Spar titusener i renteutgifter

Flytter du boliglånet til en bank med bedre rentebetingelser, kan du spare titusener kroner årlig i renteutgifter. Finn beste bank med Dine Pengers boliglånskalkulator.

Du kan spare mye på å flytte boliglånet til en billigere bank. Foto: Scanpix
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

I disse

renteoppgangstider

har boliglånet ditt blitt betydelig dyrere.
Men det skal ikke mye til for å gjøre boliglånet mye billigere. Ved å bytte fra en dyr bank til en billig bank, kan du fort spare hele 30.000 kroner i året på et boliglån på 2 millioner til 80% sikkerhet. Etter skatt utgjør dette 21.600 kroner i året.

Dine Pengers boliglånskalkulator

, viser at det skiller hele 1,65 prosentpoeng i effektiv rente mellom den billigste og dyreste banken innenfor 80%.

Store forskjeller

Har du to millioner kroner innenfor 80%, er det Flekkefjord Sparebank som kommer best ut. Den effektive renten her er 5,28%. Dårligst ut kommer Kragerø Sparebank med en effektiv rente på hele 6,93%.
For et lån på to millioner kroner innenfor 60% kommer Nordeas Basis-program dårligst ut. Den effektive renten er på hele 6,37% for vanlige lånekunder. Hol Sparebank kommer best ut innenfor 60% med en effektiv rente på 5,24%.

Obs:

Hverken Hol Sparebank eller Flekkefjord Sparebank har foreløpig økt renten etter Norges Banks siste renteøkning. Renten for Flekkefjord Sparebank gjelder innenfor 75% av boligens verdi. Banken er dessverre ikke åpen for alle bankkunder i Norge.

Tabellen viser bankenes renter på lån på 1 og 2 millioner kroner innenfor 60% og 80% sikkerhet:

Med forbehold om feil i bankenes prislister. Noen av bankene har begrensninger på hvem som kan være kunder. Norges Bank økte renten med 0,25 prosentpoeng den 15. august. Ennå har ikke alle bankene tatt en beslutning om de skal øke sine renter. Kilde: Dine Penger

Skjuler renten

Stadig flere banker velger å ikke opplyse om sine boliglånsrenter. Dette gjelder Fokus Bank, Handelsbanken, Sparebanken Midt-Norge, Hegra Sparebank, Hjelmeland Sparebank, Lofoten Sparebank, Selbu Sparebank, Ørland Sparebank, Sparebanken Møre og ferske Bank2.
De er derfor ikke med i boliglånskalkulatoren.
DnB Nor er en av flere banker som ikke opplyser om renten innenfor 80%.

Slik kan du få banken til å gi deg lavere rente:

Før du bytter til en ny bank, bør du sjekke om du kan få bedre rentebetingelser i din nåværende bank. Her er noen tips.
1: Ring banken og forklar at du mener boligen din har økt såpass i verdi at du er kommet under 80% eller 60% av lånetakst.
Spør om du kan få redusert renten på lånet ditt. Forsøk gjerne også å prute litt ekstra med argumenter om at du har god og stabil lønn, har vært en god betaler osv.
2: Innhent også tilbud fra andre banker.
3: Hvis banken ikke godtar ditt argument om økt verdi på boligen, kan du få en ny verdivurdering av en megler. Dette er gratis.
4: Finn også ut hva eventuelle andre sammenlignbare boliger i nabolaget er blitt solgt for.
5: Vis takst og priser på sammenlignbare boliger til banken, og be dem vurdere forespørselen din på nytt.
6: Sier banken fremdeles nei? Undersøk rentebetingelsene i andre banker - kanskje det vil lønne seg å bytte. Bruk samme argumenter og takst.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Privatøkonomi

Flere artikler

  1. Disse bankene øker renten mest

  2. Stort boliglån? Spar 30.000 i året

  3. «Alle» tror renten blir uendret

  4. Her får du den beste lånerenten

  5. Lavere rente i bankene: Her får du billigst boliglån