Ny oppgang i boligprisene

Boligprisene økte med 0,4 prosent i mars, justert for sesongvariasjoner.

STADIG DYRERE: Leiligheter blir stadig dyrere, og har hatt den sterkeste prisveksten det siste året. Her ses blokker på Haugenstua. Foran blokkene ses en gedigen stålampe, som er en del av den såkalte Grorud-satsingen i Oslo.

Trond Solberg
  • Anna Sandvig Brander
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

Mens boligprisene faller i Europa, fortsetter de norske prisene ufortrødent videre oppover.

I mars måned økte boligprisene med 0,4 prosent, justert for sesongvariasjoner.

- Prisene har aldri vært høyere. 2012 er et rekordår igjen, og det tyder på en god utvikling i markedet, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) på pressekonferansen.

- Det er sunt med en prisvekst som er forenlig med folks disponible inntekt, sier Laugen videre.

De ikke-justerte prisene økte med 1,2 prosent.

Boliger i Norge koster nå 6,8 prosent mer enn for ett år siden, i mars 2011.

Leiligheter steg mest

Det er særlig prisen på leiligheter som bidrar til den sterke utviklingen.

Leilighetsprisene økte med 1,4 prosent fra februar til mars. Sammenlignet med mars i fjor har leilighetsprisene økt med 7,9 prosent.

Prisene på enebolig steg med 1,1 prosent fra februar til mars. I løpet av det siste året har eneboliger blitt 3,9 prosent dyrere.

Den laveste prisveksten fant sted for delte boliger, der prisene økte med 0,5 prosent fra februar til mars. Prisene var i mars 5,7 prosent høyere enn i mars 2011.

Selger raskest i Oslo

I gjennomsnitt tar det nå 26 dager fra en bolig blir lagt ut til den blir solgt. Dermed har den gjennomsnittlige salgstiden falt med 3 dager fra februar.

- ET REKORDÅR: - Prisene har aldri vært høyere, sier Leif J. Laugen I Eiendomsmeglerforetakenes forening under presentasjonen av boligprisstatistikk fredag.

Berit Roald

Aller raskest går det å selge boliger i Oslo, Bergen og Trondheim, mens det tar lengst tid å omsette boliger i Østfold, agderfylkene og Tromsø.

Terje Buraas i Eiendomsmeglernes forening sier bransjen begynner å se at internasjonale trender også treffer det norske boligmarkedet.

- Vi ser det blant annet på omsetningstiden: I praksis går ting med én gang. Det andre er at leiligheter vokser raskere enn enebolig i pris.

Antallet omsatte boliger er på omtrent samme nivå for et år siden.

- På overflaten kan det se ut som om omsetningen er lavere i mars 2012 enn i mars 2012. Men på grunn av påsken, og for å presentere pristallene, har statistikkproduksjonen skjedd et par dager tidligere enn avslutningen. Det påvirker omsetningen. Justerer vi kommer omsetningen på om lag samme nivå som i mars 2011, sier Laugen.

Dyrest for enslige

Med stadig høyere boligpriser, blir det også dyrere for nordmenn å betjene boliglånene, selv om renten fortsatt er lav.

Boligbransjens boligbarometer bekrefter dette: Renteutgiftene som andel av inntekt så langt i 2012 er noe høyere enn de var i 2011.

Så langt i 2012 viser Nef og Effs undersøkelser at enslige førstegangsetablerere nå bruker 20 prosent på å betale renter. Unge par bruker i snitt 12 prosent av sin disponible inntekt på renter, mens etablerte par bruker 7 prosent.

Laugen beskriver rentebelastningen som «moderat».

- Den viktigste årsaken til den moderate rentebelastningen er selve rentenivået, som er på et rekordlavt nivå.

Han frykter at mange nå er svært sårbare overfor endringer i renten.

- Renteendringer vil øke den økonomiske belastningen på boligkjøperne. Bare 2 prosent renteøkning vil gi betalingstrøbbel for enslige førstegangsetablereren, sier Laugen.

Flere vil bo alene

Og enslige blir det stadig flere av i boligmarkedet.

- Flere og flere vil bo alene. Det slår også inn i byene. At små husholdninger treffes hardes av rentestigning, vil derfor bli et byproblem, sier Buraas.

- MÅ TENKE PÅ BYENE: Terje Buraas i Eiendomsmeglernes forening ber politikerne føre en bedre urbanpolitikk.

Berit Roald

Han peker på at stadig flere ønsker eller tvinges til å bo i by. Dette bør dagens boligpolitikk reflektere i større grad, mener han.

- Boligpolitikk er ikke det samme lenger. Vi må tenke urbanpolitikk. Vi står foran en veldig vanskelig oppgave. Det er viktig å sikre at ingen særpolitiske strategier skal overskygge realiteten, som er at folk vil bo i by, sier Buraas.

- Vi setter pris på politisk mot, men de som tror fremtiden ligger i distriktene, vil ta grundig feil. Veksten vil ikke komme i bygdenorge, men i bynorge. Tallene presentert i dag viser veien fremover, slår han fast.

Les også:

Derfor er boligmarkedet ekstra hett i Bergen

Bygger færre nye boliger

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ny oppgang i boligprisene

  2. Her øker boligprisene mest og minst

  3. Boligprisene doblet siden 2000

  4. Annonsørinnhold

  5. Nytt hopp for boligprisene

  6. - Vi har ikke høydeskrekk