Regjeringen sier nei til hyttebygging nær villreinområder

– Det er nødvendig å begrense omfanget av ny fritidsbebyggelse nær sentrale villreinområder i Rondane, sier klima- og miljøministeren.

SETTER NED FOTEN: Kommunaldepartementet åpner for avgrenset hyttebygging på Venabygdsfjellet (bildet), men sier nei til kommunale byggeplaner i to områder.

Foto: Geir Olsen VG
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Kommunaldepartementet har satt ned foten for en større hytteutbygging i to fjellområder ved Gudbrandsdalen i Rondane, fordi områdene ligger for nærme nasjonalt villreinområde.

Ringebu kommune hadde planlagt nye fritidsboligområder på Skotten og Måsaplassen, planer regjeringen nå legger i grus. Begrunnelsen er at utbyggingen vil «føre til økt ferdsel og press mot villreinstammen i Rondane».

– Det er nødvendig å begrense omfanget av ny fritidsbebyggelse nær sentrale villreinområder i Rondane. Villreinstammen i Rondane er sårbar for økt ferdsel og forstyrrelser som kan bidra til ytterligere fragmentering av villreinens leveområde, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen i en uttalelse.

Ringebu-ordfører Arne Fossmo har ikke besvart E24s henvendelse for kommentar.

Les også

Nå kommer sjøhytte-fasiten: – Forventningene er ganske optimistiske

Får bygge lenger unna

Det var fylkesmannen i Oppland og fylkeskommunen som først fremmet innsigelse til kommunens hytteplaner i fjellområdene ved Gudbrandsdalen.

Departementet sier likevel ja til en «avgrenset» hyttebygging på Venabygdsfjellet, spesifikt 65 nye fritidsboliger ved Trabelia.

Regjeringen sier dette området ligger tilstrekkelig langt unna de nasjonale villreinområdene, og mener det også til stryke området som turistdestinasjon.

– Vi har forsøkt å finne en løsning som tar hensyn til kommunens ønske om mer hyttebygging øst for Gudbrandsdalen, samtidig som vi ivaretar hensynet til villreinen, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Hytte

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Her er Norges største hyttekommuner

 2. Strandsoneunntak innvilges i en rekke saker

 3. Betalt innhold

  Venstre-garanti for landstrøm i Stavanger

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Laksegiganten Mowi ønsker oppdrett i friluftsområder og nær lakseelver

 6. Hydro-anlegg avhengig av at Hormuzstredet er åpent