Megler om hett hyttemarked: – Aldri vært med på noe lignende før

Sandefjord-megler har solgt ti hytter for over ti millioner i år. – Helt spesielt, sier eiendomsmegler Tore Solberg, som har 40 års erfaring i bransjen.

DYRT: Kragerø er blant de mest attraktive hyttemarkedene i Norge. Torsdag legger Eiendom Norge frem tall på prisveksten for norske sjøhytter siden juli i fjor.
Publisert:

Eiendomsmegler 1 har solgt dyre hytter som aldri før. Ti av de 19 hyttene de har solgt hittil i år, har gått for over 10 millioner kroner, og noen har til og med gått over 30 millioner.

– Jeg har aldri vært med på noe lignende før, sier Solberg, som selger i hytter i området Sandefjord, Larvik, Færder og Tjøme.

Tore Solberg i Eiendomsmegler 1 Sandefjord

Totalt har de solgt fem flere hytter enn i fjor og snittprisen har økt med 700.000 kroner.

– Det vanvittige fine sommeren i fjor har nok gjort at mange familier har tatt en beslutning om å selge fritidsboligen i den tro at markedet ville være godt.

Solberg peker på at mange salg følger etter et generasjonsskifte og er en familiebeslutning.

Rapport om hyttemarkedet torsdag

Torsdag slipper Eiendom Norge sin årlige rapport om markedet for norske fritidsboliger ved sjøen. I fjor økte sjøhyttene med skarve 2,5 prosent i pris, etter at 2017 viste rekordhøy vekst.

Også andre steder langs kysten, har sett en positiv utvikling i år.

– Det har vært god fart i år til nå, med mange salg og gode priser, spesielt på fastlandseiendommer, sier Gustav Sædberg, fagansvarlig i Meglerhuset Sædberg.

De opererer hovedsakelig i området Mandal til Grimstad. Sædberg mener kjøpelysten er der – senest mandag solgte de en hytte i Lillesand langt over prisantydning.

– Flere steder har vi hatt 20 stykker på visning, sier den erfarne megleren, som tror at fjorårets rekordvarme sommer kan ha gitt folk gode opplevelser på Sørlandet og inspirert flere til å ville kjøpe.

Les også

– Sjelden vi har en holme vi skal selge

Kjøpevillige seniorkjøpere

Sædberg mener likevel at utbudet av fritidsboliger har vært litt for dårlig hittil i år.

– Vi håper på at noen flere hopper på og vil selge i juli og august.

Han forteller videre at salget av fritidsboliger går i en seks måneders syklus, med en førperiode i april, mai og juni, og etterperiode i juli, august og september.

– Det er mest fart de tre første månedene, sier han.

En klar trend ifølge Sædberg, er at seniorkjøperne gjør en større inntreden på markedet.

– Vi ser at seniorkjøpere som flytter i leilighet gjerne vil ha et annet sted i tillegg. De er mer kjøpevillige nå enn tidligere.

Les også

Bygger 400 hytter for milliarder i Telemark

DNB: Solgt like mange hytter som i fjor

Hos DNB Eiendom har hyttesalget i «sommerfylkene» Østfold, Vestfold, Aust og Vest-Agder og Telemark vært omtrent på nivå med fjoråret.

– Det er solgt omtrent like mange hytter totalt sett, selv om vi i DNB Eiendom merker en marginal økning i hyttesalg i disse områdene, skriver Tone Cecilie Krange, segmentsjef for hytter i DNB Eiendom, i en e-post til E24.

Hun forteller videre at meglerne generelt har truffet godt på prisantydning opp mot salgspris.

Tone Cecilie Krange, segmentssjef for hytter i DNB Eiendom

– I uttrekket vi har gjort, er avviket mellom salgspris og prisantydning i snitt kun 0,1 prosent.

Det finnes likevel unntak. Krange viser til at DNB-megler Marius Lindhjem solgte en hytte på Hvasser, Tjøme, som ble priset til 6 millioner, men gikk for 9 millioner.

– Dette støtter opp under det selektive markedet. Når det kommer flere interessenter som har bestemt seg for at dette er noe de skal ha og har ventet på, og det blir budrunde – ender det med fantastiske priser.

Konstant luksusmarked

Luksusmarkedet, i prissjiktet over 15 millioner, preges av ressurssterke interessenter og er ganske konstant, ifølge Krange i DNB Eiendom.

– Alt må stemme hva beliggenhet angår, her gjelder ikke sjønært, her må sjøen være integrert i eiendommen hvis man kan si det på den måten.

Les også

Rederarving kjøpte Einar Aas-hytte

Hittil i år har DNB Eiendom solgt 10 hytter i prisklassen 5–30 millioner. Nylig gikk to eiendommer i Kragerø for 30 millioner, forteller Krange.

Hun tror at en kald pinse og litt ruskete vær kan ha bidratt til et roligere marked den siste tiden, men tror likevel på ett jevnt og godt hyttemarked fremover.

På Dine Penger+ kan du lese en rekke saker om hvordan man bør kjøpe hytte:

Flere steder uten boplikt: Slik gjør du «hyttekuppet»

I nesten alle landets kommuner er det fritt frem for å bruke bolighus som fritidsbolig. Det åpner også mulighetene for skikkelig gode ferieboligkjøp. Les saken

Derfor bør du selge hytta i juli

Går du med planer om selge hytta til høsten? Da kan det være lurt å gjøre det allerede i sommer. Les saken

Kjøpte hytte i byen

– Her har vi alt rett utenfor døra, sier Bjarne Neerland. I over 20 år har han og kona hatt «byhytte» i Kristiansand. Stadig flere gjør som ekteparet fra Oslo, og kjøper helårsbolig for å bruke den som fritidsbolig. Les saken

Publisert:

Her kan du lese mer om