Avviser boligflom-varsel: – Ville spekulasjoner og desinformasjon

Denne søndagen åpner nær 900 boliger visningsdørene i Oslo, noe som er dobbelt så mange som i fjor. Men en meglertopp langer ut mot dem som varsler tilbudsoverflod.

REKORDTILBUD? Flere har varslet et skyhøyt tilbud av boliger i Oslo nå over sommeren. NEF-direktør Carl O. Geving ser ingen beviser på at det vil skje.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Både selgere og kjøpere settes i en vanskelig situasjon når informasjonsbildet preges av til dels ville spekulasjoner, anekdotiske bevis og desinformasjon, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24.

Fra sidelinjen har han registrert den siste tidens utspill og meldinger i media – dels fra meglere, dels fra økonomer – om at Oslo-markedet går mot full tilbudsflom.

Meglertoppen sier han har fått nok.

– Hvordan skal kjøpere og selgere forholde seg til et marked hvor tilbudssiden hausses opp og etterspørselssiden svartmales, spør han.

Les også

Kraftig salgsnedgang for nye boliger

Sammenlignet med hva?

Får Oslo et uvanlig høyt boligtilbud fremover, er det i så fall grunn til å tro at de siste månedenes priskorreksjon vil fortsette å prege markedet utover høsten – noe flere også spår

Men Geving savner beviser.

Han sier det så langt ikke er dokumentert noen tegn på tilbudsboom, og lener seg på visningstall for denne søndagen:

Det er i skrivende stund satt opp vel 860 visninger, et antall Geving forventer vil øke til cirka 900. Allerede solgte objekter samt nye prosjektboliger er da utelatt fra annonsetallene.

Er det mye? Er det lite?

Det kommer som kjent an på hva du sammenligner med. Overfor E24 gir NEF følgende visningstall for denne søndagen tre år tilbake:

 • Søndag 14. august 2016: 442 visninger
 • Søndag 16. august 2015: 1.055 visninger
 • Søndag 17. august 2014: 1.198 visninger
Les også

Sjeføkonom: Siv Jensen stakk hull på boligboblen i Oslo

Dobling – fra boligtørke

Det er en ekstremt god indikator på tilbud og etterspørsel.

– Det er altså dobbelt så mange i år enn i fjor?

– I fjor var det boligtørke og et helt unormalt lavt tilbud – under halvparten så mange boliger som det burde ha vært, svarer meglertoppen.

Han viser til at prisveksten i denne perioden også var hinsides, med tolvmånedersvekst som overgikk 20 prosent – tilstander svært få tror vil gjenta seg på en stund.

Visningsantallet i 2015 og 2014 er derfor et mye rimeligere sammenligningsgrunnlag, fremholder meglertoppen.

Her ligger årets nær 900 visninger altså litt under disse årene.

– Hvor har han det fra?

– Realiteten er at det har gått fra boligtørke i fjor, til et normalvolum i år. Det er ingen overflod av boliger. Det er noen aktører der ute som skaper et helt feil inntrykk.

– Hvilke aktører er det?

– Det er alle de som hausser opp tilbudsvolumet. Jeg har registrert sjeføkonomen på vestlandet som sier Siv har stukket hull på boligboblen. Han spår prisene videre ned og legger da til grunn en tilbudsflom i markedet, sier Geving, og fortsetter:

– Hvor har han det fra? Hvordan vet han det?

Sjeføkonomen, Jørgen Gudmundsson i Sparebanken Vest, sier Geving bommer.

– Min prognose handler ikke om tilbudssiden. Da har han ikke lest eller hørt det jeg sier godt nok, sier han til E24, og utdyper:

– Jeg forventer prisfall helt uavhengig av tilbudssiden. Utgangspunktet mitt er at når du beskriver boligprisutviklingen i en kort periode fremover, så er tilbudet gitt – det skal mye til for å påvirke det i særlig grad.

Boble og Siv-brems

Men innflyttingen til Oslo bremser, samtidig som boligforskriften har begynt å virke. Bankene strammer inn, det er vanskeligere å få lån, og profesjonelle aktører som forlater markedet. Det er altså etterspørselen som nå svekkes, sier Gudmundsson.

– I tillegg mener jeg at den eksplosive veksten vi hadde i 2016 i Oslo, var dels boblete og forventningsdrevet. Det gir ytterligere rom for korreksjoner.

Han står ved analysen sin:

– Jeg forventer ytterligere prisfall, sier Gudmundsson, som har et «forsiktig» anslag om 10 prosents priskorreksjon i 2017.

Han minner om at hvis han får rett, så vil boligprisutviklingen fortsatt være positiv når 2016 og 2017 legges sammen.

Les også

Utbyggere avviser priskutt på nye boliger

Synes ikke mer prisfall er logisk.

Geving mener på sin side at svekkelsen av etterspørselssiden i Oslo langt ifra er så sterk som mange tror.

Han viser til at bankene kun melder om moderate innstramminger i den siste utlånsundersøkelsen fra Norges Bank, og tror noe av «Siv-effekten» derfor er overdrevet. Imens tilsier altså heller ikke tilbudssiden noen større prisnedtur fremover, mener han.

– Du tror ikke priskorreksjonen vil fortsette?

– Jeg tror i alle fall ikke den blir mye kraftigere. Det var naturlig med en viss korreksjon nå, men det er mye som tyder på at den har vært dels forventningsdrevet, og sterkere enn de fundamentale faktorene tilsa, sier Geving.

Samtidig åpner han for at vedvarende pessimisme kan påvirke markedet fremover, slik han mener det allerede gjør.

– Dersom folk fortsetter å tro at det er nær umulig å selge, kan det sende prisene videre ned.

Les også

Sjeføkonom: Siv Jensen stakk hull på boligboblen i Oslo

Les også

De har Norges tregeste boligmarked

Les også

Kraftig salgsnedgang for nye boliger

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Boligmarkedet
 2. Bolig
 3. Oslo

Flere artikler

 1. Forventer nytt Oslo-prisfall

 2. Oslo runder 4.000 boliger for salg

 3. – Ikke skremmende høye nivåer

 4. Annonsørinnhold

 5. – De som kjøper for å leie ut, ser vi nesten ikke lenger

 6. – Det er ingen flom