Booke sommerferie? Gjør et kupp i Brasil

Vil du få valuta for pengene kan det lønne seg å droppe USA i år. Men OL-ferie til Brasil byr på gunstig valutakurs. 

BILLIG REAL: Den brasilianske realen har svekket seg 30 prosent mot den norske kronen siden 2011. På bildet ses Rio de Janeiro med «Sukkertoppen» og Botafogo-stranden.
Publisert:

Det begynner å bli på tide å planlegge sommerferien for i år, og det finnes noen triks hvis du vil unngå å bruke opp budsjettet på dårlig kronekurs.

– USA er ikke vinneren i år for vår del. Dollaren er dyr og skal forbli dyr ut hele året, sier sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen hos Nordea Markets.

I skrivende stund koster en dollar 8,38 kroner. Nordea forventer at den skal klatre videre opp til 8,61 kroner i sommer og til slutt videre opp til 8,8 i 2017. Bakgrunnen er at den amerikanske sentralbanken fortsetter å sette opp renten samtidig med at Norges Bank kutter styringsrenten.

Les også

Slik kan Trump påvirke verdensøkonomien: – Ingen økonomer går god for «Trumponomics»

Brasil billig før OL

Dersom man bestiller ferie basert på valutakursen er Brasil et godt valg i år.

Realen har svekket seg kraftig mot kronen og har falt 30 prosent siden 2011. Bare siden juni i fjor har realen tapt ti prosent mot kronen.

Landets økonomi er dypt preget av den globale oljebremsen.

Brasil gjennomgår i tillegg en politisk krise om dagen, så kursen kan raskt forandre seg. I sommer arrangerer landet OL, noe som betyr økte priser, men hvis man ikke må til Rio de Janeiro er det mange fine alternativer lenger sør i landet.

– Andre utradisjonelle ferieanbefalinger i år, hvis man er valutabevisst, er Russland og Sør-Afrika, sier Eek-Nielsen.

Et ferieland som derimot er godt kjent for mange nordmenn er Tyrkia. Der er den norske kronen også sterk og har styrket seg ytterligere ti prosent siden forrige sommerferie.

Les også

Lula siktet i korrupsjonssak

Euroen skal ned

SKAL NED: Det var betraktelig billigere å bestille Europa-feire i fjor, da euroen kostet omtrent 8,4 kroner, men nå er euroen i ferd med å svekke seg litt, ifølge valutastrategene.

Billigere euro

Euroen koster i skrivende stund 9,43 kroner, men skal bli litt billigere ifølge valutaanalytikerne.

ESB-sjef Mario Draghis storstilte kraftpakke gjør at det kan bli billigere å ta ferien til Europa i sommer.

– Den europeiske pengepolitikken er veldig ekspansiv, og vi forventer at den blir enda mer ekspansiv fremover. Så hvis du skal bestille Europa-ferie så kan lønne seg å vente litt, sier valutastrateg Magne Østnor hos DNB Markets.

Riktignok er det ikke de helt store utslagene som kommer i kronekursen, men DNB forventer at euroen blir 2,5 prosent billigere i juni enn den er nå.

Ifølge Østnor er det bare å håpe på høyere oljepris hvis man vil ha billigere ferie.

– Kronen styrker seg sammen med oljeprisen, og vi tror den skal oppover fremover. Da vil kronen bli et attraktivt investeringsobjekt for utenlandske investorer, sier Østnor.

Oljeprisen (Brent spot) koster for øvrig 41,22 dollar fatet mandag formiddag.

Publisert: