Nå får du bitcoin i nettbanken: – Kan ikke fornekte ny teknologi

Mens digitalvalutaen møter motstand fra andre bransjehold, vil Skandiabanken «teste farvannet» – og ruller ut ny nettbankfunksjon for kryptovaluta-investorer.

OMSTRIDT: Men Skandiabanken mener de må følge med i tiden, og tilbyr nå kunder å sjekke sine bitcoininvesteringer rett i nettbanken.
Publisert:

– Vi anerkjenner kryptovaluta som en investeringsklasse på lik linje med andre verdipapirer, sier Christoffer Hernæs, leder for innovasjon og utvikling i Skandiabanken, til E24.

Storbanken, som ikke har filialer og kun er tilgjengelig på nett, tar nå digitalvaluta-investorer inn i varmen:

En ny funksjon gir kundene oversikt over deres plasseringer i kryptovalutadirekte direkte i nettbanken.

Det fungerer ved at kundene logger seg inn i et tredjeparts brukergrensesnitt fra den digitale handleplassen Coinbase, og vil deretter få bitcoin-saldoen synlig og oppdatert i nettbanken.

I første omgang tilbys tjenesten til kunder som benytter bankens betaløsning, og kjøp og salg må fortsatt gjøres i andre kanaler.

Men Skandiabanken-toppen sier funksjonen representerer «første skritt i en retning vi har tro på».

(Slik ser Skandiabankens bitcoin-nettbank ut):

BITCOIN-OVERSIKT: Skandiabanken-kunder får nå muligheten til å sjekke sin bitcoin-beholdning direkte i nettbanken.

Han viser til at Japan har erklært bitcoin for en lovlig valuta, og at digitalvalutaen nå fremstår mer stabil enn tidligere – med en gjennomsnittlig daglig volatilitet som er ned fra ti til fire prosent det siste året.

I tillegg får stadig flere nordmenn øynene opp for digitalvalutaen, fremholder Hærnes.

Bitcoinforeningen: – Slike signaler har vi ventet på

Bankens holdning vekker begeistring hos Norges Bitcoinforening.

– Dette er veldig positivt. Det er slike signaler vi har ventet litt på fra den norske bankbransjen, sier foreningsleder Stephan Nilsson til E24.

Foreningen fikk oppmerksomhet da de i fjor åpnet konto med 832 kroner hos DNB – noe som raskt skulle by på trøbbel:

«DNB ikke kan være sikre på om foreningens penger har noen tilknytning til hvitvasking eller terrorfinansiering», skrev storbanken i sitt varsel om kontostengning.

Hernæs i Skandiabanken ønsker ikke å kritisere DNB for beslutningen, og viser til at de strenge hvitevaskingsreglene fra Finanstilsynet utløser behov for vanskelige individuelle vurderinger.

Les også

Bitcoin med ny rekord

– Men vi anerkjenner at dette er noe folk ønsker å putte pengene sine i. Da synes vi det er riktig å se på nye løsninger vi kan tilby. Vi synes det er en bedre tilnærming enn å kategorisk tenke at dette er skummelt, sier Hernæs.

– Bankvinnerne kommer til å være de som samarbeider med nye aktører om ny teknologi, ikke de som fornekter den, legger han til.

Strenge myndighetskrav

En visningsmulighet i nettbanken er dog et stykke unna å tilby direktehandel av bitcoins, vedkjenner banktoppen.

Christoffer Hernæs

– Det er fortsatt i en tidlig fase for kryptovaluta. Da kan det være greit å teste farvannet, uten å stupe inn i det med hodet først, skisserer han.

Bankkunder som vil kjøpe bitcoins med midler fra konto, kan bruke mellomtilbydere som for eksmpel Paypal.

Hernæs kan dog ikke garantere at slike overføringer alltid vil skje problemfritt: Som alle andre norske banker er de underlagt strenge myndighetskrav om antihvitvasking og terrorfinansiering.

Blant annet pålegger reglene bankene plikt til å kjenne pengenes opphav – en bestemmelse som kan bli utfordrende for en valuta som bitcoin, som muliggjør anonyme transaksjoner.

– Har dere stanset bitcoin-overføringer?

– Det kan godt tenkes at det har blitt gjort forsøk på overføringer vi ikke har kunnet godta. Men vi har ikke her laget noen spesielle hindre mot kryptovaluta. Det er de generelle hvitevaskingsreglene vi da forholder oss til, sier Hernæs.

I tillegg anses bitcoin i dag som et formuesobjekt av norske skattemyndigheter, og er ifølge skatteloven dermed også skattepliktig inntekt. Hernæs sier dette er er noe de skriftlig orienterer kunder som handler bitcoin om.

Publisert:

Her kan du lese mer om