langrennspakke

Les også

Langløp blir stadig mer populært: – Northug vil nok gå et par-tre langløp neste år

Her kan du lese mer om

 1. Birkebeinerrennet
 2. Thor-Arne Wullum
 3. CV
 4. Karriere

Flere artikler

 1. Mange bedrifter med Birken-lag: - Det å samle ansatte kan være gunstig, men må ikke overdrives

 2. – Bruker gjerne mellom 7.000 og 10.000 kroner på en langrennspakke

 3. Bruker gjerne over 40.000 kroner på Birken-sykkelen

 4. Annonsørinnhold

 5. – Jeg fikk bare jobbe 1,5 år før jeg ble rammet av oljekrisen

 6. - La luksusen ligge hjemme på jobbintervjuet