Ser bedring i Oslo-markedet, men: – Førstegangskjøpere er mer skeptiske

Eiendomsmegler ser store endringer i boligmarkedet.

HOLDER VISNING I ROLIG BOLIGMARKED: Eiendomsmegler Mikael Ufuk Gøkoglu i Nordvik & Partners.
Publisert:

Mikael Ufuk Gøkoglu, eiendomsmegler i Nordvik & Partners, holder visning i et boligmarkedet som fortsatt er i nedgang. Men han ser tegn til bedring.

– Man ser at folk er mer på kjøperen nå. Men førstegangskjøpere er mer skeptiske. For de som aldri har tjent på bolig før, er det mer risiko. Mens de som har vært i boligmarkedet i 5–10 år har tjent mye fra før og har råd til å tape litt, sier megleren til E24.

Han står i stuen til en litt gammeldags 3-roms leilighet på Adamstuen, nær Bislett. I løpet av en time er fire innom på visningen. Flere snakker om at behovet for oppussing.

– Jeg skjønner at folk er forsiktige når det er nedgangstider. Men de kjøper fortsatt, sier megleren.

Kreves litt ekstra visninger

Han forteller det kreves litt ekstra visninger, ofte to til tre visningsrunder i dagens boligmarked.

Situasjonen er ganske annerledes sammenlignet med i fjor. Han viser til at i fjor kjøpte folk bolig nesten uten å komme på visning fordi de tenkte at den ville øke i verdi uansett.

– I fjor gikk jo alt. Folk kjøpte eiendom raskt fordi de regnet med at de ville tjene på det uansett, sier megleren.

– De som kjøper for å leie ut, ser vi nesten ikke lenger, legger han til.

Dette er første visningsrunden for leiligheten på Adamstuen. På visning søndag kom det tre interessenter. I tillegg har det vært en privat visning. Til nå har altså åtte personer vært på visning.

– Det er helt OK. Men det kunne vært bedre, sier megleren.

Les også

Boligprisene videre ned i Oslo

Prisfallet bremser opp

Ferske novembertall er gode nyheter for boligmarkedet i Oslo, tror meglertopp.

Boligprisfallet i Oslo har vært landsledende i måned etter måned. Det gjør at hovedstaden har vært en hoveddriver for det nasjonale boligprisfallet som har pågått siden i våres.

Men tirsdagens ferske boligfasit for november viser nye takter: Prisene fortsetter å falle uvanlig mye på landsbasis, men nå er det andre store byer som er i førersetet.

I Oslo falt prisene kun 0,5 prosent i november – og det er lite, når man tar høyde for at dette historisk er blant årets svakeste boligmåneder.

– Jeg tror vi nå ser klare tegn til at Oslo er i ferd med å komme til hektene igjen, sier Carl O. Geving, direktøren i Norges Eiendomsmeglerforbund, til E24.

Les også

Boligprisene sank 1,1 prosent i november

Ser flere gode tegn

Til sammenligning falt Oslo-prisene hele 1,8 prosent i oktober.

– En halv prosents prisnedgang er veldig moderat til november å være. Det kan tyde på at mye av priskorreksjonen nå er tatt ut. Vi er i alle fall ganske sikre på det, sier Geving.

SER 3 GODE TING I NYE BOLIGTALL: Både prisutviklingen, salgsvolumet og omsetningshastigheten gir grunn til optimisme om Oslo-markedet, mener direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Det er ikke bare at prisfallet nå har bremset opp – meglertoppen mener novembertallene inneholder flere lyspunkter for Oslo-markedet:

**Salgsvolumet holder seg høyt. 1484 solgte boliger er rett under fjorårets nivå, da markedet gikk i turbogir. Det er altså ingenting som tyder på at det er særlig vanskelig å selge boligen sin i Oslo nå, så sant prisen er riktig.

**Imens tar det nå 32 dager å selge Oslo-boligene i snitt. Det er fortsatt dobbelt så mye på denne tiden i fjor, men likevel en klar forbedring fra i sommer, da salgstiden ifølge Geving nådde et «lavmål».

– Det går kjappere å selge boligene nå. Jeg vil fortsatt kalle omsetningstiden relativt høy til Oslo å være, men tror mye av forklaringen er at man endelig får solgt unna boliger som har ligget usolgt en stund, sier Geving.

At det endelig løsner for salget av slike boliger er positivt, men vil i en overgangsperiode altså dra opp den gjennomsnittlige salgstiden, forklarer meglertoppen.

Les også

– Boligprisfallet er ikke over ennå

Les også

– Venter fremdeles myk landing

Les også

– Jeg tror vi er i ferd med å flate ut

Publisert:

Her kan du lese mer om