Boligprisene i Norge steg med 1 prosent i mai

Dermed fortsetter oppturen med uforminsket styrke, for femte måned på rad.

Publisert:

I mai steg boligprisene for femte måned på rad, viser ferske tall fra meglerbransjen tirsdag. Den nominelle prisveksten var 1 prosent på landsbasis, mens den sesongkorrigerte økningen er på 1,1 prosent.

Boligprisene er nå 1,0 prosent høyere enn for ett år siden, opplyser Eiendom Norge under en pressekonferanse tirsdag.

– Det har vært en måned med veldig høy aktivitet over hele landet. Vi har hatt en sterk vekst i mange av de store byene i Norge. Men det har også vært et veldig høyt antall salg, til tross for en veldig høy tilbudsside. Antall boliger til salgs har økt mye gjennom mai måned, og det er rekordvår i antallet lagt ut for salg i for eksempel Trondheim og andre deler av landet, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge til E24.

Dermed har vi noe så spesielt, sier Dreyer, som en tydelig signifikant økning i tilbudssiden samtidig som det er en solid prisvekst.

Les også: Her er de kvinnelige supermeglerne (for abonnenter)

– Det er en del som har kjøpt bolig gjennom 2018 som nå selger sine, og det er også en del ferdigstillelser som nærmer seg på en del prosjekter. Og så er det også en forsinket såkalt vårflom – vi hadde en kald vinter i store deler av landet, så det som normalt kommer i midten av april, i stedet har kommet i mai.

I mai ble det solgt 9,643 boliger i Norge, noe som er 2,5 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2017.

– Det er solgt mange boliger i løpet av måneden til tross for færre virkedager på grunn av mange helligdager og langhelger. Så langt i 2018 er det solgt 2,3 prosent flere boliger enn i 2017, og med unntak av i Trondheim er det større salgsaktivitet i de største byene så langt i år enn på samme tid i fjor, sier Dreyer.

Mer enn ventet

– Vi forventer nok en fortsatt økning i månedene som kommer, da prisene i fjor på samme tiden var ganske svake. Men vi forventer ikke en kraftig økning. Det er uberegnelig å spå kortsiktig i boligprisene i Norge, påpeker Dreyer under pressekonferansen.

Boligprisene stiger også mer enn antatt på forhånd.

Korrigert for sesongvariasjoner spådde DNB Markets på forhånd en boligprisvekst på 0,3 prosent, mens Nordea lå hakket over, på 0,4 prosent.

Les også

Oslo-boliger ble én prosent dyrere i mai

DNB Eiendom-direktør Terje Buraas, som baserte seg på deres egne meglertall, siktet derimot enda høyere, og ventet opp mot 2 prosents prisøkning.

Etter publiseringen av tallene uttrykker Nordea overraskelse over at det øker såpass mye.

– Prisveksten er overraskende kraftig. Vi har sett et voldsomt skifte i markedet i løpet av kort tid, skriver Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Norge, i en e-post til E24.

Han legger til at han ikke tror den sterke veksten vil vedvare.

– Økningen i boligprisene til nå kan forklares ut fra den lave renten og utviklingen i inntekter, men vi tror markedet vil roe seg utover sommeren og høsten, sier Storset.

Eiendomsmeglerforbundet: Håper på avkjøling

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, sier boligmarkedet nå viser styrke.

– Mange forventer åpenbart at boligprisene skal stige mye fremover, og det virker selvforsterkende. Nordmenn har høy kjøpekraft på grunn av lav ledighet, høy inntekt og lav rente, og etterspørselen i boligmarkedet stiger når boligverdiene øker.

Geving legger til at han nå håper på en litt lavere temperatur i markedet.

– Vi håper at sommeren ikke blir like het som våren har vært i Sør-Norge, og tror at stramme kredittkrav, og økende renter vil bidra til en avkjøling utover høsten.

Publisert:

Her kan du lese mer om