Kastet ut av NAL etter klager på byggeprosjekter: – Vi har ingen lignende tilfeller

Muhammed Al-Rubaye er sparket ut av Norske arkitekters landsforbund (NAL), etter klager fra kunder på hans byggeprosjekter.

på egen hjemmeside presenterte Muhammed Al-Rubaye seg som NAL-medlem etter at han var kastet ut av organisasjonen. Bildet til høyre viser uteområdet hos Knut Vedeld, etter at hans arbeidere hadde vært på stedet.

FAKSIMILE/Knut vedeld
 • Fredrik Drevon
Publisert:,

I september ekskluderte foreningen arkitekt Muhammed Al-Rubaye for misbruk av MNAL-tittelen, og alvorlige brudd på forbundets etiske regler.

Al-Rubaye er en irakisk-født arkitekt og entreprenør som har vært operativ i Oslo med foretakene Arki-Ban AS og Dbi Design, bygg og ingeniørrådgivning AS. Sistnevnte gikk konkurs i september.

Tross gjentatte henvendelser: Hverken Muhammed Al-Rubaye, som er prosjektleder i DBI, eller hans sønn Muhsin Al-Rubaye som er daglig leder i DBI, har besvart E24.

På tross av at Al-Rubaye er svartelistet av Mitt Anbud, dømt i lagmannsretten til å betale erstatning til misfornøyde kunder og er slått personlig konkurs som følge av dette, har han vært aktiv på en rekke byggeprosjekter i 2019.

NAL sier de informerte Al-Rubaye om at han er ekskludert i et rekommandert brev sendt 9. september.

Men seks uker senere markedsfører han seg fortsatt med tittelen MNAL, medlem av Norske arkitekters landsforbund.

– Gjennom hele NAL sin historie, hvor mange medlemmer er blitt ekskludert?

– Vi har ingen lignende tilfeller, sier Kari Bucher, generalsekretær i NAL.

– Betyr dette at Al-Rubaye er det første NAL-medlem noensinne som er blitt ekskludert fra organisasjonen?

– NAL ble stiftet i 1911, og dokumentasjonen er ikke like god for alle årene. Men så langt vi vet er ingen andre medlemmer blitt ekskludert på grunn av misbruk av tittel, forteller Bucher til E24.

Les også

Byggefeil, konkurs og dom stopper ikke entreprenøren: – Han gjorde alt feil og forsvant

SKJEVT: 21. oktober var E24 på Kjeller i Skedsmo kommune og besøkte en norsk-irakisk familiefar, Ali, som ikke ønsker å stå frem med etternavn. Ali viser frem bad og tilbygg i eneboligen som han mener er ufagmessig utført av Al-Rubaye. Her ser vi listverk som tiltakshaver mener ikke er skikkelig utført-

Fredrik Drevon

Politiet måtte fjerne arbeidere

Historien om hvordan Al-Rubaye ble sparket ut av NAL går tilbake til høsten 2014, da familiene Vedeld og Gücücü på Rødtvedt i Oslo skulle gjøre noen oppgraderinger på hver sin del av en vertikaldelt tomannsbolig.

Oppdragene gikk til Al-Rubaye, som tiltakshaverne oppfattet som en seriøs aktør, i stor grad grunnet hans MNAL-tittel.

Her er noen av feilene Al-Rubayes folk gjorde hos Vedeld, ifølge takstrapporten fra Arnstein Johansen i Takstforum:

 • Fundamenteringen til tilbyggene er ikke forskriftsmessig utført.
 • Drensrør er lagt tilnærmet vannrett.
 • Styroformplater på utsiden av grunnmuren er påført for høyt, som vil gi fukt og råteproblemer for ytterveggs kledning.
 • Innfesting mellom nye bjelkelag til bærevegg over gammel grunnmur er utilstrekkelig.
 • Gulv og vegger er skjeve og hjørner er ikke vinkelrette.

Johansen kalte prosjektet «en gedigen svindel».

I tingrettsdommen fra 2016, der saksøkerne Gücücü og Vedeld fikk medhold for sine erstatningskrav, står det at «Al-Rubaye ledet arbeider som pågikk over relativt lang tid uten å ha mottatt offentlig godkjenning knyttet til ramme- og igangsettelsestillatelse, og egen ansvarsrett.»

Dommen slår fast at Al-Rubaye markedsførte seg uriktig som arkitekt MNAL, og at saksøkerne hadde inngått kontrakter med et «foretak/NUF som ikke hadde rettslig handleevne til å inngå kontrakter.»

– Jeg måtte kontakte politiet for å fjerne de ansatte tomten mi, sier Vedeld til E24.

E24 har sett politipatruljens egenrapport der det står at politiet påtraff tre arbeidere, og ingen av dem hadde arbeidspapirer.

Al-Rubaye avviste i tingretten i 2016 at han hadde opptrådt uaktsomt, og benektet at han hadde erstatningsansvar.

