SV: Vil ha reklameforbud og maksrente på forbrukslån

SV mener forbrukslån-galloppen må møtes med streng bransjeregulering og anklager den blå regjeringen for å «se på mens folk går i gjeldsfellen».

VIL HA «KRAFTFULLE GREP»: SVs Karin Andersen mener et gjeldsregister bare er ett av en rekke nødvendige tiltak for å få kontroll med nordmenns forbruksgjeld.
Publisert: Publisert:

Selv foreslår partiet kraftige innstramminger i både rentebetingelser, markedsføring og innkrevingsmetoder for forbrukslån.

– Det er altfor lønnsomt å kaste lån etter folk som ikke skulle hatt det. Med skyhøye renter tjener noen seg søkkrike, mens andre får ødelagt livet sitt. Det må gjøres kraftfulle grep. Et gjeldsregister er på ingen måte nok, sier SVs Karin Andersen til E24.

I en rekke artikler har E24 satt søkelys på nordmenns voksende appetitt etter dyr forbruksgjeld – som har blitt en gullgruve for både banker og idrettskjendiser.

Usikret forbruksgjeld har blitt markedsført til helt andre formål enn Finanstilsynet ønsker, og flere roper nå varsku om en utvikling som kan spinne ut av kontroll: Bank2-topp Jon Harald Norbrekken sier han ser nordmenn ta opp nye forbrukslån for å betjene sine gamle, og spår norsk banksmell innen to år.

– Må øke risikoen for utlånerne

Andersen, som er andre nestleder i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, mener underregulering har mye av skylden for at forbrukslån i dag «dyttes på folk som ikke har råd til å låne i det hele tatt».

Les også

Reklamerer for forbrukslån til egenkapital

– Det er helt absurd når du kan få store, dyre og usikrede kredittkortlån, men ikke få lån i banken selv om du har betalingsevne og bolig som sikkerhet, fremholder SV-politikeren.

Hun mener det må innføres store innstramminger som gjør forbrukslån mindre attraktivt for bankene.

– Vi må øke risikoen for dem som låner ut, sier hun.

Reklameforbud og «maksrente»

Her er hovedpunktene i partiets forslag, som er til behandling i finanskomiteen:

**MAKS-RENTE: Det innføres maksgrense for den effektive renten det er lov til å ta, «for eksempel maks 4 % over boliglånsrenten». Slike rentetak er innført i flere EU-land. I Norge har det fleste forbrukslån har i dag effektiv rente rundt 20 prosent, men som E24 skrev søndag kan det også bli mye, mye dyrere.

Les også

Siv Jensen vil vurdere flere forbrukslån-grep

**REKLAMEFORBUD: Det innføres et forbud mot å reklamere mot usikrede lån og kredittkort. E24 får opplyst at man her må utrede om forbudet skal være fullstendig eller kun delvis, for eksempel at man forbyr direktemarkedsføring.

**RABATT-FORBUD: Det innføres forbud mot å tilby rabatter som forutsetter opptak av kreditt.

**INKASSOHJELP-FORBUD: Bankene som gir usikrede lån må selv kreve inn pengene, også om det går til inkasso – de kan ikke engasjere eksterne inkassoforetak. SV hevder at dette vil få ned gebyrene og få långiverne til å ta større ansvar.

– Ser på mens folk går i gjeldsfellen

I tillegg støtter partiet innføring av et offentlig, sentralt gjeldsregister, som lenge har vært på trappene. Det ble først foreslått av daværende forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen (SV) før den rødgrønne regjeringen gikk av, men ble stanset i siste liten da den blå regjeringen overtok i 2013.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne har forklart E24 at de rødgrønnes forslag var for dårlig, og at de ønsket å «se nærmere på formen på det».

Forbrukerminister Solveig Horne (Frp)

Hornes departement sendte i høst et nytt forslag på høring og har varslet at et endelig lovforslag kan behandles i Stortinget våren 2017.

SV reagerer på den blå regjeringens tidsbruk med å lage sin egen versjon.

– Vi kunne hatt gjeldsregister for flere år siden, men Horne somler og ser på mens folk går i gjeldsfellen, sier Andersen.

– Hun har blokkert et gjeldsregister i 3 år, fortsetter SV-politikeren.

Fra statlig til bransjestyrt

Gjeldsregisteret som Barne- og likestillingsdepartementet har foreslått, skal driftes av bransjen selv, og ikke av staten slik den rødgrønne regjeringen foreslo.

– Det stemmer at Ap og SV, på tampen av åtte år i regjering, foreslo innføringen av et statlig gjeldsregister. Vi er av den oppfattelsen at bransjen selv kan drive dette like godt som det offentlige, sier Hornes politiske rådgiver Ronny Røste (Frp).

– Vi har vært i dialog med bransjen, som er positiv til å drifte et slikt register. Så har vi brukt tid på å se på innretningen av lovverket slik at bankene får det grunnlaget de trenger for å gi riktig størrelse på kreditt og at vi får sikret at personvernet ivaretas på en ordentlig måte.

Han erkjenner at arbeidet med å utarbeide et eget forslag har tatt tid.

– Vi skulle gjerne sett at dette kom på plass enda raskere, men det viktigste er at vi nå får et godt gjeldsregister, sier Røste.

Regjeringen mottok nylig en utredning som konkluderer med at direkte markedsføring av forbrukslån kan forbys, og at det også kan forbys å markedsføre forbrukslån som oppfordrer til «uansvarlig låneopptak».

Et forslag med utgangspunkt i utredningen sendes snart på høring av justisdepartementet.

Finansminister Siv Jensen (Frp) har også varslet at vil vurdere alle forslag om å stramme inn på forbrukslånspraksisen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om