Meglere før april-fasiten: Gir gladmelding til boligkjøpere

Vårslippet er slett ikke over: De neste månedene kan boligkjøpere se frem til enda flere boliger å velge mellom – og nedkjøling i brennhete Oslo.

BEDRE Å VÆRE BOLIGKJØPER HER: Hele ni av ti meglerne tror boligtilbudet i Oslo skal styrkes videre de neste månedene.
  • Karl Wig
Publisert:

Det varsler flere hundre meglere i en fersk undersøkelse fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) – samme dag som meglerbransjen melder om en svak prisutvikling i april.

Et «vårslipp» er et klassisk innslag i et norsk boligår, ettersom ekstra mange liker å selge om våren, mellom påske og fellesferie.

Allerede har økt boligtilførsel bidratt til å senke temperaturen i Oslo noe.

Men det er ikke over, fastslår et klart flertall av 500 spurte meglere:

Hele 79,6 prosent mener antallet boliger til salgs i Norge vil øke også de neste tre månedene – 13,3 prosent av dem mener økningen blir «kraftig».

Kun 4,5 prosent tror boligtilbudet vil synke, mens 16 prosent tror det holder seg uendret.

Les også

Ble spådd «kraftigste vårslipp noensinne»: Meglernes dom: – Helt som normalt

– Veldig positivt

– Blir det gode tider for kjøpere fremover?

– Det blir i alle fall bedre. Høyere tilbudsside vil gi kjøpere mer å velge i, selv om flere av meglerne våre ventet seg enda høyere tilbudsøkning enn det ser ut til at vi får, sier NEF-direktør Carl O. Geving til E24.

Uansett er det en klar forbedring fra i fjor, mener han.

– Da var det litt unntakstilstand, med veldig få boliger og kraftig prispress utover våren. Nå gir meglerne tilbakemeldinger om at vi er nærmere en normaltilstand, sier Geving.

– Og vi har sett begynnelsen på en mer moderat prisutvikling, særlig i pressområdene. Det er veldig positivt, synes han.

FORNØYD: Særlig i Oslo kommer flere boliger og lavere kjøper-trøkk godt med, mener direktør Carl O Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Fallende kjøpsinteresse i Oslo

I Oslo tror hele 87,5 prosent av meglerne at boligtilbudet vil styrke seg de neste tre månedene. Andelen som tror tilbudsøkningen blir kraftig, er også høyere enn i resten av Norge.

Samtidig er det flere meglere som tror kjøpsinteressen i hovedstaden vil falle, snarere enn å styrke seg fremover. E24 har tidligere skrevet om meglerkjeder som har opplevd sterk brems i boligsalget denne våren.

– Kjøpekraften er solid i Oslo, men det er nå et ekstremt høyt prisnivå, og det har kommet en strengere grense for hva bankene kan låne ut: Maks fem ganger bruttoinntekten, sier Geving og viser til de nye utlånsreglene med særlige Oslo-innstramminger.

Les også

Hva meglerne snakker om, når de snakker om «normalen» i boligmarkedet

Bare det siste året har Oslo-boliger blitt over 22 prosent dyrere, og snittkvadratmeterprisen har passert 70.000 kroner.

Men april-tallene viser nå et tydelig skifte i Oslo-markedet, ifølge Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Nå kommer årets største visningshelg til Oslo

  2. Hva meglerne snakker om, når de snakker om «normalen» i boligmarkedet

  3. – Det har vært «ville vesten»

  4. Forsterket tro på boligprisvekst overrasker eksperter

  5. – Spenningen kommer etter påske