Tingretten dømte Al-Rubaye til å betale 1,6 millioner til Vedeld, og 1,1 millioner til Göcücü, i tillegg til saksomkostninger på 450.000.-

NAL-leder Kari Buchner

NAL

– Grovt uansvarlig

Al-Rubayes anke ble forkastet.

Dommen i Borgarting lagmannsrett fra juni 2018 slår fast at Al-Rubaye «opptrådte grovt uansvarlig ved ikke å sørge for nødvendig brannprosjektering og brannsikringstiltak mellom (bolig) enhetene.»

Etter dommen i lagmannsretten fortsatte Al-Rubaye å påta seg nye byggeoppdrag i høyt tempo. E24 har møtt tre misfornøyde kunder som ligger i dype konflikter med Al-Rubaye i 2019.

Knut Vedeld varslet NAL om Al-Rubaye i en e-post 19. april 2018. I e-posten refererte han hendelsesforløpet i byggeprosjektet, og la ved tingrettsdommen.

– Saken endte svært alvorlig. Arki-Ban arbeidet hos oss for 1,1 millioner kroner, og alt måtte rives. Arki-Ban ble fratatt sin sentrale godkjenning hos DiBK, PBE fratok ansvarsretten til prosjektet fra Arki-Ban, og tilsynsrapport fra PBE viste betydelige mangler i selskapsstrukturen, som kontroll og kvalitetssystemer, skrev Vedeld til NAL 19. april 2018.

UFERDIG: Stua fremstår som kaotisk, med ledninger som henger fra taket, isolasjonsmatter på veggene som ikke dekket til, og en takbjelke som er festet med fem centimeter lange skruer. Huseier Ali kaller seg en tidligere venn av Al-Rubaye. – Han presser sine kunder på alt han kan, via religion, familie og venner. En amatør og sta person som man ikke kan stole på, sier Ali til E24.

Fredrik Drevon

Vedeld sier til E24 at det er bra at NAL omsider har ekskludert Al-Rubaye fra organisasjonen. Samtidig mener han NAL har brukt for lang tid på avgjørelsen.

– Det er merkelig at prosessen tok om lag 1,5 år. Belastningen på privatpersoner som utsettes for svindlere som Al-Rubaye er enorm. NAL kunne gjort mer for å fjerne Al-Rubayes skinn av seriøsitet ved å ekskludere ham fra organisasjonen mye tidligere, sier Vedeld.

NAL avviser at de har brukt for lang tid på å ekskludere Al-Rubaye, med henvisning til at saken måtte behandles både av NALs komité for etikk og tvister, og av styret.

Det var først mot slutten av november 2018, da Nettavisen stilte en rekke spørsmål til NAL om Al-Rubaye, at NAL mobiliserte sin Komité for etikk og tvister.

– Jeg har ikke oversikt over hvem som leste tingrettsdommen når, skriver NALs kommunikasjonssjef Annicken Vargel.

SKUFFET: Knut Vedeld går gjennom byggesakspapirer og dokumentasjon etter at han hyret Al-Rubaye som entreprenør.

Fredrik Drevon

Al-Rubaye personlig konkurs

I mai i år ble Muhammed Al-Rubaye personlig tatt under konkursbehandling, etter begjæring fra kundene Vedeld og Göcücü. Kravene deres er på totalt 3,4 millioner.

Personlig konkurs innebærer at alle skyldnerens eiendeler blir beslaglagt under ett til fordel for fordringshaverne. Al-Rubaye sier i innberetningen at han er ansatt i DBI Design, Bygg & Ingeniørrådgivning AS, og mottar månedlig bruttolønn på kr 25 000.

Han forteller videre at han «ikke har hatt evne til å betale det idømte erstatningsansvaret, i tillegg til betjening av løpende kostnader til livsopphold.»

NAL sier til E24 at Al-Rubaye ble opptatt på grunnlag av godkjent utdannelse fra University of Technology i Bagdad, 1994.

Kommunikasjonssjef Trude Kleven ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) bekrefter samtidig at Al-Raubaye har studert også her i Norge.

– Han har en ufullstendig videreutdanning fra AHO, fordi vår master i urbanisme er på 90 studiepoeng. Videreutdanningsmasteren gir ikke rett til å praktisere som arkitekt – selv om den hadde vært gjennomført med alle de 90 studiepoengene, sier Kleven til E24.

Ali fra Skedsmo er misfornøyd med jobben arkitekt Al-Rubaye har gjort. E24 tok bilder av vinduer og dører i huset som er skeivt montert, med store synlige avvik.

Fredrik Drevon

Her kan du lese mer om

 1. Arkitektur
 2. Etikk
 3. Konkurs
 4. Bagdad
 5. Erstatningskrav
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Byggefeil, konkurs og dom stopper ikke entreprenøren: – Han gjorde alt feil og forsvant

 2. To av fire Thomas Cook-fly fra Norge er innstilt tirsdag

 3. Svindlere forsøker å lure rammede Ving-kunder

 4. Annonsørinnhold

 5. Dette har du krav på om ferieturen blir kansellert

 6. Betalt innhold

  Mener konkurser vil føre til at avlyste ferieturer ikke tilbakebetales