Bråbrems i boligprisene i april

Etter sterk oppgang på starten av året, har boligprisveksten i Norge bremset brått: Den nominelle prisveksten i april var kun 0,2 prosent.

Publisert:

Det viser ferske tall fra meglerbransjen .

Justert for sesongvariasjoner er boligprisene faktisk svakt fallende, med en nedgang på 0,2 prosent.

– Det er en høyst moderat prisutvikling til å være april, sier Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen.

Men boligprisene er like fullt 12,2 prosent høyere enn på denne tiden i fjor, ifølge statistikken som ble lagt frem av meglerforeningen onsdag.

Fasit er mye svakere enn ventet, selv om økonomer har varslet en utflating i prisene. Handelsbanken forventet en sesongkorrigert prisvekst på 0,8 prosent i april.

– Dette er overraskende svakt i forhold til det vi hadde ventet, sier bankens sjeføkonom Kari Due-Andresen til E24.

– Skiftet er her nå

Meglere har fortalt E24 at boligselgere har måttet jekke ned sine forventninger de siste ukene, idet en prisbrems har virket nært forestående.

En forklaring kan finnes i utbudet av boliger, som har økt betraktelig utover våren. Det ble lagt ut 9.846 boliger til salgs på landsbasis i april, noe som også er 15,5 prosent mer enn i april i fjor.

– Gjennom april har både salget av bruktboliger og antall nye boliger på markedet vokst kraftig, og det har aldri vært solgt så mange boliger i Norge etter årets fire første måneder, sier Lauridsen.

I Oslo fortsetter boligprisfallet som startet i mars, med en ny nominell prisnedgang på 0,6 prosent i april.

Sjeføkonom tror prisbremsen vedvarer

Både økonomer og meglere har varslet avtagende boligprisvekst i Norge. At pandemi-skrellen i styringsrenten nå ligger bak oss, er én forklaring. En annen er at en renteøkning rykker stadig nærmere.

Men omslaget i boligmarkedet kan ha kommet raskere enn flere hadde trodd. Lauridsen erklærer at «skiftet i prisutviklingen som mange har varslet, er her nå».

– Og det er bra, sier han.

Lauridsen sier boligmarkedet «ser ut til å gå inn for en myk landing» etter uvanlig kraftig vekst siden coronapandemien rammet Norge i fjor vår.

– Dette er ikke overraskende i lys av at Norges Bank har varslet første renteøkning til høsten, den kraftige oppgangen i boligprisene det siste året, og den store veksten i antall nye boliger på markedet, sier Lauridsen.

Due-Andresen mener det ser ut til at effekten av rentekuttene er tatt ut.

– Jeg tror vi har passert toppen for boligprisveksten, og at veksten fremover vil dempe seg, sier Due-Andresen.

Sjeføkonomen mener det kan hende vi ser effekten av at folk tror det kommer en renteheving i år. Hun understreker at tallene måned for måned imidlertid kan svinge, og at de ser på den underliggende trenden.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier det ser ut til at boligprisveksten roer seg ned.

– Dette er første tegn på at trenden kan være i ferd med å bli avtagende, sier Haugland på telefon til E24.

Haugland mener et større tilbud ligger bak den siste utviklingen, at det er bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel.

– Det er gode nyheter for norsk økonomi, hvis det viser seg at prisveksten har roet seg. Det reduserer risikoen for at gjeldsveksten skal øke ytterligere, sier Haugland.

– Fortsatt ganske stramt marked

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank sier at de i en periode har ventet at boligprisene skulle begynne å flate ut, drevet av høyere tilbud, forventinger om høyere renter og allerede høye priser.

Han sier at det fortsatt er god etterspørsel i markedet, siden antall omsetninger holder seg på et høyt nivå.

– Tilbudet av boliger har imidlertid økt de siste månedene, slik at balansen i boligmarkedet har bedret seg noe, sier Jullum i en uttalelse.

Jullum påpeker at boligmarkedet fortsatt er ganske stramt.

– Det reduserer risikoen for et alvorlig tilbakeslag i boligprisene fremover selv om rentene begynner å øke gradvis, sier Jullum.

Norges Bank hadde ventet at boligprisene ville stige i april, påpeker Jullum. Likevel tror han ikke flatere boligpriser, eller et lite fall, vil ha særlig betydning for sentralbankens vurdering av tidspunktet for den første renteøkningen.

Publisert: