Boligkunde føler seg lurt: Bare den «snille» rapporten lå i salgsoppgaven

Boligkunde Asim Majeed skjønte ingenting da eiendomsmegleren etter flere dager plutselig sendte en ny tilstandsrapport, som dokumenterte mange alvorlige feil og mangler.

BOLIGKUNDER: Asim Majeed og Abida Kalsoom fikk den alvorlige tilstandsrapporten først da han diskuterte pris og bud med selger og megler. BIldet er tatt foran ekteparets hus.

Siv Dolmen
  • Geir Røed
Publisert: Publisert:

Asim hadde for lengst lest tilstandsrapporten som lå i salgsoppgaven. Den inneholdt ingen beskrivelser av alvorlige feil.

Kona Abida Kalsoom hadde også vært med på visning, og Asim var i full gang med å diskutere pris og bud med selger og megler da den til da ukjente rapporten dumpet ned i innboksen hans.

– Legger også ved en teknisk verdirapport, skriver eiendomsmegleren i eposten, som ble sendt tre dager etter at Asim fikk salgsoppgaven med bare den «snille» rapporten.

– Lokker

Det skulle vise seg at ikke bare én, men to takstmenn hadde vært på befaring i den store eneboligen til over 10 millioner kroner på Skedsmokorset på Romerike.

Bare den ene rapporten var lagt ved salgsoppgaven.

– Her prøver selger og megler å lokke boligkjøpere med en tilstandsrapport i salgsoppgaven hvor ting ikke er like alvorlig. Også sender de den alvorlige rapporten på epost for å ha det juridiske i orden, mener Asim Majeed til E24.

Han får støtte fra Forbrukerrådet, som uttaler «dette går bare ikke an».

– Det burde ringt mange alarmklokker hos megleren, sier fagdirektør Olav Kasland.

Det var bare tilfeldig at Asim Majeed åpnet den alvorlige tilstandsrapporten som plutselig kom.

Han skjønte ikke at det var en helt annen rapport.

– Jeg hadde jo lest tilstandsrapporten i salgsoppgaven minst to ganger tidligere. Hvorfor skulle jeg lese den på nytt, sier han.

Les på E24+

Olav Thon: – Jeg håper denne galskapen snart tar slutt

I meglers beskrivelse nevnes ikke den andre tilstandsrapporten.

Siv Dolmen

Alvorlige feil og mangler

Den alvorlige tilstandsrapporten ble innhentet av selgerne før eiendomsmegleren kom inn i bildet.

Rapporten påpeker hele 10 forhold som bedømmes til å være store og alvorlige feil og mangler – og som er gitt tilstandsgrad 3.

Olav Ramstad, takstmannen bak den alvorlige tilstandsrapporten, oppsummerer slik:

– Det er fukt på parketten, himlingsplater som har løsnet, vann i krypkjeller og sprekker nede i svømmebassenget. Er ikke dette funksjonssvikt og tilstandsgrad 3, så vet ikke jeg.

Rapporten hans dokumenterer også skjevsetninger på grunnmuren, fuktmerker og svertesopp ved pipen, og ekskrementer fra skadedyr.

– Streng

Da selgerne engasjerte eiendomsmegleren, sørget han for å innhente en ny tilstandsrapport.

– Jeg har solgt mange boliger, men aldri sett så mange forhold med tilstandsgrad 3, sier eiendomsmegler Håvard A. Bjerke i eiendomsmeglerforetaket Nordvik.

Les på E24+

Disse gruppene blir hardest rammet av den økonomiske krisen

ALVORLIGE FORHOLD: I den ene rapporten ble det dokumentert mange alvorlige forhold, som ble gitt tilstandsgrad 3.

Faksimile fra rapporten.

Også selgerne reagerte på beskrivelsen av boligen.

– Mor og far syntes den var i overkant streng i forhold til hvordan vi selv opplever standarden på boligen, sier Johan Daniel Galtung. Han uttaler seg på vegne av sine eldre foreldre som eier boligen.

– Normale avvik

Den nye takstmannen som ble engasjert, mener det ikke er noen forhold ved den over 40 år gamle eneboligen som kvalifiserer til tilstandsgrad 3.

Han gir store deler av boligen tilstandsgrad 1, som innebærer ingen vesentlige avvik.

– Det er normale avvik, sier takstmann Espen Eilertsen.

– Uttrykte megleren ønske om en bedre rapport da han engasjerte deg?

– Megleren har aldri påvirket meg til å skrive oppkonstruerte rapporter. I så fall ville jeg avsluttet samarbeidet med megler. Jeg opptrer som en uavhengig part i alle saker og skal vurdere tilstanden på boligene, uavhengig av hvem som eier boligen og hvem som skal selge, sier Eilertsen til E24.

Espen Eilertsen

Privat

Trukket fra markedet

Han fikk rapporten med de alvorlige feilene og manglene før han dro ut på befaring.

– Men jeg klarte ikke å finne de samme feilene, selv om jeg lette etter dem.

Det synes den den andre takstmannen er rart.

– Jeg mener man skal gjøre grundige undersøkelser og opplyse om det som er feil med boligen. Jeg står for min rapport og konstaterer at Eilertsen ser mindre alvorlig på avvikene i boligen enn meg, sier takstmann Olav Ramstad.

Skedsmo-boligen med de to tilstandsrapportene er senere trukket fra markedet, og blir ifølge megleren lagt ut senere i vår.

Til relanseringen lover eiendomsmegler Bjerke at all relevant informasjon skal være med i salgsoppgaven.

– Sett i etterkant er det et bedre alternativ, skriver megleren i en epost til E24

– Svekket tillit

Boligkunden Asim Majeed mener hans opplevelse har ført til at han har fått svekket tillit til takstrapporter og hele prosessen med boligkjøp.

– Det kan godt hende den ene takstmannen har vært for streng. Det kan ikke jeg som kunde vurdere. Men jeg reagerer på at megler har bare den ene rapporten i salgsoppgaven, og plutselig sender den andre etter at jeg har hatt flere sms-utvekslinger uten at den nevnes, sier Majeed til E24.

– Ryddig kontor

For to år siden avslørte E24 eiendomsmegleren som hemmeligholdt en tilstandsrapport ved et boligsalg i Trøndelag.

Det førte til at boligkjøpet ble hevet midt i fellesferien, og Finanstilsynet rettet senere knusende kritikk mot DNB Eiendom for lovbrudd.

Når E24 kontakter eiendomsmegler Håvard A. Bjerke i Nordvik viser han selv til denne saken.

– Før vår bolig ble lagt ut, konfererte jeg med kontorets fagansvarlige. Vi ble enige om at bare den ene rapporten skulle være med i prospektet, og ikke den andre. Men vi er et ryddig kontor, og alle som har vist interesse for boligen har fått begge tilstandsrapportene.

I en epostdialog mellom megleren og boligkunden Asim Majeed, som E24 har fått kopi av, skriver megleren at den alvorlige rapporten har «ligget fremme under visning».

Majeed og kona sier de fikk den først etter visning, da de vurderte bud.

Les også i Dine Penger (+):

Trøbbel med å betale husleien? Her er rådene til leietakere og utleiereSlik kan du få banken til å sette ned boligrenten nå
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Boligsalg
  2. Taksering

Flere artikler

  1. Forbrukerrådet: – Slikt går ikke an

  2. Kjøpe bolig? Hør podkast-guiden som gir deg all infoen du trenger

  3. Har du planer om å selge en bolig med ukjente feil og mangler?

  4. Lokkepris kan ha motsatt effekt enn meglere trodde

  5. Ettroms uten bad gikk 1,1 mill. over prisantydning