Flere studenter eier bolig tross rekordhøye priser

Antallet studenter som eier egen bolig, har økt med 3 prosentpoeng siden i fjor. Dette til tross for at boligprisene aldri har vært høyere.

STUDENTER KJØPER LEILIGHET: Eksteriør av Dialog eiendomsformidling, med mange plakater av hus til salgs i vinduene. Studenter utgjør en stor betydelig del av kjøpermassen, viser fersk statistikk fra TNS Gallup.
Publisert: Publisert:

En undersøkelse gjennomført av TNS Gallup viser at 17 prosent av studenter i aldersgruppen 19 til 29 år eier egen bolig. I fjor var det 14.

– Tross høye boligpriser, og mer usikre tider i norsk økonomi fortsetter unge å stresse inn i boligmarkedet. Inngangsbilletten er høy, og de ferske tallene vitner om at mange foreldre har gravd dypt i lommeboken for at barna skal realisere boligdrømmen, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

Tirsdag la Eiendom Norge fram boligtallene for juni. Tallene viste at boligprisene aldri hadde vært høyere enn i juni, og prognosene for vekst i 2016 er justert opp fra 3 til 5 prosent til 7 til 8 prosent på landsbasis. Boligprisene er 7,3 prosent høyere enn for et år siden.

– Mangel på studentboliger gjør at flertallet av studenter må ut i et presset privat boligmarked, sier leder for Norsk Studentorganisasjon, Marianne Andenæs, til E24.

– Boligutgifter er den største utgiften studenter har, og når det ikke er nok tilgjengelige studentboliger og leieprisene stiger, er det ikke overraskende at flere foreldre hjelpe sine barn inn på boligmarkedet, sier hun.

Over 80 prosent av studentene eier ikke bolig, og Andenæs mener det derfor er viktig at det bygges flere studentboliger.

– Ett tiltak som også kan dempe presset på det private leiemarkedet.

Les også

Her har boligprisene økt 15 prosent på ett år

Sårbar gjeld

Prisveksten i det norske boligmarkedet de siste årene har gjort at bolig ses på som en av de beste måtene å plassere pengene sine på. Det har imidlertid mye å si hvordan man finansierer boligkjøpet.

Reitan advarer studenter mot å hive seg inn i boligmarkedet uten å ha sett grundig på både personlig økonomi og fremtidsplaner først.

– Høy gjeldsgrad gjør økonomien svært sårbar. Som student kan det være vanskelig å vite med sikkerhet hvor man vil få jobb etter fullførte studier. Studiene kan også åpne muligheter for utenlandsopphold, eller andre grunner til forflytning. Det er vanskeligere om du er boligeier, sier hun.

Ingen garantier

Samme undersøkelse viser også at den generelle andelen boligeiere mellom 19 og 29 år, inkludert de som er i arbeid, ligger på 30 prosent, 2 prosentpoeng lavere enn i fjor.

De sterke boligprisene har gjort mange til boligmillionærer og ført til at mange som er på vei inn i markedet, ønsker å oppleve det samme, sier Reitan

– Men ingen vet med sikkerhet hvordan boligprisene vil utvikle seg fremover, og det følger ingen garantier med et boligkjøp.

Les også

Karakterer viktigere for arbeidsgivere

Les også

Norske Storbritannia-studenter kan spare tusenlapper på brexit

Les også

Utleieprisene faller i Oslo

Publisert: