Rådmann foreslår å fjerne gullklokker for 25 års tjeneste - vil spare kvart mill.

Det har tikket inn et forslag fra rådmannen om å fjerne ordningen med gullklokke etter 25 års tjeneste i Stange kommune. Men ikke alle mener tiden er ute for gullklokken.

FIKK GULLKLOKKEN: Wenche Sæther mottok gullklokken fra Stange kommune i 2017. Hun mener det er smålig av kommunen å vurdere bortfall av ordningen for å spare 250.000 kroner.

Privat
Publisert:,

Tiltaket vil føre til en innsparing på 250.000 kroner årlig, går det frem av rådmannens budsjettforslag til drift og investeringer for 2020.

Det var lokalavisen HA som først omtalte gullklokke-forslaget.

ORDFØRER: Nils Røhne (Ap) er inne i sin fjerde periode som Stange-ordfører. Han vil ennå ikke si om han støtter gullklokke-kuttet.

Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix

– Smålig

Det vekker reaksjoner blant de ansatte:

– Jeg satte veldig pris på å få gullklokke i 2017. Det er tullete å fjerne denne ordningen for å spare skarve 250.000 kroner, sier Guri Gimse til VG. Hun har jobbet i 28 år i kommunen som førskolelærer og miljøterapeut.

– Jeg synes det er smålig av kommunen å foreslå avvikling av gullklokke-ordningen, sier tidligere hovedtillitsvalgt Wenche Sæther til VG. Hun fikk gullklokke i 2017.

EKSEMPEL PÅ GULLKLOKKE: Dette er gullklokken som tildeles landslagsspillere i fotball som oppnår 25 landskamper.

Krister Sørbø, VG

Nåværende hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i kommunen, Jørn Stensbakk, er enig:

– Å spare inn 250.000 kroner av et totalbudsjett på 1,6 milliard kroner, blir lite. Hedres de som hedres bør. Jeg vil oppfordre politikerne til å beholde ordningen, sier Stensbakk til VG.

24 ansatte i kommunen mottok gullklokken etter 25 års arbeidsinnsats i kommunen i desember i fjor.

Men veteranene som stilte opp på det tradisjonelle gruppebildet, kan være et av de siste kullene som mottar symbolet på lang og tro tjeneste i kommunen.

HEDRET: 24 ansatte i Stange kommune stilte opp på gruppebilde etter at de mottok gullklokke for lang og tro tjeneste i Stange kommune før jul i fjor. Det kan være det nest siste kullet som får klokka. Ordfører Nils Røhne sitter med ordførerkjedet som nummer tre fra høyre foran.

Stange kommune

– Er gullklokke et litt gammeldags hederstegn i en tid da mange skifter arbeidsgiver ofte?

– Det er ikke så veldig mange andre goder som kommer de ansatte til del i kommunen. Men gullklokke er nok viktigere for den eldre garde enn for de unge, svarer Stensbakk.

Klager på statlige rammer

Mangeårig ordfører i Stange, Nils Røhne (Ap) ble gjenvalgt etter kommunevalget i høst. I årevis har han delt ut gullklokker til ansatte. Han synes det er en hyggelig tradisjon. Men vil ikke ut med om han støtter gullklokke-kuttet som rådmannen foreslår.

– Utgangspunktet vårt er at statlige grep som reduserer våre inntekter fra eiendomsskatt i planperioden med et tresifret millionbeløp, gjør det nødvendig med innsparinger. Men jeg vil ikke kommentere enkeltforslag fra rådmannen ennå, sier Røhne.

Fakturagebyr

VG kan fortelle ham at rådmannen også foreslår å innføre et gebyr på papirfakturaer fra kommunen til innbyggerne - på 50 kroner - for å motivere folk til bruk av e-faktura.

– Det var jeg ikke klar over. Men det samme gjelder angående dette. Jeg er ikke klar til å ta stilling til enkeltforslag ennå, sier Røhne.

– Er ikke både papirfaktura-gebyr og gullklokke-kutt egentlig småtterier for kommuneøkonomien?

– Bakteppet er en vanskeligere økonomisk situasjon og verre rammevilkår fra statlige myndigheter. Da må vi ty til tiltak for å kompensere dette. Nå må vi vurdere nærmere hvilke tiltak vi skal gå inn på, svarer Røhne.

– Du vil ha vært ordfører i 16 år etter denne perioden. Satser du selv på gullklokken?

– Nei, det er nok utelukket for meg. Jeg har dessuten skiftet arbeidsgiver for ofte i mine sivile jobber, svarer Røhne.